THEPOWERGAME
Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ άδεια για να αποκτήσει κινητήρες της GE Aerospace που ελπίζει να χρησιμοποιήσει σε τοπικής κατασκευής στρατιωτικά αεροσκάφη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.
Η Άγκυρα αναζητά κινητήρες F404 για το πρόγραμμά της να κατασκευάσει εκπαιδευτικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Το αίτημα είναι κρίσιμο για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του για τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. Εάν οι ΗΠΑ το εγκρίνουν, θα είναι ένα ακόμη μήνυμα ότι τα χρόνια έντασης που ακολούθησαν την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας χαλαρώνουν.
Ο στρατός της Τουρκίας θέλει να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των T-38 και F-5 της Northrop Grumman Corp. με το αυτοσχέδιο Hurjet, το οποίο θα τροφοδοτούν οι κινητήρες της GE Aerospace, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
«Προσβλέπουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής μας εταιρικής σχέσης με την Τουρκία, έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.
Ο Ερντογάν εργάζεται για την ενίσχυση των δεσμών με τις ΗΠΑ. Οι σχέσεις επιβαρύνθηκαν σοβαρά όταν η Τουρκία επέλεξε να αποκτήσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400. Αυτό οδήγησε, το 2019, στο να εμποδίσει η Ουάσινγκτον την Άγκυρα να αποκτήσει αεροσκάφη F-35, που θεωρούνται από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.
Οι σχέσεις βελτιώθηκαν στις αρχές του 2024, όταν η Τουρκία επικύρωσε την αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε η Ρωσία και το οποίο επιθυμούσαν οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν επιθυμεί να διατηρήσει μια ισχυρή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να οικοδομήσει συμμαχίες πέρα από τη Δύση, μεταξύ άλλων με την Κίνα. Επιδιώκει επίσημα να ενταχθεί στην ομάδα BRICS των χωρών με αναδυόμενες αγορές, και θα γίνει το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα κάνει μια τέτοια κίνηση.
Ο Ερντογάν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη αργότερα αυτό το μήνα για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αναμένεται να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους και επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο των σχεδίων για την αναβάθμιση της πολεμικής της αεροπορίας, η Τουρκία αναζητά επίσης κινητήρες F110 της GE Aerospace για να τους χρησιμοποιήσει για το σχέδιο του μαχητικού αεροσκάφους Kaan. Και προτρέπει τη Γερμανία να της επιτρέψει να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter.
Η Άγκυρα μειώνει ένα αμυντικό συμβόλαιο ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 και την αναβάθμιση ορισμένων από τα υπάρχοντα. Αλλά στοχεύει σε μια συμφωνία αντιστάθμισης που θα της επιτρέψει να κατασκευάζει ορισμένα εξαρτήματα πολεμικών αεροσκαφών σε τοπικό επίπεδο.
Η GE Aerospace εδρεύει στο Σινσινάτι και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητήρων αεροσκαφών στον κόσμο. Έχει μια κοινοπραξία με την κρατική Turkish Aerospace που ονομάζεται TUSAS Engine Industries Inc. ή TEI.
Στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν την TEI «για τη συντήρηση, την επισκευή και τη γενική επισκευή των κινητήρων F404 εκτός από τη συναρμολόγηση, την επιθεώρηση και τις δοκιμές στην Τουρκία», δήλωσε εκπρόσωπος της GE Aerospace στο Bloomberg.
Ενώ το Hurjet έχει σχεδιαστεί για να είναι εκπαιδευτικό αεροσκάφος, η Τουρκία σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει οπλισμένες εκδόσεις του αεροσκάφους, είπαν οι αξιωματούχοι.
Διαβάστε επίσης
Εφορία: Αυτόματες διορθώσεις λαθών αναδρομικά σε βάθος 10ετίας
Τι μπορεί να αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή οικονομία;
Η Τουρκία εισέρχεται στην πυρηνική εποχή: Ποιοι πρέπει να ανησυχούν