THEPOWERGAME
Το ασήμι θεωρείται από πολλούς ως ο πλησιέστερος «συγγενής» του χρυσού, παρά το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίζεται από ανάλογη «λάμψη» στις προτιμήσεις καταναλωτών και επενδυτών. Αυτό μοιάζει να αλλάζει τον τελευταίο χρόνο, με την τιμή του ασημιού να καταγράφει ένα ξέφρενο ράλι που υπερβαίνει το 70%, «επισκιάζοντας» ακόμη και το χρυσό που παραδοσιακά θεωρείται ως το πλέον ασφαλές «καταφύγιο» για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσης. Αναλυτές εκτιμούν, ότι το ράλι αυτό δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί όσο περισσότερο ανοίγει η παγκόσμια οικονομία στο πλαίσιο της επιστροφής της κανονικότητας μετά την πανδημία.
Το ασήμι έχει αναδειχθεί στον μεγάλο πρωταγωνιστή της αυξανόμενης ζήτησης για τα λεγόμενα ευγενή μέταλλα τον τελευταίο χρόνο. Μέσα στην εβδομάδα η τιμή του εκτινάχθηκε στα 27 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 74% σε σχέση με πέρυσι, οπότε και δεν ξεπερνούσε τα 15 δολάρια/ουγγιά.
Συγκριτικά, η αύξηση της τιμής του χρυσού το τελευταίο 12μηνο, ανέρχεται στο 6,4%.
Το ράλι του ασημιού αποδίδεται εν μέρει στην επανεκκίνηση πολλών δραστηριοτήτων το τελευταίο διάστημα μετά το αρχικό «μούδιασμα» λόγω της πανδημίας. Αν και ευγενές μέταλλο, το ασήμι «κρύβεται» σε πολλά προϊόντα και αγαθά της καθημερινότητάς μας, από κοσμήματα και νομίσματα, μέχρι κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητα.
Η χρήση του ασημιού για βιομηχανικούς και κατασκευαστικούς λόγους είναι ο βασικός λόγος της αυξημένης ζήτησης, αλλά δεν είναι ο μόνος.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές της Saxo Bank στο CNBC, το 50% της ζήτησης αφορά βιομηχανικούς και κατασκευαστικούς σκοπούς και το υπόλοιπο αποδίδεται καθαρά στη ζήτηση επενδυτών.
Η άνοδος του ασημιού έχει και οικολογική «απόχρωση», καθώς χρησιμοποιείται και από την αγορά των επονομαζόμενων «πράσινων τεχνολογιών» – που γνωρίζει άνθηση το τελευταίο διάστημα – για την κατασκευή πχ ηλιακών πάνελ.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι θα συνεχιστεί, αν και όπως τονίζουν απέχουμε από το ιστορικό υψηλό του 2011, οπότε και έφτασε στα 50 δολάρια/ουγγιά.