THEPOWERGAME
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας υποχώρησε απότομα τον Αύγουστο, καθώς οι επιπτώσεις του κόστους δανεισμού ύψους 50% διαχέονται στην οικονομία και μειώνουν τη ζήτηση. Η αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε στο 52% από 62% τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας, που δημοσιεύτηκαν.
Ο χαμηλότερος αριθμός εξακολουθεί να είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο στόχο και η μείωση οφείλεται κυρίως στις συγκρίσεις με το 2023, όταν οι μετρήσεις κορυφώθηκαν. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι πιθανό να επικεντρωθεί περισσότερο στον μηνιαίο πληθωρισμό, ο οποίος επιβραδύνθηκε στο 2,47% από 3,23% τον Ιούλιο.
Οι αξιωματούχοι στοχεύουν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 38% στο τέλος του έτους, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα είναι πιο κοντά στο 42%, το ανώτερο εύρος του εύρους προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας. Η Selva Demiralp, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Koc της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι βλέπει τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 45% και στο 33% στο τέλος του 2025.
«Αυτό εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για 14% στο τέλος του επόμενου έτους. Εάν η κεντρική τράπεζα πρόκειται να είναι ειλικρινής στην επίτευξη του στόχου του 14% στο τέλος του έτους μέχρι το τέλος του 2025, θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο σημαντικό πρόγραμμα επιβράδυνσης και αποπληθωρισμού», δήλωσε πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. «Ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να επιβραδυνθεί περαιτέρω».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι ένα αυστηρότερο μείγμα πολιτικής, με έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική, θα μείωνε τους κινδύνους και θα μείωνε ταχύτερα τον πληθωρισμό. «Η δημοσιονομική, η νομισματική και η εισοδηματική πολιτική θα πρέπει να συνεργαστούν. Ενώ θα υπάρξει βραχυπρόθεσμο κόστος για την ανάπτυξη από τις αυστηρότερες πολιτικές, ένας γρήγορος αποπληθωρισμός είναι πιο πιθανό να είναι βιώσιμος και θα ενισχύσει τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε σε έκθεσή το ΔΝΤ.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τόνισε επίσης την εστίασή της στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της, αφήνοντας το επιτόκιο αναφοράς στο 50% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Τόσο τα νοικοκυριά όσο και ο πραγματικός τομέας βλέπουν υψηλότερες τιμές από τους αξιωματούχους τους επόμενους 12 μήνες, μια πρόκληση που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις αγορές τους ή οι εταιρείες θα μπορούσαν να αλλάξουν ανάλογα την τιμολογιακή τους συμπεριφορά.
«Τα τρέχοντα επίπεδα των προσδοκιών για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να αποτελούν ανοδικό κίνδυνο για τις προοπτικές του πληθωρισμού», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στα τελευταία πρακτικά της πολιτικής της.
Διαβάστε επίσης
Σκυλακάκης: Στα 1,4 λεπτά η επιδότηση ρεύματος τον Σεπτέμβριο
Εισφορές πενταετίας καλούνται να πληρώσουν μέλη ΔΣ ανωνύμων εταιριών και συνεταιρισμών
Motor Oil: Έως Δεκέμβριο η επενδυτική απόφαση για το Διώρυγα Gas