THEPOWERGAME
Οι διαδικτυακές γνωριμίες, το λεγόμενο online dating, μπορεί να ευθύνονται εν μέρει για την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.
Από την εμφάνιση των εφαρμογών γνωριμιών που επιτρέπουν στους ανθρώπους να αναζητούν σύντροφο με βάση κριτήρια όπως η εκπαίδευση, οι Αμερικανοί παντρεύονται όλο και περισσότερο κάποιον που τους μοιάζει περισσότερο. Αυτό εξηγεί περίπου το ήμισυ της αύξησης της εισοδηματικής ανισότητας μεταξύ των νοικοκυριών μεταξύ 1980 και 2020, διαπίστωσαν ερευνητές από τις Ομοσπονδιακές Τράπεζες του Ντάλας και του Σεντ Λούις και το Haverford College.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Αμερικανική Κοινοτική Έρευνα του Γραφείου Απογραφής από το 2008 έως το 2021, όταν οι διαδικτυακές γνωριμίες επικράτησαν γρήγορα, οι οικονομολόγοι διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες έγιναν ελαφρώς πιο επιλεκτικές κατά την επιλογή συντρόφων με βάση την ηλικία, ενώ οι άνδρες έγιναν ελαφρώς πιο επιλεκτικοί με βάση την εκπαίδευση.
Όταν όμως οι ερευνητές το συνέκριναν αυτό με στοιχεία για τα παντρεμένα ζευγάρια από το 1960 και το 1980, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι κατά την πρόσφατη περίοδο αναζητούσαν όλο και περισσότερο συντρόφους με το ίδιο μισθολογικό και μορφωτικό επίπεδο. Και ενώ πολλοί άνθρωποι παντρεύονταν κάποιον με την ίδια εθνικότητα, οι άνθρωποι γίνονταν όλο και λιγότερο επιλεκτικοί με βάση τη φυλή με την πάροδο του χρόνου.
Το ποιον παντρεύονται οι άνθρωποι έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εισόδημα των νοικοκυριών. Η έρευνα δείχνει ότι οι δύο κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανισότητα μέσω της επιλογής του μελλοντικού συζύγου είναι η εκπαίδευση και οι δεξιότητες. Ακολουθούν, σε πολύ μικρότερο βαθμό, το εισόδημα και η ηλικία, ενώ η φυλή παίζει σχετικά ασήμαντο ρόλο, ανέφερε η συν-συγγραφέας Παουλίνα Ρεστρέπο-Εχαβάρια, σύμβουλος οικονομικής πολιτικής στη Fed του Σεντ Λούις, σε ανάρτηση στο ιστολόγιο που περιγράφει την εργασία.
Συνολικά, η επικράτηση των διαδικτυακών εφαρμογών dating για την εύρεση μελλοντικού συντρόφου έχει οδηγήσει σε αύξηση του συντελεστή Gini κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες – ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο της εισοδηματικής ανισότητας, σύμφωνα με την έρευνα.
«Διαπιστώνουμε ότι η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας κατά τον τελευταίο μισό αιώνα εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την ταξινόμηση με βάση κάθετα χαρακτηριστικά, όπως το εισόδημα και οι δεξιότητες, και την αλληλεπίδρασή τους με την εκπαίδευση», έγραψαν οι οικονομολόγοι στο έγγραφό τους.
Διαβάστε επίσης
Moody’s: Παρέμεινε το Ba1 για την Ελλάδα, αναβαθμίστηκαν σε θετικές οι προοπτικές
Ο γυναικείος αθλητισμός κερδίζει πόντους και μεγάλους χορηγούς
ΗΠΑ: Το debate Χάρις Τραμπ, τα ορυκτά και στην άκρη το κλίμα