THEPOWERGAME
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα το δεύτερο τρίμηνο, ρίχνοντας σκιά πάνω στην ανθεκτικότητα της ανάπτυξης στις τρεις επόμενες μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της μείωσης των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό, δηλαδή μηχανήματα και κτίρια. Κατόπιν αυτού, η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με υστέρηση σε σχέση με άλλα μεγάλα κράτη της Ευρωζώνης. «Η απροσδόκητη πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο β’ τρίμηνο δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για σημαντική ανάκαμψη στη Γερμανία», δήλωσε στο ARD ο Γεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. Οι ειδικοί που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέμεναν προηγουμένως ελάχιστη αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% – μετά από 0,2% στην αρχή του έτους. Το αποτέλεσμα προέβλεψε μόνο ένας από τους 35 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Αντίθετα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία αναπτύχθηκαν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η Ιταλία επιβραδύνθηκε μόνο ελαφρώς και παρουσίασε επέκταση 0,2%.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξάνεται και πάλι, έπειτα από συνεχή πτωτική πορεία μηνών. Τον Ιούλιο, οι τιμές καταναλωτή ήταν κατά 2,3% υψηλότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,2%, έπειτα από 2,4% τον Μάιο.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις υπηρεσίες, όπου οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 3,9% κατά μέσο όρο, λόγω των αυξήσεων στις αποδοχές των εργαζομένων, καθώς πολλοί εργοδότες μεταφέρουν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στους πελάτες τους. Την ίδια ώρα οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,7% και τα τρόφιμα κοστίζουν κατά 1,35 περισσότερο από ό,τι τον Ιούλιο του 2023. Ο λεγόμενος βασικός πληθωρισμός πάντως – για τον οποίο δεν υπολογίζονται οι διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – παρέμεινε στο 2,9%.
Διαβάστε επίσης
“Στεγνώνουν” τα ελληνικά νησιά: Η λειψυδρία χτυπά το Αιγαίο
Πώς αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ
Τα EV, η Ευρώπη και η αλματώδης αύξηση των κινεζικών εργοστασίων τσιπ