THEPOWERGAME
Την ανησυχία του για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στην Μέση Ανατολή εξέφρασε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί.
Οι συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τερματίστηκαν χθες Κυριακή το βράδυ χωρίς συμφωνία, καθώς ούτε η Χαμάς, ούτε το Ισραήλ δέχθηκαν τη νέα πρόταση που τους υπέβαλαν οι μεσολαβητές, δήλωσαν πριν από λίγο δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στα αιγυπτιακά σώματα ασφαλείας.
Ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει στο Κάιρο τη διπλωματική προσπάθεια για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χάλιφαξ (Νέα Σκοτία, Καναδάς), ο κ. Σάλιβαν επισήμανε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με αυτήν του Ισραήλ όσον αφορά τις εξελίξεις με τη Χεζμπολά, μετά τη χθεσινή νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο λιβανικό ένοπλο κίνημα και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Σε νέα φάση οι συνομιλίες
Οι συνομιλίες εισέρχονται σε μία νέα φάση για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές, ανέφερε μία πηγή που επικαλείται η Haaretz.
«Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε θετική ατμόσφαιρα και οι ομάδες εισέρχονται σε μια άλλη φάση των διαπραγματεύσεων και σε μια σημαντική διαδικασία για την γεφύρωση των διαφωνιών», ανέφερε η ίδια πηγή.
«Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των πλευρών. Παρά τις παραγωγικές συνομιλίες, υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει διανύσουμε», πρόσθεσε.
Η Χαμάς δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο μετά από συνάντηση με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και έλαβε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Η Χαμάς απαίτησε να τηρηθούν από το Ισραήλ οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με το πλαίσιο του προέδρου Μπάιντεν και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Τονίσαμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρη απόσυρση από τη Λωρίδα, επιστροφή των εκτοπισμένων, ελευθερία μετακίνησης, ανοικοδόμηση και μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων», ανέφερε η Χαμάς.
Την ίδια ώρα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η οργάνωση εμμένει στην πρόταση της 2ας Ιουλίου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απορρίπτει τους νέους ισραηλινούς όρους και αναφέρει ότι οι συνομιλίες για επικείμενη συμφωνία είναι ψευδείς. «Δεν θα δεχθούμε συζητήσεις για αναιρέσεις από αυτά που συμφωνήσαμε στις 2 Ιουλίου ή για νέους όρους», δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης Al-Aqsa.
Στο μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από την Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας, ενώ ο Χασάν Νασράλα, σε διάγγελμά του, αρνήθηκε ότι το Ισραήλ κατέστρεψε χιλιάδες εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος, μετά τον απολογισμό της χθεσινής επίθεσης.
Πέντε νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα
Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους στην πόλη της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες.
Στόχος ήταν σπίτι σε μικρή απόσταση από νοσοκομείο, στο δυτικό τμήμα της πόλης, ανέφερε το WAFA, επικαλούμενο γιατρούς.
Ερωτηθέντες σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τους βομβαρδισμούς.
Γάζα: Οργανώσεις καλούν την ΕΕ να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ
Εξήντα διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνδικαλιστικές ενώσεις που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου ζητούν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει συμφωνία για το εμπόριο με το Ισραήλ, εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που οδεύει να συμπληρώσει ένδεκα μήνες, που έχει σημαδευτεί από βαριά πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου και «άνευ προηγουμένου» αριθμό θανάτων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.
Μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε σειρά μέτρων «για τον περιορισμό της ελευθερίας των μέσω ενημέρωσης, τα οποία στην πράξη οδήγησαν στην επιβολή καθεστώτος λογοκρισίας», υπογραμμίζουν ΜΚΟ και δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) στην επιστολή τους.
Ζητούν από τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ και τον επίτροπο Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις να προχωρήσουν στην αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης —η οποία αφορά κυρίως τις εμπορικές συναλλαγές— και στην επιβολή «στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος όσων ευθύνονται» για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την 7η Οκτωβρίου, έχουν βρει τον θάνατο στον πόλεμο αυτό πάνω από εκατό παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, όπως και δυο ισραηλινοί και τρεις λιβάνιοι συνάδελφοί τους, κάτι που σημαίνει πως αυτή είναι η «πιο φονική περίοδος» για τους εργαζόμενους στον Τύπο εδώ και δεκαετίες. Ορισμένα από τα θύματα έγιναν στόχοι «στοχευμένων» επιθέσεων, καταγγέλλουν οι οργανώσεις.
Οι οργανώσεις υπενθυμίζουν επίσης το γεγονός πως το Ισραήλ έχει ουσιαστικά απαγορεύσει στους ξένους δημοσιογράφους την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τις «αυθαίρετες συλλήψεις» εργαζομένων στην ενημέρωση — έχουν γίνει τουλάχιστον 49.
«Ο αθροιστικός αντίκτυπος αυτών των παραβιάσεων είναι πως δημιουργούνται οι συνθήκες για κενό ενημέρωσης τη θέση της οποίας παίρνει η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση», επισημαίνουν οι ΜΚΟ που συνυπογράφουν το κείμενο.
Αξιώνουν ακόμη την υπεράσπιση της «ελευθερίας» των ΜΜΕ, «την προστασία της ζωής δημοσιογράφων» και τον «τερματισμό της ατιμωρησίας», ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την 29η Αυγούστου στις Βρυξέλλες.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Άλλοι 251 άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους 105 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο, πλην όμως 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.405 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 93.468 στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες.
Διαβάστε επίσης
Δάνεια με ενέχυρο μετρητά: Γιατί συμφέρει να δανεισθείς όταν έχεις καταθέσεις
Lidl: “Φλέβα χρυσού” οι ψηφιακές υπηρεσίες για τον μεγάλο discounter
Ρεύμα: Στα 142,8 ευρώ ανά MWh η χονδρεμπορική τιμή