THEPOWERGAME
Η Τουρκία και η Shell υπέγραψαν 10ετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου, με δυνατότητα ανακατεύθυνσης των φορτίων προς την Ευρώπη, το τελευταίο βήμα στην προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει περιφερειακός κόμβος για το καύσιμο.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Shell θα πωλεί στην κρατική Botas της Τουρκίας το ισοδύναμο περίπου 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το 2027, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ (Alparslan Bayraktar), κατά την τελετή υπογραφής στην Άγκυρα. Αυτό είναι περίπου το 8% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.
Η σύμβαση περιλαμβάνει επιλογή για την παράδοση του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς εκτός Τουρκίας, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, προσθέτοντας ότι θα δώσει στην Botas «κρίσιμες δυνατότητες» στη ναυτιλία υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η ανακοίνωση παραπέμπει σε σχέδια για έναν πιο ενεργό διεθνή εμπορικό ρόλο της εθνικής ενεργειακής εταιρείας, η οποία παραδοσιακά εισήγαγε φορτία για εγχώρια κατανάλωση.
Η Τουρκία στοχεύει να γίνει κόμβος φυσικού αερίου και προμηθευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει επενδύσει σημαντικά στην πλεονάζουσα ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και στην εγχώρια παραγωγή στη Μαύρη Θάλασσα. Εξάγει ήδη μικρές ποσότητες στο μπλοκ, αλλά οι ροές περιορίζονται από τη χωρητικότητα του αγωγού στα δυτικά σύνορα με τη Βουλγαρία.
Η Botas αγοράζει αέριο από αγωγούς από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, ενώ η Αλγερία και οι ΗΠΑ κυριαρχούν στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τον Μάιο, η εταιρεία υπέγραψε 10ετή συμφωνία προμήθειας LNG για έως και 2,5 εκατ. τόνους ετησίως με την αμερικανική Exxon Mobil Corp.
Διαβάστε επίσης
H Eλλάδα και οι επενδύσεις 80 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά λιμάνια
Το φαινόμενο Σάρα Βάγκενκνεχτ που σαρώνει τις γερμανικές κάλπες
Great Sea Interconnector: Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις