THEPOWERGAME
Καζάνι που βράζει θυμίζει η Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ βρίσκεται σε ετοιμότητα για την απάντηση του Ιράν στους θανάτους των στελεχών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Στα αεροδρόμια του Λιβάνου επικρατεί χάος, καθώς είναι χιλιάδες εκείνοι που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Kαι αυτό ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιήσε τους G7 ότι Ιράν και Λίβανος πιθανά θα επιτεθούν στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες δύο μέρες.
Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 30 ρουκέτες από τον Λίβανο προς την άνω Γαλιλαία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια δήλωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες, η Χεζμπολάχ κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν απάντηση για τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της. Η οργάνωση είπε ότι το μπαράζ ήταν μια απάντηση στα ισραηλινά χτυπήματα που σκότωσαν αμάχους σε δύο χωριά στον νότιο Λίβανο.
«Για την υποστήριξη του γενναίου παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας και της γενναίας και έντιμης αντίστασής του, και ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού στα χωριά του νότου και σε ασφαλή σπίτια, ειδικά στις επιθέσεις που στόχευαν τα χωριά Kafr Kila και Deir Siryan και τραυμάτισαν αμάχους, η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον νέο οικισμό Beit Hillel στο πρόγραμμα των πυρών της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες Katyusha», ανέφερε η δήλωση της Χεζμπολάχ.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν χθες, Κυριακή, ότι αναχαίτισαν τους περισσότερους από τους πυραύλους, χωρίς να αναφέρουν τραυματισμούς. Λίγο αργότερα η ισραηλινή αεροπορία «χτύπησε τον εκτοξευτή της Χεζμπολάχ από τον οποίο εκτοξεύτηκαν τα βλήματα και πρόσθετη τρομοκρατική υποδομή στην περιοχή Μαρτζαγιούν στο νότιο Λίβανο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός Στρατός. Τα πυρά πυροβολικού στόχευαν επίσης «απειλές» στην περιοχή Odaisseh, πρόσθεσε.
Μετά τους θανάτους των στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και ενώ η κατάσταση ήταν ήδη «εύφλεκτη», ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, απείλησε το Ισραήλ πως το περιμένει «σκληρή τιμωρία» και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ότι θα δοθεί «ανοικτή μάχη σε όλα τα μέτωπα». Παράλληλα, η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένης ορκίστηκαν πως θα υπάρξει ανταπόδοση.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, από την πλευρά του διαβεβαίωσε χθες ότι ο στρατός είναι έτοιμος «να αντιδράσει άμεσα» ή να «επιτεθεί». Πάντως, «προς το παρόν» η αμυντική πολιτική «δεν έχει αλλάξει», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, αντιδρώντας στις «φήμες» για το ότι η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, με περισσότερα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση διπλωματικά», διαβεβαίωσε ο Τζον Φάινερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιορδανίας, ο Αϊμάν Σαφάντι, η χώρα του οποίου χαρακτηρίζεται εταίρος-κλειδί της Ουάσιγκτον στην περιοχή, συναντήθηκε στην Τεχεράνη με τον ομόλογό του και τον νέο πρόεδρο, Μασούντ Πεζεσκιάν.
Αφού συνεδρίασαν μέσω βιντεοδιάσκεψης, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την ιταλική διπλωματία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε από την πλευρά του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι, «τη σημασία που έχει όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα» για να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Μέση Ανατολή: Όλα τα μάτια στον Λίβανο
Καθώς ο Λίβανος κινδυνεύει να μετατραπεί στην πρώτη γραμμή αν υπάρξει κλιμάκωση, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία παρότρυναν τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην επικράτειά του να φύγουν άμεσα. Το Παρίσι κάλεσε επίσης τους Γάλλους που ζουν στο Ιράν να «το εγκαταλείψουν προσωρινά».
Ο Καναδάς κάλεσε προχθές, Σάββατο, τους υπηκόους του -τους οποίους είχε καλέσει στα τέλη του Ιουνίου να φύγουν από τον Λίβανο- να «αποφεύγουν» τα ταξίδια στο Ισραήλ. Η πρεσβεία της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες πως επαναπατρίζονται, μέχρι νεωτέρας, τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της στη Βηρυτό.
Αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν πως ανέστειλαν τις συνδέσεις με τη Βηρυτό, ανάμεσά τους η γερμανική Lufthansa, έως τουλάχιστον τη 12η Αυγούστου, η Air France και η Transavia έως και αύριο, Τρίτη, η Kuwait Airways από σήμερα. Η Qatar Airways ανέστειλε τις βραδινές πτήσεις της προς τη Βηρυτό έως και σήμερα.
Η Lufthansa ανέστειλε επίσης τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ έως τουλάχιστον την 8η Αυγούστου. Στο αεροδρόμιο της Βηρυτού είχαν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές κι επικρατούσε αβεβαιότητα μεταξύ των επιβατών.
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα
Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στη Γάζα, που είναι ερειπωμένη κι απειλούμενη από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο του πολέμου, που διανύει την 304η ημέρα του.
Προχθές, Σάββατο, η πολιτική προστασία ανακοίνωσε ότι ισραηλινά πλήγματα σε δύο σχολεία στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι, σκότωσαν τουλάχιστον 30 ανθρώπους, «στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά». Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως έπληξε το σχολικό κτιριακό συγκρότημα, όπου βρισκόταν κατ’ αυτόν κέντρο διοίκησης της Χαμάς.
Πριν από το πλήγμα στο σχολικό κτιριακό συγκρότημα στην πόλη της Γάζας, η πολιτική προστασία και η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσαν πως 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).
Διαβάστε επίσης
ΤΑΙΠΕΔ: Στη λογιστική αξία θα αποκτήσει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Zara: Το ρεκόρ επιδόσεων στην Ελλάδα και οι επενδύσεις
“Κοκκινίζουν” οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος