THEPOWERGAME
Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, προχωρούν σε απαγορεύσεις των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και η Ελλάδα είναι μία απ’ αυτές. Πρόσφατα, η ουγγρική κυβέρνηση, ακολουθώντας μια αυξανόμενη πανευρωπαϊκή τάση, θέσπισε έναν νέο κανονισμό που απαγορεύει στους μαθητές όλων των ηλικιών (εκτός από τους πανεπιστημιακούς) να φέρνουν τα κινητά τους τηλέφωνα στην τάξη. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι μαθητές θα πρέπει πλέον να παραδίδουν τα τηλέφωνά τους κατά την είσοδό τους στο σχολείο και θα μπορούν να τα παίρνουν πίσω μόνο μετά το τέλος των μαθημάτων.
Όπως σημειώνει το European Correspondent, ένα λύκειο στη Βουδαπέστη βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ανακοινώσει ότι το ίδρυμά τους δεν θα πάρει τα τηλέφωνα των μαθητών, επικαλούμενο την ανάγκη να προωθηθεί η υγιής χρήση των ψηφιακών εργαλείων αντί της απαγόρευσής τους. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στις ουγγρικές αρχές, οι οποίες, λίγο μετά την ανακοίνωση, απέλυσαν τον διευθυντή από τη θέση του. Αυτή η δυσανάλογη αντίδραση επικοινωνεί ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης και ότι όσοι δεν συμμορφωθούν πλήρως με τους νέους κανόνες θα τιμωρηθούν.
Η Ουγγαρία δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επιβάλλει την απαγόρευση χρήσης smartphone στα σχολεία. Από τη νέα σχολική χρονιά, η οποία ξεκίνησε στις γαλλόφωνες περιοχές του Βελγίου την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες ιδρύματα από το δημοτικό σχολείο έως τα τρία πρώτα έτη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαγορεύουν στους μαθητές να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στην τάξη και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και του μεσημεριανού γεύματος. Η απαγόρευση αποσκοπεί στην καλύτερη συγκέντρωση και στη μείωση του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Από την αρχή του έτους, η Ολλανδία όχι μόνο απαγόρευσε τη χρήση των smartphones στο σχολείο, αλλά και απαγόρευσε τα smartwatches και τα tablets από τις αίθουσες διδασκαλίας. Η Γαλλία και η Ιρλανδία ανακοίνωσαν επίσης πρόσφατα μια πιθανή ρύθμιση των ψηφιακών συσκευών.
Το παράδειγμα της Ουγγαρίας, ωστόσο, δείχνει ότι η αυστηροποίηση των νόμων δεν έρχεται χωρίς προβλήματα: ενώ οι εκπαιδευτικοί και ο γενικός πληθυσμός φαίνεται να εγκρίνουν την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων, έχουν ήδη προκύψει επιπλοκές όσον αφορά την κατάσχεσή τους. Ενώ ορισμένα σχολεία έχουν καταφέρει να τηρήσουν τους νέους κανόνες, άλλα αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος που τους δόθηκε για την εφαρμογή του κανονισμού, καθώς και λόγω της έλλειψης ασφαλούς αποθηκευτικού χώρου και της ικανότητας των εκπαιδευτικών να χειριστούν την υλικοτεχνική υποδομή. Αυτή η πρόσθετη εργασία για τους εκπαιδευτικούς αποτελεί μεγάλη πρόκληση, δεδομένης της έλλειψής τους σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι και η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσφατα την απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. «Στη χώρα μας, με την εξαίρεση για λόγους υγείας, θα απαγορευτεί η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής. Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση/ συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης
Συνήγορος Καταναλωτή: Έκρηξη αναφορών για ηλεκτρονικές παραγγελίες