THEPOWERGAME
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ, ότι εάν η Ουάσιγκτον αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία από το 2026, η Ρωσία θα τοποθετήσει παρόμοιους πυραύλους σε απόσταση προσβολής από τη Δύση.
Οι ΗΠΑ, όπως γράφει ο Guardian, θα αρχίσουν να αναπτύσσουν δυνατότητες βολής μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία το 2026 σε μια προσπάθεια να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή άμυνα, δήλωσαν η Ουάσιγκτον και η Γερμανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα .
Οι «επεισοδιακές αναπτύξεις» των ΗΠΑ προετοιμάζονται για μακροπρόθεσμη στάθμευση τέτοιων δυνατοτήτων που θα περιλαμβάνουν πυραύλους κρουζ SM-6, Tomahawk και αναπτυξιακά υπερηχητικά όπλα που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από τις τρέχουσες δυνατότητες στην Ευρώπη , ανέφεραν η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο.
Σε μια ομιλία την Κυριακή σε ναυτικούς από τη Ρωσία , την Κίνα, την Αλγερία και την Ινδία για τον εορτασμό της ημέρας του ρωσικού ναυτικού στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν είπε στις ΗΠΑ ότι κινδύνευαν να πυροδοτήσουν μια κρίση πυραύλων τύπου ψυχρού πολέμου με την κίνηση αυτή.
«Ο χρόνος πτήσης προς στόχους στο έδαφός μας τέτοιων πυραύλων, οι οποίοι στο μέλλον ενδέχεται να είναι εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές, θα είναι περίπου 10 λεπτά», είπε ο Πούτιν.
«Θα λάβουμε αντικατοπτρικά μέτρα για την ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, των δορυφόρων τους στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου».
Ο Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ πυροδότησαν τις εντάσεις και είχαν μεταφέρει πυραυλικά συστήματα Typhon στη Δανία και τις Φιλιππίνες και συνέκρινε τα σχέδια των ΗΠΑ με την απόφαση του ΝΑΤΟ να αναπτύξουν εκτοξευτές Pershing II στη Δυτική Ευρώπη το 1979.
Η σοβιετική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα Γιούρι Αντρόποφ, φοβόταν ότι οι αναπτύξεις του Pershing II αποτελούσαν μέρος ενός περίπλοκου σχεδίου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον αποκεφαλισμό της Σοβιετικής Ένωσης, αφαιρώντας την πολιτική και στρατιωτική της ηγεσία.
«Αυτή η κατάσταση θυμίζει τα γεγονότα του ψυχρού πολέμου που σχετίζονται με την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς Pershing στην Ευρώπη», είπε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε μια προηγούμενη προειδοποίηση ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ξαναρχίσει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς και στη συνέχεια να εξετάσει πού να τους αναπτύξει εάν οι ΗΠΑ έφεραν παρόμοιους πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία.
Διαβάστε επίσης
ΑΑΔΕ: Ψηφιακό υπερόπλο κατά των καταθέσεων με “μαύρο” χρήμα
Ευρωπαϊκές startups: “Σήκωσαν” 16 δισ. σε ένα μόλις τρίμηνο
Η Lightsource BP στηρίζει τα μεγάλα φωτοβολταϊκά με φόντο την Ελλάδα