THEPOWERGAME
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 3,2% τόσο το 2024 όσο και το 2025, σύμφωνα με τον μέσο ρυθμό που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η ανάπτυξη ήταν ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ισπανία. Η εγχώρια ζήτηση ενίσχυσε τη δραστηριότητα στη Βραζιλία, την Ινδία και την Ινδονησία.
Η παγκόσμια οικονομία γυρίζει σελίδα, με την ανάπτυξη να παραμένει ανθεκτική το α’ εξάμηνο του 2024 και τον πληθωρισμός να υποχωρεί, όμως σημαντικοί κίνδυνοι στο outlook παραμένουν, όπως αναφέρει στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ.
Ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται
Ο βασικός πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, εν μέρει λόγω της περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων και του χαμηλού ή αρνητικού πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας και των αγαθών. Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός είναι τώρα ή κοντά στον στόχο περίπου στα 4/5 των οικονομιών του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών εξακολουθεί να αποδεικνύεται κολλώδης και υποχωρεί αργά.
Ο βασικός πληθωρισμός στις χώρες της G20 προβλέπεται να μειωθεί από 6,1% το 2023, σε 5,4% το 2024 και 3,3% το 2025. Ο βασικός πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες της G20 αναμένεται να υποχωρήσει από 4,2% το 2023 σε 2,2124% και 2,207% το 2024 και στο 2,207% το 2024 το 2024. % το 2025. Ο πληθωρισμός στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών προβλέπεται να παραμείνει γενικά υψηλότερος από ό,τι στις προηγμένες οικονομίες, ενώ θα υποχωρήσει σταδιακά, ωστόσο με εξαιρέσεις.
Οι πιέσεις στην αγορά εργασίας μειώνονται
Οι πιέσεις στην αγορά εργασίας συνέχισαν να μειώνονται. Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας μειώνεται σταθερά από τα επίπεδα αιχμής που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα μέτρα έρευνας για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού συνέχισαν επίσης να μετριάζονται σε πολλές μεγάλες προηγμένες οικονομίες. Η ανεργία έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Τουρκία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Εν μέρει, αυτό αντανακλά τη συγκράτηση της ζήτησης, αλλά η αύξηση της προσφοράς εργασίας υπήρξε επίσης βασικό στοιχείο, αντανακλώντας συχνά τις ισχυρότερες μεταναστευτικές ροές.
Ο ρυθμός της ρυθμιστικής μεταρρύθμισης έχει μειωθεί
Απαιτούνται φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθούν τα θεμέλια για μελλοντική ανάπτυξη. Ένα ρυθμιστικό περιβάλλον υπέρ του ανταγωνισμού είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Ωστόσο, ο ρυθμός της ρυθμιστικής μεταρρύθμισης έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, παραλείποντας μια σημαντική ευκαιρία να αναζωογονηθεί η υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας. Οι τομείς για μεταρρύθμιση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση των εμποδίων εισόδου και του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών και τη βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στις δραστηριότητες λόμπι.
Οι κίνδυνοι
Οι προοπτικές υπογραμμίζουν μια σειρά από κινδύνους. Ο αντίκτυπος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής στη ζήτηση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο και οι αποκλίσεις από την αναμενόμενη ομαλή πορεία αποπληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις, μεταξύ άλλων από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις εξελισσόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, κινδυνεύουν να ανεβάσουν εκ νέου τον πληθωρισμό και να επιβαρύνουν την παγκόσμια δραστηριότητα. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να δώσει ισχυρότερη ώθηση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις δαπάνες και η περαιτέρω αδυναμία των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου θα επιτάχυνε τον αποπληθωρισμό.
Καθώς ο πληθωρισμός μετριάζεται και οι πιέσεις στην αγορά εργασίας χαλαρώνουν περαιτέρω, οι μειώσεις των επιτοκίων της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχιστούν, αν και ο χρόνος και η έκταση των μειώσεων θα πρέπει να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να κρίνονται προσεκτικά, ώστε να διασφαλιστεί η διαρκής συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Με τα ποσοστά του δημόσιου χρέους αυξημένα, η αποκατάσταση του δημοσιονομικού χώρου είναι το κλειδί για να μπορέσει να αντιδράσει σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς και μελλοντικές πιέσεις στις δαπάνες, μεταξύ άλλων από τη γήρανση του πληθυσμού και τις αναγκαίες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση στο κλίμα. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στη συγκράτηση της αύξησης των δαπανών και στη βελτιστοποίηση των εσόδων, ενώ αξιόπιστες μεσοπρόθεσμες πορείες προσαρμογής θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των χρεών.
ΟΟΣΑ: Η παγκόσμια οικονομία γυρίζει σελίδα
«Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να γυρίσουν σελίδα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Álvaro Santos Pereira. «Ο ρυθμός των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια έχει επιβραδυνθεί και σε σημαντικά τμήματα της οικονομίας η μεταρρυθμιστική πρόοδος σταμάτησε. Εν μέσω υποτονικής αύξησης της παραγωγικότητας και περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων που προωθούν ανοικτές αγορές με υγιή ανταγωνιστική δυναμική παραμένουν βασικός μοχλός για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης».
«Η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να γυρίζει σελίδα, με μείωση του πληθωρισμού και ισχυρή ανάπτυξη του εμπορίου. Στο 3,2%, αναμένουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει ανθεκτική τόσο το 2024 όσο και το 2025», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann. «Η μείωση του πληθωρισμού παρέχει περιθώριο για χαλάρωση των επιτοκίων, αν και η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει συνετή έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Απαιτείται αποφασιστική πολιτική δράση για την αποκατάσταση του δημοσιονομικού χώρου με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δαπανών, την ανακατανομή των δαπανών σε τομείς που υποστηρίζουν καλύτερα τις ευκαιρίες και την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση των φορολογικών εσόδων. Για να βελτιώσουμε τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, πρέπει να αναζωογονήσουμε τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων μέσω πολιτικών υπέρ του ανταγωνισμού, για παράδειγμα με τη μείωση των ρυθμιστικών φραγμών στους τομείς των υπηρεσιών και των δικτύων».
Διαβάστε επίσης
Μέρντοχ: Η “μάχη” της διαδοχής στις δικαστικές αίθουσες
Kung Fu Kenny: Ο σπρίντερ με την “alter ego” περσόνα
Στο ναδίρ η ζήτηση για LNG: Οι προοπτικές των τερματικών σταθμών στην Ευρώπη