THEPOWERGAME
Ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις στο Μπανγκλαντές έφθασε τουλάχιστον τους 300, αφού 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, Κυριακή, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο απολογισμός αυτός βασίζεται στα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία, αξιωματούχους και γιατρούς σε νοσοκομεία.
Διαμαρτυρόμενοι φοιτητές στο Μπανγκλαντές κάλεσαν σε πορεία προς την πρωτεύουσα Ντάκα σήμερα, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, για να πιέσουν την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα να παραιτηθεί, μία ημέρα μετά τις φονικές συγκρούσεις. Τεθωρακισμένα του στρατού και αστυνομικά οχήματα βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας περιπολούν πεζές. Δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου κυκλοφορία πολιτών, εκτός από μερικές μοτοσικλέτες και τρίτροχα ταξί.
Το Μπαγκλαντές έχει κατακλυστεί από αιματηρές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, αφού ομάδες φοιτητών απαίτησαν την κατάργηση ενός αμφιλεγόμενου συστήματος ποσοστώσεων στις κυβερνητικές θέσεις εργασίας. Η κατάσταση κλιμακώθηκε με μια εκστρατεία για την απομάκρυνση της Χασίνα, η οποία κέρδισε μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία τον Ιανουάριο σε εκλογές που μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σημειώθηκαν επιθέσεις, βανδαλισμοί και εμπρησμοί με στόχο κυβερνητικά κτίρια, τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Awami League, αστυνομικά τμήματα και σπίτια δημοσίων αντιπροσώπων, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο σιδηρόδρομος του Μπανγκλαντές δήλωσαν ότι ανεστάλησαν επ’ αόριστον όλα τα δρομολόγια λόγω της κλιμάκωσης της βίας. Τα εργοστάσια ενδυμάτων στη χώρα, τα οποία προμηθεύουν ενδύματα σε ορισμένες από τις κορυφαίες μάρκες στον κόσμο, έκλεισαν επίσης επ’ αόριστον.
«Λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα κατάσταση, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα εργοστάσια ενδυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική ασφάλεια των εργαζομένων», δήλωσε η Ένωση Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων του Μπαγκλαντές.
Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και WhatsApp δεν ήταν διαθέσιμες, ακόμη και μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων. Οι διαμαρτυρίες σταμάτησαν μετά την κατάργηση των περισσότερων ποσοστώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά οι φοιτητές επέστρεψαν στους δρόμους σε σποραδικές διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας δικαιοσύνη για τις οικογένειες των δολοφονηθέντων και την παραίτηση της Χασίνα. Η Χασίνα δήλωσε ότι «αυτοί που ασκούν βία δεν είναι φοιτητές αλλά τρομοκράτες που έχουν σκοπό να αποσταθεροποιήσουν το έθνος».
Διαβάστε επίσης
ΤΑΙΠΕΔ: Στη λογιστική αξία θα αποκτήσει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Zara: Το ρεκόρ επιδόσεων στην Ελλάδα και οι επενδύσεις
“Κοκκινίζουν” οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος