THEPOWERGAME
Τις αμοιβαία καλές σχέσεις με την Ελλάδα τόνισαν ο ομογενής Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Γκας Μπιλιράκης και η επίσης ομογενής Δημοκρατική βουλευτής Ντίνα Τάιτους στην ενότητα για τις «Προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μετά τις επερχόμενες εκλογές» στο Gala Dinner του τέταρτου Thessaloniki Metropolitan Summit που συνδιοργανώνεται από τον Economist και το powergame.gr στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο Ελληνοαμερικανοί βουλευτές παρουσίασαν ωστόσο τις διαφορετικές θέσεις Τραμπ και Καμάλα Χάρις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής -αν και παραδέχτηκαν πως η αμερικανική θέση στο ΝΑΤΟ θα μείνει αμετάβλητη, με τον Μπιλιράκη πάντως να ξεκαθαρίζει πως «όλοι πρέπει να πληρώσουν για το ΝΑΤΟ, όπως έκανε η Ελλάδα», και μάλιστα σε δύσκολους γι΄αυτήν καιρούς. Τέλος, οι δύο ομογενείς βουλευτές αποκάλυψαν πρόσωπα-κλειδιά της αμερικανικής ηγεσίας της επόμενης μέρας!
«Η Ελλάδα έχει παίξει σημαντικό ρόλο ως σύμμαχος των ΗΠΑ και (γενικότερα) στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Γκας Μπιλιράκης. «Ως Έλληνας των ΗΠΑ, θέλω να τονίσω την αμοιβαία καλή σχέση και να συμπεριλάβω και την Κύπρο». Μίλησε για ευκαιρίες στον τομέα της ασφάλειας, προς όφελος ΗΠΑ και Ελλάδας και επεσήμανε πως «υπάρχει μεγάο δυναμικό». Αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, στα «πολύ σημαντικά» «στρατηγικά συμφέροντα» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Αλλά και για το νομοσχέδιο «East Med Act» το οποίο προσπαθούν οι ομογενείς να περάσουν από το Κογκρέσο (που πρακτικά θα σημαίνει ότι οι περιορισμοί στην άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο καταργούνται, καθώς η άρση θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε πέντε χρόνια, αντί να δίνεται άδεια για ετήσια αναστολή).
Η Τάιτους (η οποία συνεργάζεται με τον Μπιλιράκη στο συγκεκριμένο ζήτημα, με κατάθεση δικομματικού νομοσχεδίου), είπε πως «το 2024 υπήρξε χρονιά εκλογών για όλο τον κόσμο», αλλά και πως οι αμερικανικές εκλογές (που πλησιάζουν σε περίπου 60 μέρες) «θα καθορίσουν το μέλλον της διεθνούς τάξης πραγμάτων». Για την Τάιτους, η επιλογή μεταξύ Τραμπ και Χάρις, είναι μία επιλογή ανάμεσα «στην απομόνωση και την απεμπλοκή, από την μία πλευρά και τον διεθνισμό και τις συνεργασίες, από την άλλη».
Τα μελλοντικά πρόσωπα-κλειδιά
Δείτε ποιοί θα είναι σε αυτές τις θέσεις και τι μπατζετ θα δοθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αποκάλυψε πως για τη θέση είτε του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας είτε του υπουργού Εξωτερικών σε μία μελλοντική κυβέρνηση Χάρις, εξετάζεται ο Φίλιπ Γκόρντον, πρώην βοηθός Υπουργός Εξωτερικών σε Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Άλλα δε πρόσωπα που θα διαδραματίσουν ρόλο αναμένεται να είναι οι Μπιλ Χάγκερτι, εκπρόσωπος του Τενεσί στο Κογκρέσο και ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν.
Ποτέ μία αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν θα είναι απομονωτική
Ο Μπιλιράκης, από πλευράς του, αρνήθηκε πως μία μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ θα οδηγήσει σε απομονωτισμό: «Ποτέ μία αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν θα είναι απομονωτική», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε στο πρόσωπο του Μαρκ Ρούμπιο ως πιθανό υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ, ο οποίος «δεν είναι γνωστός για τον απομονωτισμό του», αλλά και στον Μάικ Πομπέο για την ηγεσία του Πενταγώνου.
Παραδέχτηκε πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ «είχε ατυχείς στιγμές», αλλά τόνισε πως «οι άνθρωποι θέλουν την ειρήνη και μία οικονομική ασφάλεια», υπεραμυνόμενος των θέσεων του Ντόναλντ Τραμπ στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με τα αισθήματα των Αμερικανών πολιτών.
«Βέβαια, στηρίζουμε την Ουκρανία» τόνισε, ενώ δήλωσε πως «αν φέρουμε τη Ρωσία και την Κίνα μαζί, έχουμε κάποιους εχθρούς ανά τον κόσμο».
Όλοι πρέπει να πληρώσουν στο ΝΑΤΟ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανασφάλεια που προκαλούν στους Ευρωπαίους οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ, είπε πως «όλοι πρέπει να πληρώσουν όπως και η Ελλάδα έκανε όλα αυτά τα χρόνια και σε δύσκολους καιρούς». Επεσήμανε τέλος πως υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε μία τέτοια κυβέρνηση και ότι οι συμμαχίες, με χώρες όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ παραμένουν, ενώ αμφισβήτησε το επιχείρημα πως είναι καλύτερα τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική με την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Τέλος η Ντίνα Τάιτους αμφιβήτησε ότι θα υπάρξει ψύχρανση με το ΝΑΤΟ σε μία πιθανή κυβέρνηση Τραμπ, τόνισε πως και τα δύο κόμματα θεωρούν ανταγωνιστική την Κίνα -όπως κάνει και η Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας- και πως από κοινού ενδιαφέρονται για την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ. Έψεξε πάντως τον Ντόναλντ Τραμπ επειδή καθυστέρησε να αναγνωρίσει την ανάγκη για στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης
Τα επικρατέστερα σενάρια για το placement της Εθνικής Τράπεζας
To ντονέρ, το μπουρέκ, η καρμπονάρα και η μάχη για τα εθνικά πιάτα
Τι σηματοδοτεί η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης