THEPOWERGAME
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ελπίζουν να ξεκινήσουν εκ νέου οι εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εμπορίου των ΗΑΕ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι συνομιλίες θα είναι διμερείς.
Σύμφωνα με το Reuters, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), του αραβικού μπλοκ έξι χωρών που περιλαμβάνει τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, παραμένουν σε αδιέξοδο. Απογοητευμένα από αυτό, τα ΗΑΕ έχουν παροτρύνει αθόρυβα την ΕΕ να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα εμπορικό σύμφωνο χωριστά από τις συνομιλίες με το ΣΣΚ.
«Ξεκινήσαμε τη συζήτηση, τόσο μέσω του ΣΣΚ όσο και διμερώς, και λαμβάνουμε την υποστήριξη πολλών μελών της ΕΕ», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου των ΗΑΕ, Θάνι μπιν Αχμέντ Αλ Ζεγιούντι, στο Reuters.
Τα ΗΑΕ, ένα κράτος με επιρροή και πλούσιο σε πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζουν εδώ και καιρό τη βαθύτερη εμπλοκή της ΕΕ στον Κόλπο. Η ΕΕ και το πλούσιο σε ενέργεια ΣΣΚ ξεκίνησαν το 1990 εμπορικές συνομιλίες που, αν επιτευχθούν, θα δώσουν στις εταιρείες του ευρωπαϊκού μπλοκ καλύτερη πρόσβαση σε αυτή που σήμερα αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της ΕΕ. Ωστόσο, οι συνομιλίες ανεστάλησαν επίσημα το 2008.
Μια ευρύτερη συμφωνία με το ΣΣΚ θα μπορούσε να ανοίξει περαιτέρω τα κράτη μέλη της ΕΕ σε επενδύσεις από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κόλπου, σημαντικούς διακλαδικούς επενδυτές με προοπτική δεκαετιών. Ωστόσο, το ΣΣΚ έχει υπογράψει πολύ λίγες εμπορικές συμφωνίες. Ολοκλήρωσε ένα σύμφωνο με τη Νότια Κορέα πέρυσι, 16 χρόνια μετά την έναρξη των συνομιλιών, και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία το 2022.
Ο Αλ Ζεγιούντι δήλωσε, επίσης, ότι τα ΗΑΕ αναμένουν να συνάψουν συμφωνία για ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, πριν από το τέλος του έτους και συμπλήρωσε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό θα επηρεάσει τις προσπάθειες των ΗΑΕ να επιδιώξουν στενότερη σχέση με την ΕΕ. «Θα είμαστε πάντα ανοιχτοί και πρόθυμοι να διευρύνουμε τη σχέση μας με οποιονδήποτε».
Διαβάστε επίσης
Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου: Στην εποχή του “χαλκού” 3 στους 4 δήμους της χώρας
Σόρος και άλλοι χορηγοί στηρίζουν Καμάλα Χάρις: Τα 46,7 εκατ. που μάζεψε
Ρεύμα: Στα 850 ευρώ ανά MWh η μέγιστη χονδρεμπορική τιμή