THEPOWERGAME
Μετά την πανδημία και με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, η ΕΕ επαναπροσδιόρισε την πολιτική της απέναντι στην Κίνα, το ίδιο φαίνεται να κάνει σταδιακά και η Ελλάδα, αναφέρει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα η Ελλάδα είναι μία χώρα που εδώ και πάνω από μία δεκαετία βρίσκεται σε στενή οικονομική συνεργασία με το Πεκίνο.
«Οι Κινέζοι εμφανίστηκαν ως σωτήρες κατά την ελληνική κρίση δημοσίου χρέους», γράφει το δημοσίευμα που αναδημοσιεύει η Deutsche Well. «Κινεζικές επιχειρήσεις επένδυσαν δισεκατομμύρια ευρώ στην υποψήφια προς χρεοκοπία Ελλάδα, την ώρα που οι περισσότεροι επενδυτές την απέφευγαν.
Πλέον όμως η ευφορία απέναντι στην Κίνα αποτελεί παρελθόν. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι οι χιλιάδες Κινέζοι αγοραστές ακινήτων που ανεβάζουν τις τιμές των ακινήτων στα ύψη – στην Αθήνα βρίσκονται σε κινεζικά χέρια ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Δεύτερον, η Κίνα έχει πλημμυρίσει την ελληνική αγορά με φτηνά προϊόντα. Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το πρόσφατο σκάνδαλο φοροδιαφυγής “Χάρτινος Δράκος”, ένα δίκτυο στο οποίο εμπλέκονται 287 κινεζικές εμπορικές επιχειρήσεις που απέκρυπταν το 90% των εσόδων τους».
Όπως εξηγεί η Handelsblatt, «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, διότι πολλά κινεζικά χρήματα έρχονται στη χώρα μέσω… παρακάμψεων, όπως για παράδειγμα από το Χονγκ Κονγκ ή τη Σιγκαπούρη. Οι εκτιμήσεις ωστόσο κάνουν λόγο για συνολικές επενδύσεις που κυμαίνονται κοντά στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή κινούνται και ελληνικά χρήματα προς την Κίνα. Οι Έλληνες εφοπλιστές για παράδειγμα, οι οποίοι ελέγχουν τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο της υφηλίου, συγκαταλέγονται στους καλύτερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων».
Σήμερα όμως που έχει βγει από την κρίση «η Ελλάδα μπορεί να βρει πιο εύκολα επενδυτές από δυτικές χώρες», ενώ η αλλαγή της στάσης της ΕΕ και των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο «είναι κάτι που πρέπει να λάβει υπόψιν και ο Μητσοτάκης. Σε επίσκεψή του στο Πεκίνο το 2023 ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των σχέσεων της χώρας του με την Κίνα, αναφέροντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μία “γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα”. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους όμως σε συνομιλία του με τον επικεφαλής του κινεζικού κράτους ο Μητσοτάκης υπογράμμισε επιπλέον πως η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική αυτονομία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις».
Διαβάστε επίσης
Αθηναϊκές στοές: Ποιες αποκτούν εκ νέου ζωή και ποιες μένουν στα αζήτητα
Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα μαμούθ 5,6 δισ. στο επτάμηνο
Φωτοβολταϊκά στις στέγες: “Ουρά” για να συνδεθούν στο δίκτυο