THEPOWERGAME
Η απότομη πτώση του πληθωρισμού στη Γερμανία και την Ιταλία κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρωζώνη, η οποία κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η μεταποίηση βρίσκεται σε διετή ύφεση. Με την προοπτική μιας δυναμικής ανάκαμψης να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενταθούν οι αποπληθωριστικές τάσεις στην πραγματική οικονομία.
Οι ανατιμήσεις στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, διαμορφώθηκαν στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι του 11,6% που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2023, όταν ήταν σε ράλι οι τιμές ενέργειας. Μια διετία μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και την άνοδο του κόστους διαβίωσης, ιστορικές βιομηχανίες όπως η BASF και η Volkswagen κλείνουν τα εργοστάσια τους, ενώ η δυσφορία των πολιτών έχει ενισχύσει την ακροδεξιά.
Στην Ιταλία, παράλληλα, ο πληθωρισμός διολίσθησε στο 0,7% έναντι του 1,1% τον Αύγουστο. Στην Ισπανία κινήθηκε στο 1,5% και στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 1,2%. Ήδη αναλυτές κάνουν ανοικτά λόγο για παρατεταμένη στασιμότητα, ξυπνώντας μνήμες από την πτώση των τιμών που είχε σημειωθεί εν μέσω της κρίσης του δημοσίου χρέους προ 14ετίας. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται την Τρίτη για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, πιθανότατα, να πιστοποιήσουν μόνον μια δραματική επιβράδυνση των ανατιμήσεων, ενισχύοντας φόβους για τη δυνατότητα των καταναλωτών να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης.
Απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διέβλεψε πως «ναι μεν ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει μια προσωρινή αύξηση μέσα στο δ’ τρίμηνο του έτους καθώς θα υπαναχωρήσει η επίδραση της προγενέστερης υποχώρησης των τιμών ενέργειας, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως θα φθάσει εγκαίρως τον στόχο». Οι αγορές δίνουν πια έως και 80% πιθανότητες για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου μετά από αυτήν του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικό είναι πως η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου στη Γερμανία υποχώρησε τη Δευτέρα στο 2,1%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022.
Μετά την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι χρόνιες αδυναμίες στην Ευρωζώνη, όπως η έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές ή καινοτομίες ή την ηλεκτροκίνηση, μετατράπηκαν σε βαρίδια στην ανάπτυξη. Πηγές του Bloomberg αποκάλυψαν πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο θα αναθεωρήσουν προς τα κάτω αρχικές προσδοκίες για ανάπτυξη 0,3% το 2024, προβλέποντας πως η στασιμότητα στην οικονομία θα συνεχιστεί επί τρίτο διαδοχικό έτος.
Εκτός των άλλων, προβληματισμός επικράτησε από την απόφαση της Intel, της αμερικανικής κατασκευάστριας τσιπ, να αναβάλει επένδυση 30 δισ. ευρώ για κατασκευή εργοστασίου στη Γερμανία. Σε αχίλλειο πτέρνα εξελίσσεται ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 5% της γερμανικής οικονομίας και 10% εάν συμπεριληφθούν η παραγωγή εξαρτημάτων για τα οχήματα.
Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν, τέλος, φόβους για την μεταφορά αποπληθωριστικών τάσεων από την Κίνα στην Ευρώπη. Εκτός της χαμηλής κατανάλωσης στην Κίνα, η 2η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου διοχετεύει μαζικά φθηνά προϊόντα σε Ευρώπη και ΗΠΑ από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα μέχρι φωτοβολταϊκά, εντείνοντας τις πιέσεις στις δυτικές βιομηχανίες.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Στο 2,2% φέτος το ΑΕΠ
Bloomberg: Τα 12 πρόσωπα των νέων στο TikTok και όχι μόνο
Πυρηνική κινητικότητα στη γειτονιά της Ελλάδας