THEPOWERGAME
Ο υπουργός Εξωτερικών στη Λιθουανία, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, απέσυρε την ευρέως αναμενόμενη υποψηφιότητά του για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος το Σάββατο.
Η κίνηση αυτή έρχεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, εν μέσω μιας ρήξης μεταξύ του Λάντσμπεργκις, μιας από τις πιο γνωστές πολιτικές προσωπικότητες της περιοχής της Βαλτικής, και του προέδρου της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.
Ο Ναουσέντα αρνήθηκε να υποστηρίξει τον Λάντσμπεργκις παρά την υποστήριξη άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.
«Θα ήταν μεγάλη τιμή να υπηρετήσω ως Ευρωπαίος Επίτροπος της Λιθουανίας, αλλά θα συνεχίσω να υπηρετώ τη χώρα μου, να βοηθάω την Ουκρανία και να αγωνίζομαι για το μέλλον της Ευρώπης με άλλους τρόπους», δήλωσε ο Λάντσμπεργκις στο X.
It would have been a great honour to serve as Lithuania’s European Commissioner, but I will continue to serve my country, help Ukraine and fight for Europe’s future in other ways. I thank everyone here deeply for the support and love you show for my work and for Lithuania. ❤️🇱🇹
— Gabrielius Landsbergis🇱🇹 (@GLandsbergis) August 17, 2024
Ζήτησε από τη Σιμονίτε να προτείνει άλλον υποψήφιο για να τον εξετάσει ο πρόεδρος.
Ο Λάντσμπεργκις έγινε διεθνώς γνωστός μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, καθώς πιέζει τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ να μεγιστοποιήσουν τη βοήθεια προς το Κίεβο. Το Βίλνιους επιδιώκει το χαρτοφυλάκιο της ΕΕ για τη διεύρυνση της ένταξης, μια βασική ατζέντα για την Ουκρανία τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με Λιθουανό αξιωματούχο που του παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μοιραστεί το σχέδιο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να υποδείξουν τις επιλογές επιτρόπων στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έως τις 30 Αυγούστου.
Διαβάστε επίσης
Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα πιο “καυτά” sneakers της σεζόν
Πώς η Τσεχία γίνεται κέντρο παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη
Οι ενεργειακές συμφωνίες με την Αίγυπτο και η στόχευση της Ελλάδας