THEPOWERGAME
Η αστυνομία στην Κίνα έχει συλλάβει πέντε νυν και πρώην υπαλλήλους της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca για ανάκριση σχετικά με πιθανές παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με άτομα που επικαλείται το Bloomberg.
Τα άτομα που κρατούνται είναι όλοι Κινέζοι πολίτες που προωθούσαν στην αγορά φάρμακα για τον καρκίνο στο τμήμα ογκολογίας της AstraZeneca, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Η έρευνα διεξάγεται από την αστυνομία στη νότια μητρόπολη Σενζέν και οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα το καλοκαίρι, δήλωσαν οι άνθρωποι.
Μια έρευνα σχετίζεται με τη συλλογή δεδομένων ασθενών από την εταιρεία και με το κατά πόσον αυτό παραβίαζε τους νόμους της Κίνας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι αρχές εξετάζουν επίσης τη συμμετοχή ορισμένων στην εισαγωγή ενός φαρμάκου για τον καρκίνο του ήπατος που δεν έχει εγκριθεί για διανομή στην ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε μία πηγή.
Οι έρευνες αυτές είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον παγκόσμιο φαρμακευτικό γίγαντα, ο οποίος είναι βαθιά ριζωμένος στην Κίνα. Τα στελέχη της AstraZeneca έχουν εκφράσει δημοσίως την εμπιστοσύνη τους στην κινεζική αγορά, ακόμη και όταν οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν κάνει άλλες πολυεθνικές εταιρείες να βλέπουν πιο προσεκτικά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της AstraZeneca
Η φαρμακοβιομηχανία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προηγουμένως προσβληθεί από τις κινεζικές αρχές το 2022, επειδή φέρεται να παραποίησε τα αποτελέσματα γονιδιακών εξετάσεων ασθενών με καρκίνο για να καταστήσει τη θεραπεία επιλέξιμη για αποζημίωση από την κρατική ιατρική ασφάλιση της Κίνας. Η AstraZeneca δήλωσε τότε ότι είχε λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά ορισμένων υπαλλήλων.
Ορισμένες ξένες εταιρείες έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την ασφάλεια των υπαλλήλων τους στην Κίνα και για τους κινδύνους να εμπλακούν σε κυβερνητικές έρευνες όπου οι αρχές δίνουν ελάχιστες πληροφορίες. Η κινεζική αστυνομία είναι γνωστό ότι κρατάει ανθρώπους για ανακρίσεις που διαρκούν μήνες ή και χρόνια.
Πέρυσι, πέντε τοπικοί υπάλληλοι της αμερικανικής εταιρείας Mintz Group που ασκούσε έλεγχο δέουσας επιμέλειας συνελήφθησαν και η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία της στο Πεκίνο. Αργότερα, η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο για παράνομη συλλογή δεδομένων, όπως είπαν οι αρχές. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, τρεις υπάλληλοι της διαφημιστικής εταιρείας WPP Plc συνελήφθησαν στην Κίνα στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία. Η Κίνα έχει επίσης συλλάβει άτομα που εργάζονται για ξένες εταιρείες για ύποπτες δραστηριότητες κατασκοπείας.
Νέοι νόμοι για την ασφάλεια των δεδομένων
Το Πεκίνο εφάρμοσε πρόσφατα νέους νόμους για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία των προσωπικών πληροφοριών, οι οποίοι απαιτούν από τις εταιρείες να διατηρούν τα περισσότερα από τα δεδομένα που έχουν συλλέξει στην Κίνα εντός της χώρας. Ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες ανησυχούσαν μήπως παραβιάσουν αυτούς τους νόμους, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα και άλλες κυρώσεις.
Η έρευνα σχετικά με τις πρακτικές πωλήσεων της AstraZeneca πραγματοποιείται εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστολής του λαθρεμπορίου φαρμάκων στην Κίνα. Ενώ το Πεκίνο έχει δρομολογήσει ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των ετών για να επιταχύνει τις αναθεωρήσεις των φαρμάκων που σώζουν ζωές, ορισμένες νέες θεραπείες είτε δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στην Κίνα, είτε εγκρίνονται πολύ αργότερα από ό,τι σε άλλα ανεπτυγμένα κράτη. Αυτό έχει αναγκάσει τους ασθενείς να βρίσκουν φάρμακα εκτός Κίνας, μερικές φορές μέσω παράνομων οδών.
Ενώ η Κίνα επιτρέπει στους ασθενείς να αναζητούν θεραπείες που δεν έχει εγκρίνει από άλλες δικαιοδοσίες, είναι παράνομο να εισάγονται στην Κίνα μη εγκεκριμένα φάρμακα προς πώληση.
Δεν είναι σαφές αν οι υπάλληλοι της AstraZeneca διευκόλυναν την εισαγωγή του φαρμάκου για τον καρκίνο του ήπατος που δεν έχει ακόμη εγκριθεί, το οποίο ονομάζεται Imjudo, στη χώρα.
Τον Ιούλιο, οι ρυθμιστικές αρχές της νότιας κινεζικής επαρχίας Γκουανγκντόνγκ συνέλαβαν ένα κύκλωμα λαθρεμπορίου φαρμάκων, κατάσχοντας φάρμακα αξίας 200 εκατομμυρίων γιουάν (28 εκατομμυρίων δολαρίων) για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης Jiemian τον Αύγουστο.
31 χρόνια παρουσίας στην Κίνα η AstraZeneca – Έσοδα 5,9 δισ. το 2023
Η AstraZeneca δραστηριοποιείται στην Κίνα από το 1993 και ανέφερε έσοδα 5,9 δισ. δολαρίων από τη χώρα πέρυσι, πάνω από το 10% των συνολικών εσόδων του ομίλου.
Διαθέτει παγκόσμιες εγκαταστάσεις εφοδιασμού στο Wuxi, το Taizhou και το Qingdao και πωλεί φάρμακα και θεραπείες στην Κίνα που αντιμετωπίζουν καρκίνους, αναπνευστικές παθήσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις.
Η φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμεύσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για δύο νέα εργοστάσια στη χώρα από πέρυσι. Έχει επίσης συνεργαστεί με μια τοπική εταιρεία βιοτεχνολογίας για να συμμετάσχει στην παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη φαρμάκων για την απώλεια βάρους και έχει εξαγοράσει μια άλλη κινεζική εταιρεία για κυτταρικές θεραπείες.
Τον περασμένο μήνα, ο Leon Wang, πρόεδρος της AstraZeneca στην Κίνα, δήλωσε σε ακροατήριο παγκόσμιων διευθύνοντων συμβούλων και κυβερνητικών αξιωματούχων που συγκεντρώθηκαν στην παραθαλάσσια πόλη Qingdao ότι η εταιρεία πιστεύει ακράδαντα στην κινεζική παραγωγή ως απαραίτητο μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και στη δυνατότητα της κινεζικής καινοτομίας να κάνει άλμα μπροστά και να ηγηθεί του κλάδου.
Η AstraZeneca, πρόσθεσε ο Wang, στοχεύει να γίνει μια πολυεθνική εταιρεία που θα συνδυάζει την καινοτομία τόσο από την Κίνα όσο και από τη Δύση, σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό WeChat της AstraZeneca.
Διαβάστε επίσης
Πόσο τελικά έχουν αυξηθεί οι τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία
ΜμΕ: Τα κίνητρα για συνενώσεις, το επενδυτικό κλίμα και ο ρόλος των funds
Έξυπνα κτίρια: Τα οφέλη και οι προκλήσεις