THEPOWERGAME
Μία εταιρεία που ανήκει στην πρώην διευθύντρια της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νιούκασλ Γιουνάιτεντ, Αμάντα Στέιβλεϊ, οδηγήθηκε σε εκκαθάριση μετά από δικαστική διαμάχη με τον Έλληνα μεγαλοεφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη για ένα ιστορικό δάνειο, ύψους 10 εκατ. λιρών, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Η Apollo Belvedere Services της Στέιβλεϊ – μια βρετανική οντότητα που ήταν προηγουμένως γνωστή ως PCP Capital Partners – τέθηκε σε εκκαθάριση από δικαστή του Λονδίνου στις 11 Σεπτεμβρίου μετά από αίτηση που κατέθεσε ο Βίκτωρ Ρέστης, σύμφωνα και με τα δύο μέρη.
Η εξέλιξη αυτή απορρέει από μια διαμάχη σχετικά με ένα δάνειο ύψους 10 εκατ. λιρών που ο Ρέστης, ο οποίος είναι ηγετική φυσιογνωμία στη ναυτιλιακή βιομηχανία εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, χορήγησε στις επιχειρηματικές επιχειρήσεις του Στέιβλεϊ το 2008, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Στέιβλεϊ υποχρεώθηκε να καταβάλει 4,15 εκατ. ευρώ στον Ρέστη
Η Στέιβλεϊ κλήθηκε να καταβάλει στον μεγιστάνα περίπου 3,5 εκατ. στερλίνες (4,15 εκατ. ευρώ), αφού έχασε τον Μάρτιο μια προσπάθεια στο Ανώτατο Δικαστήριο να μπλοκάρει μια νόμιμη απαίτηση -ένα επίσημο τελεσίγραφο για την πληρωμή ενός χρέους- που ο Ρέστης επέδωσε στον Βρετανό χρηματοδότη πέρυσι. Το ποσό αυτό έχει πλέον καταβληθεί, σύμφωνα με τις δύο πλευρές.
Η Ρέστης ζήτησε επίσης την καταβολή τόκων για το δάνειο και την περασμένη εβδομάδα απέρριψε μια προσφορά διακανονισμού ύψους 1,6 εκατ. λιρών από την Apollo ως πολύ μικρότερη από το συμβατικό ποσό που οφείλεται, όπως είπε. Αντ’ αυτού, η Ρέστης επέλεξε να συνεχίσει την άσκηση αίτησης εκκαθάρισης κατά της οντότητας. Η Apollo αμφισβήτησε ότι το οφειλόμενο ποσό ήταν μεγαλύτερο από £1,6 εκατ.
Ο Ρέστης δήλωσε στους Financial Times ότι θα ζητήσει τώρα τον διορισμό εξειδικευμένων επαγγελματιών αφερεγγυότητας ως εκκαθαριστών της εταιρείας για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις υποθέσεις της, τις συνθήκες της εκκαθάρισής της και τη συμπεριφορά του Στέιβλεϊ ως διορισμένου μέλους.
Amanda Staveley company liquidated after shipping tycoon dispute https://t.co/Yu8xBZb7tL
— Financial Times (@FT) September 17, 2024
Η οντότητα δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο και δεν έχει δείξει σημάδια ενεργού εμπορικής δραστηριότητας εδώ και αρκετά χρόνια.
Η εκκαθάριση έρχεται αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε τον Μάρτιο την προσπάθεια της Στέιβλεϊ να μπλοκάρει την καταστατική απαίτηση που της είχε επιβληθεί από την Ρέστης.
Η Στέιβλεϊ, η οποία πρόσφατα συμφώνησε να παραιτηθεί από τη θέση της στο διοικητικό συμβούλιο της Νιούκασλ Γιουνάιτεντ και να πουλήσει το μερίδιό της στον σύλλογο της Premier League, δήλωσε ως απάντηση στην απόφαση του Μαρτίου ότι θα ασκήσει έφεση, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν προσωπικά υπεύθυνη για το ποσό, αλλά έκτοτε κατέβαλε το ποσό των περίπου 3,5 εκατ. λιρών.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο Ρέστης είχε αρχικά απαιτήσει 36 εκατ. λίρες. Ο δικηγόρος της Στέιβλεϊ, Ted Loveday, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Ρέστης είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια να διεκδικήσει περισσότερα από 30 εκατ. στερλίνες σε τόκους.
Οι δικηγόροι της Στέιβλεϊ είχαν προηγουμένως υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι είχε υπογράψει κάποιες συμφωνίες με τον Ρέστης υπό πίεση και ότι είχε εκμεταλλευτεί τη νόσο του Huntington, μια πάθηση που σταματάει με την πάροδο του χρόνου να λειτουργεί σωστά μέρος του εγκεφάλου.
Ωστόσο, τον Μάρτιο ο δικαστής Daniel Schaffer στο δικαστήριο Αφερεγγυότητας και Εταιρειών, τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, αποφάνθηκε κατά της Στέιβλεϊ για μια σειρά από λόγους, δηλώνοντας ότι ο Ρέστης ενεργούσε απλώς ως «επιχειρηματίας που θα έπαιρνε σκληρή θέση για σημαντικά χρήματα που του οφείλονταν για σημαντικό χρονικό διάστημα».
«Κατά την κρίση μου δεν μπορεί να αποδειχθεί κανενός είδους εξαναγκασμός», πρόσθεσε.
Ο ισχυρισμός της Στέιβλεϊ ότι ο μεγιστάνας την απείλησε με βία για τη μη πληρωμή της δεν ήταν αξιόπιστος, ενώ ο ισχυρισμός που έκανε σε κατάθεση μάρτυρα ότι δεν καταλάβαινε ότι ήταν προσωπικά υπεύθυνη αποτολμούσε «στη σφαίρα της φαντασίας», έκρινε ο δικαστής Schaffer.
Η Στέιβλεϊ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Νιούκασλ, έχοντας βοηθήσει στη διαμεσολάβηση για την αγορά του συλλόγου ύψους 300 εκατ. λιρών το 2021 για λογαριασμό του Δημόσιου Ταμείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Η χρηματοδότης έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν διευκόλυνε την αγορά της Μάντσεστερ Σίτι από τον σεΐχη βασιλιά του Άμπου Ντάμπι Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.
Στη συνέχεια βοήθησε τη βρετανική τράπεζα Barclays να εξασφαλίσει επενδύσεις από το Αμπού Ντάμπι στο πλαίσιο μιας έκτακτης πρόσκλησης για μετρητά. Τα τελευταία χρόνια, η Στέιβλεϊ επιδίωξε ανεπιτυχώς δικαστική προσφυγή κατά της Barclays σε σχέση με τη συμφωνία.
Διαβάστε επίσης
Κατασκευές: Οι τέσσερις αλλαγές για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα
efood local: Με franchise η ανάπτυξη του νέου concept μικρής λιανικής
Οκτώ πρωτοβουλίες που θα “τρέξει” ο νέος Επίτροπος Ενέργειας