THEPOWERGAME
Αν και η Καμάλα Χάρις είναι γνωστή για τις νομικές μάχες που έχει δώσει επί χρηματοπιστωτικής κρίσης για τις τραπεζικές αποζημιώσεις ή την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών, οι θέσεις της για την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η οικονομία των ΗΠΑ, η ισχυρότερη του κόσμου, δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί αναλυτικά στην κοινή γνώμη. Έδωσε, ωστόσο, κάποιες ενδείξεις. «Η στήριξη της μεσαίας τάξης θα είναι βασικός στόχος της προεδρίας μου», είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα. «Διότι εδώ γνωρίζουμε πως όταν η μεσαία μας τάξη είναι ισχυρή, η Αμερική είναι ισχυρή».
Αν μη τι άλλο, οι προτάσεις που θα παρουσιάσει το επιτελείο της Χάρις είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς, ιδίως τη σημερινή εποχή. Το βιοτικό τους επίπεδο απειλείται από τις αυξημένες τιμές και τα υψηλά επιτόκια, που διογκώνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων. Αν και ο πληθωρισμός έχει χαλιναγωγηθεί στο 3% τον Ιούνιο από το 9,1% προ διετίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει ψαλιδίσει τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων.
Οι προθέσεις του Τραμπ για τη Fed και το χάσμα με τους Δημοκρατικούς
Ένα ασφαλές συμπέρασμα είναι πως μια κυβέρνηση με την Καμάλα Χάρις θα κρατήσει τις αποστάσεις που είθισται να τηρούν οι πολιτικοί του ανεπτυγμένου κόσμου απέναντι στις κεντρικές τράπεζες και τη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να ασκεί δημόσια κριτική στο έργο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Χαρακτηριστικές ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο Bloomberg, θυμίζοντας τις παρεμβάσεις στην προεδρία του από το 2017 έως το 2021.
Αν και ο Τραμπ αναγνώρισε πως υπάρχει πιθανότητα το διοικητικό συμβούλιο της Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε πως «είναι κάτι που γνωρίζουν πως δεν θα έπρεπε να πράξουν». Προσπαθώντας να κατευνάσει φόβους της Wall Street πως θα πολιτικοποιήσει τη Fed εάν κερδίσει τις εκλογές, αναγκάζοντας ίσως τον επικεφαλής, Τζερόμ Πάουελ, να αποχωρήσει πριν από τη λήξη της θητείας του, ο Τραμπ είπε πως «θα τον άφηνα να την ολοκληρώσει». Και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα εάν νόμιζα πως κάνει το σωστό πράγμα».
Η προσοχή του επιτελείου της Χάρις εστιάζεται στη χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής σε ανάλογη πορεία με αυτήν που ακολουθεί η υφιστάμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Στενός σύμβουλος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ εκμυστηρεύεται στη Wall Street Journal πως γνωρίζει ότι οι υψηλές τιμές επηρεάζουν τους εργαζόμενους οικογενειάρχες και εξετάζει πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να μειωθούν αυτά τα βάρη.
Η Χάρις και η φορολογική ατζέντα του Μπάιντεν
H Χάρις ως αντιπρόεδρος έχει, επίσης, στηρίξει τη φορολογική ατζέντα του Τζο Μπάιντεν, που είναι υπέρ της αύξησης των εσόδων από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα υψηλά εισοδήματα, διατηρώντας σταθερούς τους συντελεστές για τα νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα κάτω των 400.000 δολαρίων. Επί προεδρίας Τραμπ είχε καταψηφίσει μαζί με τους υπόλοιπους Δημοκρατικούς στη Γερουσία τις περικοπές φόρων που είχαν περάσει από τους Ρεπουμπλικανούς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων.
Στεγαστική και κλιματική κρίση
Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα της στέγασης στις ΗΠΑ, η Χάρις είχε προτείνει με το νομοσχέδιο «Rent Relief Act» την παροχή φορολογικών εκπτώσεων στους μισθωτές με ετήσια εισοδήματα κάτω των 100.000 δολαρίων, που δαπανούν τουλάχιστον το 30% των πόρων τους σε ενοίκιο και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Στο παρελθόν έχει, επίσης, προτείνει μέτρα για το γεφύρωμα του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, την ενίσχυση της χρηματοδότησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για μαύρους και την αύξηση των μισθών του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΗΠΑ.
Ανεξάρτητα από το εάν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικανοί θα κερδίσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου, η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης αναμένεται να είναι ένα πολιτικό πεδίο μάχης. Το 2022 η Χάρις αξιοποίησε την καθοριστική ψήφο της ως αντιπροέδρου για να περάσει το νομοσχέδιο «Ιnflation Reduction Act», καθώς τα δύο κόμματα έχουν ισάριθμες έδρες. Το IRA αποτελεί την επιτομή της προεδρίας του Μπάιντεν, με επιδοτήσεις 369 δισ. δολαρίων για την επανεκκίνηση της αμερικανικής βιομηχανίας.
Διαβάστε επίσης
Τηλεπικοινωνίες: ΔΕΗ και ΟΤΕ φέρνουν ταχύτητες έως 3 Gbps για συνδέσεις FTTHAN
Protergia: Διατηρεί σταθερές τις τιμές και τον Αύγουστο
ΑΠΕ: Πώς θα γλυτώσουν οι παραγωγοί τις περικοπές