THEPOWERGAME
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπόστιαν Βάσλε δήλωσε ότι θα επιδιώξει μια δεύτερη εξαετή θητεία στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας.
Ο Βάσλε, του οποίου η τρέχουσα θητεία λήγει στις 8 Ιανουαρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση την Τετάρτη στη Λιουμπλιάνα, ότι θα θέσει υποψηφιότητα «με βάση τα πεπραγμένα της πρώτης θητείας».
Ο 55χρονος Βάσλε κατά τη διάρκεια της θητείας του εν μέσω πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσπάθησε να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τοπικών δανειστών και να επιλύσει νομικά ζητήματα που προέκυψαν από μια προηγούμενη διάσωση. Έκανε επίσης το αντιδημοφιλές βήμα να περιορίσει τα δάνεια προς τα νοικοκυριά.
Η υποψηφιότητά του μπορεί να λάβει ώθηση τον Οκτώβριο, όταν η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της θα πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντηση πολιτικής στη Λιουμπλιάνα.
Ο Βάσλε έχει σκληρό ανταγωνισμό – Πιθανοί υποψήφιοι ο Άντον Ροπ και η Σάσα Γιάζμπετς
Η υποψηφιότητα του Βάσλε είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν απαριθμήσει πιθανούς αντικαταστάτες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Άντον Ροπ, ο υφυπουργός του υπουργείου Οικονομικών Σάσα Γιάζμπετς και αρκετοί εν ενεργεία υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας.
Η πρόεδρος Natasa Pirc Musar δέχεται αιτήσεις υποψηφίων μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, μετά την οποία θα έχει 30 ημέρες για να κάνει την επιλογή της. Ο υποψήφιος πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Η απόφαση της Βάσλε έρχεται εν μέσω μιας σειράς αλλαγών στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, οι διοικητές των οποίων έχουν επίσης θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που καθορίζει τα επιτόκια. Η Ισπανία, η Αυστρία και η Κύπρος επέλεξαν νέους επικεφαλής τους τελευταίους μήνες – μια περίοδο κατά την οποία οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί προς το 2%.
Ο Βάσλε κατέχει τον ρόλο του από το 2019, όταν ο προκάτοχός του Μπόστιαν Γιάζμπετς αρχιτέκτονας της αμφιλεγόμενης τραπεζικής διάσωσης του 2013, παραιτήθηκε για να αναλάβει θέση στο Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης στις Βρυξέλλες.
Ο υψηλός πληθωρισμός σημάδεψε τη θητεία του Βάσλε, στην ΕΚΤ, όπου απέκτησε τη φήμη του γερακιού. Το μακροοικονομικό του υπόβαθρο και η πραγματική εμπειρία του από περιόδους υπερπληθωρισμού στην πρώην Γιουγκοσλαβία προσέδωσαν βάρος στα επιχειρήματά του στη Φρανκφούρτη.
Διαβάστε επίσης
Κατασκευές: Οι τέσσερις αλλαγές για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα
efood local: Με franchise η ανάπτυξη του νέου concept μικρής λιανικής
Οκτώ πρωτοβουλίες που θα “τρέξει” ο νέος Επίτροπος Ενέργειας