THEPOWERGAME
Η αιφνιδιαστική σύλληψη του ρωσικής καταγωγής συνιδρυτή του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, αφού κατέβηκε από το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο Παρίσι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, έφερε το άλλοτε περιθωριακό κοινωνικό δίκτυο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όπως ποτέ άλλοτε, αναφέρει δημοσίευμα του «guardian».
Η σύλληψη του Ντούροφ – μετά από έρευνα του εισαγγελέα του Παρισιού για οργανωμένο έγκλημα, εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, απάτη και ξέπλυμα χρήματος στην πλατφόρμα – αυξάνει επίσης το διακύβευμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει υιοθετήσει τους πιο φιλόδοξους νόμους στον κόσμο για την αστυνόμευση του διαδικτύου, ιδίως τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Η DSA, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2022, στοχεύει τις διαδικτυακές πλατφόρμες που «είναι πολύ μεγάλες για να νοιάζονται», σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο επίτροπος της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν – θέτοντας απαιτήσεις από τις διαδικτυακές εταιρείες να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο, να προστατεύουν τα παιδιά, να αντιμετωπίζουν την παραπληροφόρηση και άλλες διαδικτυακές βλάβες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κράτησε αποστάσεις από τη γαλλική έρευνα για τον Ντούροφ. «Πρόκειται για μια καθαρά ποινική έρευνα σε εθνικό επίπεδο, η οποία διεξάγεται από τις γαλλικές αρχές,.. με βάση το γαλλικό ποινικό δίκαιο», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Δεν έχει καμία σχέση με την DSA».
Ωστόσο, οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του 39χρονου δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας αυξάνουν την πίεση στην Επιτροπή και στο Βέλγιο, το κράτος μέλος που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση του Telegram για λογαριασμό του μπλοκ. «Εάν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τη συγκράτηση του περιεχομένου που είναι πραγματικά ποινικά σχετικό γιατί δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη στο πλαίσιο της DSA;», δήλωσε η Jan Penfrat από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Ψηφιακών Δικαιωμάτων (EDRi), έναν συνασπισμό ΜΚΟ. «Μια πιθανή απάντηση είναι, φυσικά, ότι η DSA είναι νέα… αλλά και πάλι δημιουργεί ένα είδος πίεσης στις αρχές».
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η πλατφόρμα υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων/κοινωνικό δίκτυο, η οποία διαθέτει ομάδες χρηστών που φτάνουν τις 200.000, έχει ανησυχήσει τους Ευρωπαίους πολιτικούς εδώ και μήνες. Ενώ το Telegram έχει προτιμηθεί από ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στη Ρωσία, το Χονγκ Κονγκ και το Ιράν, έχει επίσης γίνει καταφύγιο για εξτρεμιστές, εγκληματίες, θεωρητικούς συνωμοσίας και προπαγανδιστές υπέρ του Κρεμλίνου. Στη Λιθουανία, η αστυνομία δημιούργησε ειδικές μονάδες για την παρακολούθηση του Telegram και άλλων πλατφορμών σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ η ολλανδική αστυνομία δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας ότι είχε ελάχιστη συνεργασία με την πλατφόρμα, αφού οι δημοσιογράφοι του NOS βρήκαν 2,5 εκατ. μηνύματα που προσέφεραν ναρκωτικά στον ιστότοπο το 2023.
Με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Telegram έχει φτάσει σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, ενώ βρίσκεται υπό περιορισμένη ρύθμιση. Όμως, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι έχει μόνο 41 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες στην ΕΕ, αντιμετωπίζει τώρα νέες απαιτήσεις βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και το όριο των μηνιαίων χρηστών
Η επιβολή του νόμου θα μπορούσε να είναι ένας αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα. Το Βέλγιο -μαζί με άλλα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ- υπόκειται σε συνεχιζόμενες νομικές διαδικασίες της ΕΕ για την αποτυχία να εξουσιοδοτήσει τον «συντονιστή ψηφιακών υπηρεσιών», τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την επιβολή της DSA. Ενώ η βελγική κυβέρνηση έχει αναθέσει στο Βελγικό Ινστιτούτο Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και Τηλεπικοινωνιών την επιβολή της DSA, ο οργανισμός δεν έχει επαρκείς εξουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει έρευνες για το Telegram.
Η Telegram, ωστόσο, μπορεί να υπαχθεί απευθείας στην αρμοδιότητα του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Μέχρι τώρα δεν υπόκειται στην αυστηρότερη ρύθμιση που ισχύει μόνο για τις μεγαλύτερες πλατφόρμες, όπως το Facebook της Meta και το X, πρώην Twitter. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ μόνο οι πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατ. ενεργούς χρήστες μηνιαίως αποτελούν «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες» (VLOP) που υπόκεινται στις πιο αυστηρές απαιτήσεις και στην άμεση εποπτεία της Επιτροπής.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν πείθονται από τον ισχυρισμό της Telegram ότι βρίσκεται ακριβώς κάτω από το όριο, με 41 εκατ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες στην ΕΕ. «Το Telegram είναι ένα ζήτημα», δήλωσε τον Μάιο στο Bloomberg η Βιέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ελέγχουμε τώρα αν ο αριθμός είναι σωστός», είπε, προσθέτοντας ότι «ακόμη και οι μικρότερες πλατφόρμες μπορούν να κάνουν πολύ επικίνδυνη δουλειά σε πολλά κράτη μέλη», αναφερόμενη στη δημοτικότητα του Telegram στις ανατολικές χώρες της ΕΕ με μεγάλες ρωσόφωνες μειονότητες.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη ότι «αναλύει προσεκτικά» τα στοιχεία της Telegram, προσθέτοντας: «Μόλις καταλήξουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα, δεν θα διστάσουμε πράγματι -αν πληρούν το όριο- να χαρακτηρίσουμε την Telegram [ως VLOP]».
Ανεξάρτητα από αυτές τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της Επιτροπής και της Telegram, η πλατφόρμα πρέπει να δημοσιεύσει τα τελευταία μηνιαία στοιχεία των χρηστών της στην ΕΕ μέχρι το τέλος του μήνα.
Αλλά μετά τη σύλληψη του Ντουρόφ η Telegram δήλωσε ότι «τηρεί τους νόμους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες».
Οι ψηφιακοί ακτιβιστές λένε ότι η Telegram πρέπει να είναι πολύ πιο διαφανής. «Μια διαδικτυακή πλατφόρμα τέτοιας σημασίας με τόσο μεγάλη βάση χρηστών, ακόμη και αν δεν έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως VLOP, είναι απλά πάρα πολύ σημαντική για να λειτουργεί με αυτό το επίπεδο αδιαφάνειας», δήλωσε ο Penfrat στην EDRi.
«Το κοινό πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει και προφανώς οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να γνωρίζουν για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».
Όταν ο Ντούροφ γευμάτιζε με τον Μακρόν
Έξι χρόνια πριν ο Πάβελ Ντούροφ καταλήξει σε ένα γαλλικό κελί, ο ιδρυτής της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram βρισκόταν σε μια πολύ διαφορετική θέση στη Γαλλία: Γευμάτιζε με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέρει η WSJ.
Στο γεύμα του 2018, το οποίο δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, ο Μακρόν κάλεσε τον ρωσικής καταγωγής Ντούροφ να μεταφέρει την Telegram στο Παρίσι, δήλωσαν πηγές που επικαλείται η WSJ. Ο Ντούροφ αρνήθηκε τότε. Ο Γάλλος ηγέτης συζήτησε ακόμη και τη χορήγηση της γαλλικής υπηκοότητας σε αυτόν, είπε μία. Ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ντούροφ ζήτησε από τον Μακρόν την υπηκοότητα.
Διαβάστε επίσης
Καφές: Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές
Σούπερ μάρκετ vs βιβλιοπωλεία: Φουντώνει ο ανταγωνισμός για τα σχολικά
Πουλλικκάς: Οι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου