THEPOWERGAME
Το Ισραήλ πρότεινε να δοθεί στον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ασφαλής διέλευση από τη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά και την εγκατάλειψη του ελέγχου της λωρίδας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, ενώ οι αμφιβολίες για την ικανότητα των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός βαθαίνουν.
«Είμαι έτοιμος να παράσχω ασφαλή διέλευση στον Σινουάρ, στην οικογένειά του, σε όποιον θέλει να τον ακολουθήσει», δήλωσε ο απεσταλμένος του Ισραήλ για τους ομήρους, Γκαλ Χιρς, σε συνέντευξή του την Τρίτη στο γραφείο του Bloomberg στην Ουάσινγκτον. «Θέλουμε τους ομήρους πίσω. Θέλουμε αποστρατιωτικοποίηση, αποριζοσπαστικοποίηση φυσικά – ένα νέο σύστημα που θα διαχειρίζεται τη Γάζα».
Ο Χιρς δήλωσε ότι έθεσε την προσφορά ασφαλούς διέλευσης στο τραπέζι πριν από μιάμιση ημέρα και αρνήθηκε να μιλήσει για την ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα ήταν επίσης πρόθυμο να απελευθερώσει τους κρατούμενους που έχει στην κατοχή του στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας.
Ο Χιρς περιέγραψε την προσφορά ως μέρος μιας προσπάθειας να βρεθούν νέες λύσεις, καθώς οι προοπτικές για κατάπαυση του πυρός φαίνονται όλο και πιο αμυδρές. Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος εργάζονται για να παρουσιάσουν στο Ισραήλ μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός, αλλά ο Χιρς είπε ότι η Χαμάς έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής να υπαγορεύσει τους όρους αντί να διαπραγματευτεί.
Δεν είναι σαφές αν η Χαμάς θα δεχόταν την πρόταση να φύγει ο Σινουάρ από τη Γάζα, ιδίως δεδομένου του ιστορικού των επιχειρήσεων του Ισραήλ που στοχεύουν πράκτορες στο εξωτερικό. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη. Αλλά το Ιράν δήλωσε ότι η δολοφονία – ο Χανίγια σκοτώθηκε σε έκρηξη βόμβας σε ξενώνα της Τεχεράνης – ήταν έργο του Ισραήλ.
Προσθέτοντας το διακύβευμα, οι Ισραηλινοί βλέπουν τον Σινουάρ τόσο ως τον εγκέφαλο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησαν τη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ όσο και ως σύμβολο του ένοπλου παλαιστινιακού αγώνα. Όπως έχει κάνει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Χιρς συνέκρινε τον Σινουάρ με τον Χίτλερ.
«Παράλληλα, πρέπει να δουλέψω πάνω στο σχέδιο Β, Γ και Δ γιατί πρέπει να φέρω τους ομήρους πίσω στην πατρίδα», δήλωσε ο Χιρς. «Ο χρόνος τρέχει, οι όμηροι δεν έχουν χρόνο».
Προσθέτοντας περαιτέρω τις αμφιβολίες γύρω από την ιδέα της ασφαλούς διέλευσης, ο Χιρς υποσχέθηκε αυτό που αποκάλεσε «απάντηση τύπου Μονάχου» για να στοχεύσει εκείνους που σκότωσαν έξι Ισραηλινούς ομήρους στα τέλη Αυγούστου. Αυτό ήταν μια αναφορά στην πολυετή εκστρατεία δολοφονιών που ξεκίνησε το Ισραήλ μετά τη δολοφονία 11 Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους μαχητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο της Γερμανίας.
«Θα υπάρξει ένα τίμημα για αυτές τις δολοφονίες», δήλωσε ο Χιρς για τους πρόσφατους θανάτους των ομήρων.
Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν διατυπώσει και στο παρελθόν την ιδέα της εξορίας των ηγετών της Χαμάς. Τον Μάιο, ο Νετανιάχου δήλωσε στο podcast «Call Me Back» ότι η ιδέα της εξορίας «υπάρχει, πάντα το συζητούσαμε, αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να παραδοθούν. Αν καταθέσουν τα όπλα τους, ο πόλεμος τελειώνει».
Επίσης, την Τρίτη, το Ισραήλ έδωσε νέες λεπτομέρειες για την αιχμαλωσία των έξι ομήρων, παρέχοντας στους δημοσιογράφους βιντεοσκοπημένο υλικό από τη σήραγγα όπου κρατούνταν. Ο χώρος είχε μήκος περίπου 100 μέτρα και ύψος λίγο πάνω από ένα μέτρο. Ήταν «πολύ υγρό και δύσκολο να αναπνεύσει κανείς μέσα σε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής Άμυνας Ντανιέλ Χαγκάρι.
Είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρήκαν μια αυτοσχέδια τουαλέτα, μπουκάλια με ούρα, στρώματα, ενεργειακές μπάρες και ψάρια τόνου που έδειχναν ότι οι όμηροι βρίσκονταν στον στενό χώρο για αρκετή ώρα. Οι όμηροι πυροβολήθηκαν με δύο διαφορετικά όπλα και «πέθαναν προστατεύοντας ο ένας τον άλλον», είπε. Ο Χαγκάρι επανέλαβε τα σχόλια του Hirsch, λέγοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα κυνηγήσουν τους υπεύθυνους.
Την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια νυχτερινή αεροπορική επιδρομή στο Mawasi, κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς.
Περίπου 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς. Οι μαχητές της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν 250 κατά τη διάρκεια της εισβολής της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τη σύγκρουση. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε επίσης
NBG: Στα 51,30 ευρώ η νέα τιμή στόχος για τη Metlen
NB44: Στο κλαμπ των πιο στιλάτων αντρών με 12.000 δολάρια
Έκθεση Ντράγκι: Την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ πλήττουν οι υψηλές τιμές ενέργειας