THEPOWERGAME
Ένα διαφορετικό σενάριο σχετικά με την αιτία του θανάτου του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά την πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό, την περασμένη Παρασκευή, παρουσίασε ισραηλινό κανάλι, υποστηρίζοντας ότι πέθανε από ασφυξία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Channel 12, ο Νασράλα είναι πιθανόν να πέθανε από ασφυξία που του προκάλεσαν οι τοξικοί καπνοί από το χτύπημα των πυραύλων στο υπόγειο καταφύγιο, στο οποίο βρισκόταν.
Το ισραηλινό κανάλι βάσισε την αναφορά του αυτή στο γεγονός ότι η σορός του Νασράλα φέρεται να ανασύρθηκε χωρίς εμφανή τραύματα από τον κρατήρα που άνοιξαν οι διατρητικοί πύραυλοι.
Αυτό, κατά το Channel 12, σημαίνει ότι ο Νασράλα θάφτηκε από τα συντρίμμια που προκάλεσαν οι συνολικά 80 τόνοι εκρηκτικών που περιείχαν οι πύραυλοι που είχαν στόχο τον ίδιο και άλλα στελέχη της Χεζμπολάχ.
Τα συντρίμμια που δημιουργήθηκαν από τους πυραύλους προκάλεσαν ασφυξία στον 64χρονο Νασράλα, ο οποίος είχε έναν «αγωνιώδη θάνατο», καθώς το δωμάτιο στο οποίο βρισκόταν γέμισε από καπνούς, μετέδωσε χαρακτηριστικά το ισραηλινό κανάλι.
🔺️Two possible options GBU-28 or GBU-72 bunker buster bombs, the air strike on Hezbollah HQ in Dahiyeh/Beirut. https://t.co/PCOHctKIRD pic.twitter.com/16kbkddajd
— Hurşit Dingil (@hursitdingil) September 27, 2024
Σημειώνεται, πάντως, ότι το ιατρικό προσωπικό και οι αξιωματούχοι ασφαλείας που συμμετείχαν την επιχείρηση ανάσυρσης της σορού του Νασράλα, δήλωσαν στο Reuters ότι η πιθανότερη αιτία θανάτου του επικεφαλής της Χεζμπολάχ ήταν τραύμα που προκλήθηκε από τις εκρήξεις.
Considering the crater, the damage; the munition looks like GBU-28 C/B using 5000 lb BLU-122 bomb with AFX-757 explosive.
Or it could be a derivative of GBU-28 namely GBU-72 A5K; a 5000 lb bomb containing BLU-138 warhead with a JDAM GPS guidance kit.
Israel already uses GBU-28. https://t.co/w4wvKE46VG pic.twitter.com/A3C5GKVZFT
— Abhishek Das 🇮🇳 (@abhish_31) September 28, 2024
Τι είναι οι bunker busters
Οι βόμβες bunker buster (GBU) είναι εξειδικευμένα όπλα ακριβείας που αναπτύχθηκαν από τον αμερικανικό στρατό το 1991, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου, για να διεισδύουν και να καταστρέφουν βαριά οχυρωμένες ή βαθιά θαμμένες κατασκευές που τα συμβατικά πυρομαχικά δεν μπορούν να καταστρέψουν.
Υπάρχουν δύο τύποι τέτοιας βόμβας: η GBU-28, η οποία ζυγίζει περίπου 2.300 κιλά και είναι εξοπλισμένη με σύστημα καθοδήγησης λέιζερ, επιτρέποντας πλήγματα ακριβείας σε στόχους και η νεότερη GBU-37, η οποία καθοδηγείται με GPS, καθιστώντας την αποτελεσματική σε κακές καιρικές συνθήκες και εξασφαλίζοντας ακρίβεια στην προσβολή βαθιά θαμμένων στόχων. Και στις δύο περιπτώσεις, το περίβλημα της βόμβας κατασκευάζεται από πλεονάζουσες κάννες πυροβολικού, δίνοντάς της την ικανότητα να διαπερνά το σκυρόδεμα ή το χώμα πριν εκραγεί. Οι βόμβες bunker busters διαθέτουν πυροκροτητή αργής λειτουργίας, ο οποίος επιτρέπει στη βόμβα να εκραγεί μόνο αφού διαπεράσει το στόχο της. Αυτό εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ζημιά σε υπόγειες εγκαταστάσεις, όπως κέντρα διοίκησης ή αποθήκες αποθήκευσης όπλων.
Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί τη GBU-57, επίσης γνωστή ως Massive Ordinance Penetrator (MOP), που είναι η μεγαλύτερη βόμβα διάρρηξης καταφυγίων στο αμερικανικό οπλοστάσιο, με βάρος 30.000 κιλών. Σχεδιασμένη να διαπερνά έως και 60 μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος ή χώματος πριν εκραγεί, η MOP έχει κατασκευαστεί ειδικά για να στοχεύει βαθιά θαμμένες, ιδιαίτερα οχυρωμένες εγκαταστάσεις.
Στην περίπτωση των βομβαρδισμών της Βηρυτού, οι 85 βόμβες, βάρους 5.000 λιβρών (2.300 κιλά) η κάθε μία, εξερράγησαν σε βάθος 30 μέτρων, προκαλώντας μια καταστροφή δίχως προηγούμενο. Οι απεσταλμένοι των διεθνών ΜΜΕ στον Λίβανο -ακόμα και οι εμπειρότεροι πολεμικοί ανταποκριτές, περιγράφουν εικόνες που δεν έχουν δει ξανά στη ζωή τους, με τον βομβαρδισμό να προκαλεί χάος στη Βηρυτό και να εξαϋλώνει τα πάντα σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, ανοίγοντας έναν βαθύ κρατήρα και προκαλώντας τον θάνατο του Νασράλα και τουλάχιστον 6 ακόμα, καθώς και 91 τραυματισμούς.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Στο 2,2% φέτος το ΑΕΠ
Bloomberg: Τα 12 πρόσωπα των νέων στο TikTok και όχι μόνο
Πυρηνική κινητικότητα στη γειτονιά της Ελλάδας