THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκρουσε ηχηρό συναγερμό σήμερα για την πιθανότητα νέας κρίσης λόγω του χρέους που συσσώρευσε και συσσωρεύει η πανδημία.
Στην εξαμηνιαία έκθεση της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης για πρώτη φορά προειδοποιεί ανοιχτά ότι τα ευάλωτα σημεία είναι περισσότερα – τόσο σε σχέση με την κρίση χρέους του 2008 όσο και με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης που ακολούθησε.
«Τα αυξημένα επίπεδα χρέους κρατών και επιχειρήσεων έχουν κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο οι οικονομικοί μετασεισμοί από την πανδημία να πυροδοτήσουν χρηματοπιστωτική αστάθεια», αναφέρει η έκθεση και συνεχίζει:
«Τα ευάλωτα σημεία από το συρρωρευμένο ανεξόφλητο χρέος είναι περισσότερα σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης αν και οι κίνδυνοι εξυπηρέτησης και η εκτροχιασμού του φαίνονται πιο ήπιοι, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι ευνοϊκές συνθήκες κρατικής χρηματοδότησης τόσο ως προς την τιμολόγηση όσο και για τη διάρκεια».
Προς το παρόν δηλαδή, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού ακόμα και για μακρά περίοδο αποπληρωμής καλύπτουν το πρόβλημα. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα ενέργειες για να προληφθεί μια νέα κρίση, λέει το Ευρωσύστημα.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες θα ανακάμψουν», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουις Ντε Γκίντος, «αλλά παραμένει το γεγονός ότι η πανδημία θα αφήσει μια κληρονομιά υψηλότερου χρέους και πιο αδύναμων ισολογισμών, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες διορθώσεις στην αγορά και χρηματοπιστωτική πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο ασθενούς οικονομικής ανάκαμψης».
Επιστροφή σε δημοσιονομική περιστολή από το 2022
Οι κρατικές εγγυήσεις, και οι επιδοτήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τα επίπεδα του δημόσιου χρέους, προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ συστήνει εμφατικά, μόλις η οικονομία της ευρωζώνης επιστρέψει στο επίπεδο παραγωγής της προ πανδημίας – την οποία η ΕΚΤ αναμένει να συμβεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους – «οι κυβερνήσεις να εκπονήσουν και να παρουσιάσουν αξιόπιστα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης» για να μειώσουν επίπεδα χρέους, σύμφωνα με τον Ντε Γκίντος.