THEPOWERGAME
Η Γερμανία πρόκειται να μειώσει σημαντικά τα κονδύλια που προορίζονται για την ενίσχυση των κρατών-εταίρων στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της σταθεροποίησης – ένα τμήμα του προϋπολογισμού της που συνήθως περιλάμβανε στήριξη για την Ουκρανία, όπως προκύπτει από το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας για το 2025.
Τα χρήματα που διατίθενται για τη στήριξη των χωρών εταίρων θα μειωθούν στα 4 δισ. ευρώ το 2025, από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν διατεθεί το 2024, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο είδε το CNBC. Περίπου 5,4 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί στο ταμείο το 2023, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Τα τελευταία χρόνια, μεγάλα ποσά από αυτό το τμήμα του γερμανικού προϋπολογισμού έχουν διατεθεί για τη στήριξη της Ουκρανίας μετά την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα.
Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει τώρα ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να καλύψει σημαντικό μέρος των στρατιωτικών της αναγκών και απαιτήσεων από το πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα από την G7, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται επίσης ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, σε συνεργασία με τους συμμάχους της.
«Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι εξασφαλισμένη για το ορατό μέλλον χάρη στα ευρωπαϊκά μέσα και τα δάνεια της G7», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.
Η αβεβαιότητα για τη μελλοντική βοήθεια προς την Ουκρανία αυξάνεται καθώς οι πιθανότητες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο φαίνεται να αυξάνονται. Το ενδεχόμενο μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχίες για το αν η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε να περικοπεί ή να σταματήσει.
Ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς, τον οποίο επέλεξε ο Τραμπ για αντιπρόεδρο, έχει επίσης αντιταχθεί σθεναρά σε περισσότερη βοήθεια για την Ουκρανία.
Το σχέδιο δαπανών της Γερμανίας εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, μετά τις τεταμένες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν τους ηγέτες του συνασπισμού να ανακοινώσουν τελικά τα σχέδια για τον προϋπολογισμό του 2025 νωρίτερα αυτό το μήνα. Τότε, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε την άμυνα ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του προϋπολογισμού.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού περιγράφει τα σχέδια να δαπανήσει η κυβέρνηση περισσότερο από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνα και την ασφάλεια – μια αύξηση των δαπανών που αποτελεί απάντηση στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ υπαγορεύει ότι οι χώρες μέλη πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.
Ο σχεδιασμός του γερμανικού προϋπολογισμού έπεσε σε κρίση πέρυσι, όταν μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου οδήγησε σε ένα χρηματοδοτικό κενό 60 δισεκατομμυρίων ευρώ για αρκετά έτη του προγράμματος δαπανών. Η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να αναδιαθέσει το αχρησιμοποίητο χρέος έκτακτης ανάγκης, το οποίο είχε αναληφθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κόβιντ-19, στα μελλοντικά σχέδια δαπανών της. Το δικαστήριο είπε ότι αυτό ήταν αντισυνταγματικό.
Το γερμανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το σχέδιο προϋπολογισμού όταν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές του τον Σεπτέμβριο, προτού αυτό οριστικοποιηθεί αργότερα μέσα στο έτος.
Διαβάστε επίσης
Οι μεγιστάνες των ειδών πολυτελείας έχασαν 17 δισ. δολάρια
ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 3,75% τα επιτόκια
Η “λάβα” των πόλεων: Στον κυκεώνα του καύσωνα η Αθήνα