THEPOWERGAME
Είναι 17 Σεπτεμβρίου και ο Ολλανδός δεύτερος αναπληρωτής πρωθυπουργός του Μαρκ Ρούτε και υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών, Βόπκε Χούκστρα ανέλαβε το πάλαι ποτέ χαρτοφυλάκιο του αρχιτέκτονα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, Φρανς Τίμερμανς, δηλαδή εκείνο του Επιτρόπου για τη Δράση για το Κλίμα. Παράλληλα η Ισπανίδα Τερέζα Ριμπέρα αναδείχθηκε στη θέση της επιδραστικής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που διοικούσε στην Κομισιόν σε θέματα Ανταγωνισμού επί μία δεκαετία. Μήπως όμως θα έπρεπε η ανάθεση να ήταν αντίστροφη;
Η αλήθεια είναι πως πολλοί περίμεναν ότι η Ριμπέρα θα αναλάμβανε τη θέση του Φρανς Τίμερμανς. Ισχυρή υπουργός στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, διατέλεσε εκτός από αντιπρόεδρος, υπουργός για την οικολογική μετάβαση και τη δημογραφική πρόκληση. Κάτι που σημαίνει πως είχε τα ηνία στη μείωση των εκπομπών ρύπων της Ισπανίας κατά 90% έως το 2040. Επίσης διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Τον Φρανς Τίμερμανς, στο μεταξύ, αντικαθιστούσε εδώ και περίπου έναν χρόνο ο Σλοβάκος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, όταν ο Τίμερμανς επέστρεψε στην εθνική πολιτική σκηνή της Ολλανδίας, για να ηγηθεί πολιτικού συνασπισμού με στόχο την πρωθυπουργία. Στα πρόσωπα που ακούγονταν για την αντικατάστασή του ήταν και η Ριμπέρα. Τελικά όμως το αξίωμα ανέλαβε ο συμπατριώτης του Τίμερμανς, πρώην υπουργός Οικονομικών Χούκστρα, το όνομα του οποίου ακουγόταν προηγουμένως για την θέση του Επιτρόπου Εμπορίου.
Στην ανακατανομή της τράπουλας των τελευταίων εβδομάδων, όμως, φαίνεται πως αρκετοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο. Όπως γράφει το ολλανδικό The National, με τον Χούκστρα η ευρωπαϊκή πράσινη ατζέντα «θα αποκτήσει νέο οικονομικό πρόσημο», με έμφαση στην «καθαρή ανάπτυξη».
Ταυτόχρονα, η Ισπανίδα Ριμπέρα, ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα συμμετέχει και εκείνη στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, επιβλέποντας μία «καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση».
Ίσως οι επιλογές της Φον Ντερ Λάιεν να ήταν και ένας τρόπος να ελέγξει καλύτερα την πράσινη ατζέντα της ΕΕ, αντί αυτή να διαμορφωθεί από μία φιλόδοξη και πιο ριζοσπαστική πολιτικό, όπως η Ριμπέρα.
Παράλληλα και η Ριμπέρα, η οποία εμφανίστηκε ως υποψήφια για τη θέση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα τέλη της διαδικασίας επιλογής, φέρεται να εξασφάλισε την ισχυρή θέση επειδή είχε αναλάβει τη συνέχιση της Πράσινης Συμφωνίας και τη μετατροπή της σε Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία.
Πληροφορίες που προέρχονται από πηγές στον κύκλο της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν ανέφεραν ότι η πρόεδρος της Επιτροπής αναζητούσε για τη θέση του Επιτρόπου Ανταγωνισμού, κάποιον που θα μπορούσε όχι μόνο να χειριστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες του ρόλου του ανταγωνισμού, αλλά και να διαδεχθεί σε επιρροή και αναγνώριση την Βεστάγκερ.
Βεβαίως μεταξύ άλλων, η Ριμπέρα θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο αντιμονοπωλιακών θεμάτων θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις Big Tech, τις τράπεζες και τις αεροπορικές εταιρείες, όπως είχε κάνει με μεγάλη επιτυχία, αλλά και ανοίγοντας αρκετά μέτωπα με τις Big Tech, η ισχυρή προκάτοχός της.
Διαβάστε επίσης
Απώλειες στις ευρωαγορές με βαρίδι την τεχνολογία
Αποσύρεται η εισφορά στις μονάδες φυσικού αερίου