THEPOWERGAME
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα από τα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα στα οποία η Ρωσία είχε μεγάλη παράδοση, αναφορικά με τις επιτυχίες της.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, το 2019, η Ρωσία αποκλείστηκε από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις για τέσσερα χρόνια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ. Στη συνέχεια, το 2023, ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέκλεισε τη Ρωσία και τη σύμμαχό της, Λευκορωσία, από τη φιλοξενία διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων ή την αποστολή ομάδων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απαγόρευσε επίσης τις εθνικές σημαίες, τους ύμνους και τα αθλητικά τους χρώματα από τις εκδηλώσεις και αρνήθηκε να διαπιστεύσει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους τους.
Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές επετράπη να αγωνιστούν στο Παρίσι ως «ουδέτεροι» συμμετέχοντες, εφόσον δεν συμμετείχαν στην «ενεργό υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία». Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη απόφαση και η ευαισθησία του θέματος έχει θέσει τη διαδικασία επιλογής της ΔΟΕ υπό στενή παρακολούθηση.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Πώς συμμετέχουν οι Ρώσοι αθλητές
Στην ιστοσελίδα της, η ΔΟΕ ανέφερε ότι έλαβε υπόψη τις «δημόσιες δηλώσεις των αθλητών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις ή εκδηλώσεις υπέρ του πολέμου και την επίδειξη οποιουδήποτε συμβόλου που υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, για παράδειγμα το σύμβολο “Ζ”».
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι οι αθλητές δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής εάν «έχουν συμβληθεί με τον ρωσικό ή τον λευκορωσικό στρατό ή με υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας». Αυτό δημιουργούσε κάποια ασάφεια στη διαδικασία ελέγχου, δεδομένης της κληρονομιάς της στρατιωτικής εμπλοκής στις ρωσικές αθλητικές ακαδημίες που χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή.
Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Global Rights Compliance, που εδρεύει στη Χάγη, κατηγόρησε τη ΔΟΕ ότι δεν εφάρμοσε σωστά τους κανόνες. Είπε ότι περισσότεροι από τους μισούς «ουδέτερους» αθλητές που κάλεσε η ΔΟΕ να αγωνιστούν παραβίαζαν τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές.
Η ΜΚΟ έστειλε την έκθεση στους 15 κύριους χορηγούς των Αγώνων, καλώντας τους να επανεξετάσουν τη χορηγία τους για τους Αγώνες ή να λάβουν κάποια άλλη μορφή δράσης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος από αυτούς το έχει πράξει.
Η ΔΟΕ δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις ή τις αποφάσεις της ουδέτερης επιτροπής επιλεξιμότητας των αθλητών της.
Η ΔΟΕ κάλεσε 59 Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν, εκ των οποίων οι 28 αρνήθηκαν την προσφορά. Περίπου 330 Ρώσοι και 104 Λευκορώσοι έλαβαν μέρος στους Αγώνες του Τόκιο το 2021. Ο πιο διακεκριμένος Ρώσος που αγωνίστηκε στο Παρίσι ήταν ο αστέρας του τένις Ντανιίλ Μεντβέντεφ, που κατέχει την πέμπτη θέση στον κόσμο στην Ένωση Επαγγελματιών Τένις (ATP).
Αγωνίζονται ως AINs (από τα γαλλικά αρχικά για τους Ανεξάρτητους Ουδέτερους Αθλητές) με ουδέτερα χρώματα. Μια ειδική ολυμπιακή σημαία και ένας ειδικός ολυμπιακός ύμνος σχεδιάστηκαν και συντέθηκαν στο παρελθόν για τους ουδέτερους αθλητές. Αλλά στους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές έχει ανατεθεί μια διαφορετική σημαία που απεικονίζει ένα κυκλικό έμβλημα AIN και έναν μοναδικό, χωρίς λόγια ύμνο που επιλέχθηκε από τη ΔΟΕ.
Τα μετάλλια των ΑΙΝ δεν εμφανίζονται στον συνολικό πίνακα μεταλλίων, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι επιτυχίες τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολιτικά πυρομαχικά από τους ηγέτες των χωρών τους.
Διαβάστε επίσης
Disney: Η Marvel “αντεπιτίθεται” και φέρνει πάλι εκατομμύρια
FT: Η “δαμόκλειος σπάθη” της ύφεσης και οι ευθύνες της Fed
Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα χωρίς τον λιγνίτη