THEPOWERGAME
Κατά το οικονομικό έτος 2024, το ΔΝΤ συνέχισε να υποστηρίζει τα μέλη του σε τρεις βασικούς τομείς, ήτοι στην οικονομική εποπτεία, όπου ολοκληρώθηκαν 128 έλεγχοι υγείας χωρών, στη χορήγηση δανείων, όπου 70 δισ. δολάρια δόθηκαν σε 30 χώρες, εκ των οποίων περίπου 15 δισ. δολάρια σε 20 χώρες με χαμηλό εισόδημα και συνολικά 357 δισ. δολάρια σε 97 χώρες από την έναρξη της πανδημίας και στην ανάπτυξη ικανοτήτων, όπου 382 εκατ. δολάρια δόθηκαν για πρακτικές τεχνικές συμβουλές, κατάρτιση προσανατολισμένη στην πολιτική και μάθηση από ομοτίμους.
Ειδικότερα, η φετινή 80η επέτειος από την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι μια κατάλληλη στιγμή για να κοιτάξουμε τόσο προς τα πίσω όσο και προς τα εμπρός – για να αναγνωρίσουμε την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας μετά από διαδοχικά πρόσφατα σοκ, αλλά και για να σκεφτούμε πώς το ΔΝΤ και τα μέλη του θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτή την ανθεκτικότητα για να επιτύχουν μεγαλύτερη κοινή ευημερία.
Η εμπειρία της παγκόσμιας οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας ήταν ταραχώδης. Τα ισχυρά πλαίσια πολιτικής σε πολλές χώρες συνέβαλαν στην παγκόσμια ανθεκτικότητα. Ωστόσο, πολλές χώρες πέρασαν από αυτή την περίοδο με υψηλά επίπεδα χρέους και αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Η πρόκληση τώρα είναι διττή. Η πρώτη είναι η διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας από περαιτέρω γεωπολιτικά σοκ, από διασπαστική δημοσιονομική προσαρμογή και από το έργο της επαναφοράς του πληθωρισμού στους στόχους. Οι πληθυσμοί που συνεχίζουν να ζουν με την κληρονομιά των διαδοχικών κρίσεων θα χρειαστούν συνεχή βοήθεια, όπως και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος που έχουν βιώσει τις χειρότερες τρομακτικές επιπτώσεις. Η δεύτερη είναι να εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια οικονομική ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσουμε και να αγκαλιάσουμε τις μετασχηματιστικές εξελίξεις που απαιτούν τη συλλογική μας δράση – εξελίξεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης που, καλώς ή κακώς, θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τη φύση της εργασίας. Αυτοί οι μετασχηματισμοί θα απαιτήσουν πολυμερή συνεργασία για τον μετριασμό των κινδύνων και τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών.
Η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για το 2024 υπογραμμίζει το έργο του ΔΝΤ σε αυτές τις προκλήσεις. Το ΔΝΤ είναι σε θέση να ενθαρρύνει τη συνεργασία. Στόχος του: να προωθήσει τη διεθνή νομισματική συνεργασία, το εμπόριο και την ευημερία για όλους. Η ολοκλήρωση της 16ης γενικής αναθεώρησης των ποσοστώσεων κατέδειξε την ικανότητα του ΔΝΤ να φέρνει κοντά τα μέλη του στο πνεύμα της παγκόσμιας συνεργασίας και της πολυμέρειας. Αυτό το αίσθημα διεθνούς συνεργασίας αποδείχθηκε ομοίως στις ενέργειες περισσότερων από 40 μελών, οι συνεισφορές των οποίων έως το 2023 στήριξαν το καταπίστευμα για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη, ενισχύοντας την ικανότητά του να κινητοποιεί δάνεια με ευνοϊκούς όρους προς τα φτωχότερα μέλη του. Το επίτευγμα αυτό, καθώς και το έργο του ΔΝΤ γενικότερα, αναγνωρίζει την αμοιβαία διασύνδεσή μας και -μαζί με ιδρύματα-εταίρους όπως η Παγκόσμια Τράπεζα- τη συνεργασία με τις χώρες μέλη για την επίτευξη κοινής οικονομικής σταθερότητας και ευημερίας.
Για το ΔΝΤ, αυτή η σταθερότητα και η ευημερία προωθούνται μέσω του έργου του που αναλύει και παρέχει συμβουλές πολιτικής στις χώρες μέλη του, μέσω των προγραμμάτων δανεισμού του και μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων του.
Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, το ΔΝΤ εξετάζει επίσης διαρκώς το έργο του και την εργαλειοθήκη του για να διασφαλίσει ότι, στο πλαίσιο της εντολής του, θα εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μελών του σήμερα και στο μέλλον. Στην ανακοίνωσή του Απριλίου 2024 για τον διορισμό της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για μια δεύτερη πενταετή θητεία ως Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, το Εκτελεστικό Συμβούλιο επαίνεσε την εστίασή της στη διασφάλιση ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται.
Διαβάστε επίσης
Commerzbank: Η “σιδηρά κυρία” που θα αντιμετωπίσει τη UniCredit
Minions: Τα “χρυσά” πλάσματα που έφεραν 5,5 δισ. στη Universal
Elsewedy: Η νέα ελληνική θυγατρική, τα σχέδια για την αγορά ΑΠΕ