THEPOWERGAME
Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη υπουργούς Μεταφορών από το Ιράκ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν την κατασκευή μιας εμπορικής οδού αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα συνδέει τον Περσικό Κόλπο με την Ευρώπη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Bloomberg, επιδιώκει χρηματοδότηση από τα ΗΑΕ και το Κατάρ για την κατασκευή σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου από το λιμάνι Φαου του Ιράκ στον Περσικό Κόλπο έως τα βόρεια σύνορά του με την Τουρκία και ενός σιδηροδρόμου που θα διασχίζει τον πορθμό του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη και θα γεφυρώνει την Ευρώπη με την Ασία.
Για τον Ερντογάν, η προσέλκυση της υποστήριξης των ΗΑΕ είναι ζωτικής σημασίας για το λεγόμενο έργο του Δρόμου Ανάπτυξης, επειδή η χώρα του Κόλπου εμπλέκεται επίσης σε συνομιλίες για ένα ανταγωνιστικό έργο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι ο Δρόμος Ανάπτυξης θα είναι μια συντομότερη διαδρομή και ότι η ζήτηση φορτίων θα μπορούσε να είναι επαρκής για να υποστηρίξει και τα δύο έργα.
Τα ΗΑΕ έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στους τομείς της εφοδιαστικής, της ενέργειας, του τουρισμού και της γεωργίας της Τουρκίας, χωρίς να προσδιορίσουν μεμονωμένα έργα.
Η Τουρκία, που κάποτε αποτελούσε σταθμό στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, διεκδικεί να γίνει αγωγός εξαγωγών προς την Ευρώπη εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού για τις εμπορικές διαδρομές, καθώς η Κίνα οικοδομεί τη δική της επιρροή σε όλη την πλούσια σε ενέργεια Μέση Ανατολή.
«Ο Δρόμος Ανάπτυξης θα υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του παγκόσμιου εμπορίου με τη διαφοροποίηση των διεθνών εμπορικών διαδρόμων», ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, σύμφωνα με την τουρκική κρατική τηλεόραση TRT. «Η Τουρκία θα ενισχύσει τα οικονομικά και στρατηγικά της πλεονεκτήματα με τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού εμπορικού διαδρόμου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης».
Διαβάστε επίσης
Ένα καλώδιο και η “ηγεμονία” στην Ανατολική Μεσόγειο
Velos Rotors: Τα drones από το Ξυλόκαστρο στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊλάνδης
Προς ναδίρ τριετίας οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη τον Αύγουστο