THEPOWERGAME
Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Αύγουστο, πιέζοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εντείνουν τα σχέδιά τους, προκειμένου να δώσουν περισσότερα κίνητρα στα νοικοκυριά και ώθηση στην οικονομία.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας υποχώρησε στο 49,1 από 49,4 τον Ιούλιο, έκτη συνεχόμενη πτώση και τέταρτος μήνας κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Μετά από ένα θλιβερό β’ τρίμηνο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχασε περαιτέρω δυναμική τον Ιούλιο, γεγονός που ώθησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι να παρεκκλίνουν από την πεπατημένη, που προέβλεπε τη διοχέτευση κεφαλαίων σε έργα υποδομής, στοχεύοντας να δώσουν νέα κίνητρα στα νοικοκυριά.
Το κλίμα παραμένει δυσοίωνο μεταξύ των κατασκευαστών, καθώς μια πολυετής κρίση στον κλάδο των ακινήτων διατηρεί την εγχώρια ζήτηση σε ύφεση και οι δυτικοί περιορισμοί ελλοχεύουν στις κινεζικές εξαγωγές, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα.
«Η στάση της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει αρκετά περιοριστική, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στην αδύναμη οικονομική δυναμική», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. «Για να επιτευχθεί οικονομική σταθεροποίηση, η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να γίνει πολύ πιο υποστηρικτική. Με την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, οι εξαγωγές μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστη πηγή ανάπτυξης όσο ήταν το πρώτο εξάμηνο του έτους», πρόσθεσε. Οι σύμβουλοι πολιτικής εξετάζουν αν το Πεκίνο μπορεί να αποφασίσει τον Οκτώβριο να επισπεύσει μέρος της ποσόστωσης έκδοσης ομολόγων για το επόμενο έτος, αν η ανάπτυξη δεν δείξει σημάδια σταθεροποίησης.
Η Κίνα προέβη σε παρόμοια κίνηση την ίδια περίοδο πέρυσι, με κίνητρα που αύξησαν το έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ από 3% και προχώρησαν σε μέρος των ποσοστώσεων χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης του 2024 για επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα και άλλες υποδομές. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αρχές θα επιδιώξουν να βάλουν ένα «πάτωμα» κάτω από τη συμπιεσμένη εγχώρια ζήτηση.
Οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις τον περασμένο μήνα, δικαιώνοντας προφανώς την απόφαση των αξιωματούχων του Ιουλίου να διαθέσουν περίπου 150 δισεκατομμύρια γουάν (21 δισεκατομμύρια δολάρια) που η Κίνα συγκεντρώνει μέσω εξαιρετικά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων φέτος για την επιδότηση ενός προγράμματος ανταλλαγής καταναλωτικών αγαθών.
Και η μέτρηση του Αυγούστου του μη μεταποιητικού δείκτη PMI, ο οποίος περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τις κατασκευές, επιταχύνθηκε στο 50,3 από 50,2. Παρόλα αυτά, οι οικονομολόγοι αναμένουν πιο συγκεκριμένα σχέδια για την αναζωογόνηση της καταναλωτικής αγοράς της Κίνας, που αριθμεί 1,4 δισεκατομμύρια άτομα, πέρα από τη δέσμευση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος ότι θα το πράξει. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο.
«Δεν είμαι πραγματικά σίγουρος αν μπορούν να δωθούν περισσότερα κίνητρα», δήλωσε ο Xu Tianchen, ανώτερος οικονομολόγος της Economist Intelligence Unit, δεδομένης της κλίμακας του προγράμματος ανταλλαγής, το οποίο, όπως είπε, «θα παρέχει μέτρια στήριξη στην οικονομία» και «φαίνεται να είναι ευπρόσδεκτο από τους καταναλωτές».
Επιπλέον, οποιαδήποτε προσπάθεια για την αναζωογόνηση της εγχώριας ζήτησης θα είναι πιθανότατα αναποτελεσματική, εκτός εάν καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για την ανακούφιση από την εξοντωτική ύφεση στον τομέα των ακινήτων, η οποία έχει επιβαρύνει αρκετά τις καταναλωτικές δαπάνες τα τελευταία τρία χρόνια. Με το 70% του πλούτου των νοικοκυριών να είναι ακίνητα, τα οποία στην κορύφωσή τους αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο της οικονομίας, οι καταναλωτές έχουν κρατήσει «κλειστά» τα πορτοφόλια τους.
Μια δημοσκόπηση του Reuters την Παρασκευή προέβλεπε ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 8,5% το 2024, βαθύτερη από την πτώση 5% που προέβλεπε έρευνα του Μαΐου. «Νομίζω ότι οι αξιωματούχοι θα συμβιβαστούν με κάτι χαμηλότερο από το 5% φέτος», δήλωσε ο Xu του EIU, αναφερόμενος στον ετήσιο στόχο ανάπτυξης του Πεκίνου.
Διαβάστε επίσης
O Tommy Hilfiger πούλησε το υπερπολυτελές γιoτ ”Flag”
Το παράδοξο της φετινής ελληνικής τουριστικής σεζόν
Μέλος της spot αγοράς ενέργειας η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής