THEPOWERGAME
Το Τορέτσκ είναι μία ακόμη πόλη στην ανατολική Ουκρανία που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Το καθημερινό σφυροκόπημα από το ρωσικό πυροβολικό, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές βόμβες ολίσθησης, έχουν μετατρέψει ολόκληρες συνοικίες σε ερείπια. Η πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Ωστόσο, όπως συνέβη πρώτα στη Μαριούπολη με τους τελευταίους υπερασπιστές στη Χαλυβουργία του Azofstal, και στη συνέχεια σε Μπαχμούτ και Αβντιίβκα, οι Ρώσοι επιλέγουν την τακτική της ισοπέδωσης. Συνεχείς βομβαρδισμοί μέχρι να μην υπάρχει τίποτα όρθιο και λειτουργικό για τους Ουκρανούς.
Αυτήν τη φορά, όμως, στο ρωσικό οπλοστάσιο έχει προστεθεί ένα όπλο, που είναι σχεδόν αδύνατο για την ουκρανική άμυνα να το εξουδετερώσει: Οι βόμβες ολίσθησης είναι εξελιγμένες βόμβες ελεύθερης πτώσης, οι οποίες χρονολογούνται από τη Σοβιετική Εποχή. Η διαφορά τους είναι ότι διαθέτουν αναδυόμενα πτερύγια και ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, με το οποίο αποκτούν μεγαλύτερη εμβέλεια και μπορούν να αποφύγουν τα εξελιγμένα δυτικά αντιαεροπορικά συστήματα εντοπισμού -όχι όμως και τα «παραδοσιακά» ραντάρ. Ωστόσο, τα τελευταία δεν εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο χρόνο αντίδρασης για μια επιτυχημένη εξουδετέρωση στον αέρα.
Οι βόμβες FAB αλλάζουν τις ισορροπίες στην Ουκρανία
Οι ρωσικές βόμβες FAB ζυγίζουν μεταξύ 500 και 6.000 κιλών και είναι γεμάτες εκρηκτικά. Μία μόνο τέτοια βόμβα ολίσθησης είναι αρκετή για να διαλύσει πολυώροφη πολυκατοικία και να εξαφανίσει στρατιωτική οχύρωση από σκυρόδεμα. Μεταφέρονται από μαχητικά αεροσκάφη και απελευθερώνονται σε απόσταση 60 – 70 χλμ. από τον στόχο. Για τον λόγο αυτό βρίσκονται εκτός βεληνεκούς από το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής αεράμυνας. Ανασταλτικά, επίσης, λειτουργεί το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούν πρόωση, όπως και ότι δεν αφήνουν θερμικό αποτύπωμα.
Η ισχυρότερη, όλων, είναι η FAB-1500, η οποία περιέχει πάνω από έναν τόνο εκρηκτικής ύλης. Εκτός από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι βόμβες αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, εργοστάσια και πύργους τηλεπικοινωνιών στην Ουκρανία. Η δύναμή της και το πώς μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο ουκρανικό μέτωπο, αποτυπώθηκε στην ισοπεδωμένη Αβντιίβκα, την πόλη – οχυρό από την οποία αποχώρησαν τελικά οι Ουκρανοί τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Συμβαίνει το ίδιο πράγμα κάθε μέρα. Οι Ρώσοι ρίχνουν FAB, εμείς κρυβόμαστε. Κλείνουμε τα αυτιά μας και ανοίγουμε το στόμα μας για να μην πάθουμε διάσειση» δηλώνει ο Τζάκσον, ένας 29χρονος λοχίας του ουκρανικού στρατού σε ανταποκριτές των New York Times, που βρέθηκαν δίπλα σε Ουκρανούς στρατιώτες στο Τορέτσκ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις συμπολεμιστών του Τζάκσον, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι σαρωτικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν ακόμα και τις πιο οχυρωμένες θέσεις τους, προκειμένου να γλιτώσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μόνο σε μία εβδομάδα τον Αύγουστο η Ρωσία έριξε 750 βόμβες ολίσθησης σε ουκρανικό έδαφος.
Ο Πούτιν προτιμά το ανατολικό μέτωπο από το Κουρσκ
Μετά την κατάληψη της κοντινής πόλης Νιου Γιορκ, το Τορέτσκ και το Ποκρόφσκ είναι οι δύο πόλεις που επιθυμεί διακαώς να καταλάβει η Μόσχα, προκειμένου να ελέγξει την περιφέρεια του Ντονέτσκ. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως παρά την ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ, ο Πούτιν δεν έχει δώσει εντολή -όπως ήλπιζε το Κίεβο- για να αποσυρθούν ρωσικά στρατεύματα από το ανατολικό μέτωπο, καθώς πρωταρχικός στόχος αποτελεί η κατάληψη αυτών των δύο πόλεων.
Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί με τις βόμβες FAB, η Ουκρανία χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερους πυραύλους, όπως και drones made in Ukraine, για να χτυπά ρωσικά αεροδρόμια απ’ όπου ξεκινούν τα μαχητικά με τις εξελιγμένες βόμβες. «Δεν υπάρχει ούτε ένα κτίριο που να μην έχει υποστεί ζημιές ή να μην έχει καταστραφεί. Όλα είναι ερείπια» ανέφερε ο Στάνισλαβ, ένας 28χρονος λοχίας του ουκρανικού στρατού. Και πρόσθεσε: «Όταν οδηγείς σε μια κατεστραμμένη πόλη, μοιάζει με απελπισία. Αυτή η πόλη κλαίει».
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, περισσότεροι από 60.000 κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την περιοχή γύρω και μέσα από το Τορέτσκ. Όσοι έχουν παραμείνει, ζουν κυρίως σε υπόγεια, ακροβατώντας καθημερινά μεταξύ ζωής και θανάτου, καθώς οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης FAB καραδοκούν.
Διαβάστε επίσης
Υπουργικό: Επί τάπητος οι χαμηλές πτήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης
Αλκοολούχα ποτά: Η Ελλάδα στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης
Πώς θα “βγουν στον αφρό” τα πλωτά φωτοβολταϊκά