THEPOWERGAME
H Γαλλία απέφυγε μια ακροδεξιά κυβέρνηση χάρη στον συνασπισμό δυνάμεων ανάμεσα στην αριστερή και την κεντρώα παράταξη, ενώ η συμμαχία Μαζί του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο των 250 εδρών που έλεγχε πριν από την κήρυξη προώρων εκλογών, έναν μήνα πριν. Αφού περιορίστηκε η παρουσία της Εθνικής Συσπείρωσης (NP) στην Εθνοσυνέλευση σε 143 έδρες την περασμένη Κυριακή, η νέα πρόκληση για τη Γαλλία είναι να σχηματίσει κυβέρνηση, γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν Λικ Μελανσόν και τον Μακρόν.
Μπορεί να γίνει εφικτό, αλλά χωρίς την παρουσία του κόμματος του ακροαριστερού Μελανσόν, Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), αν και έχει ισχυρό επιχείρημα για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της χώρας. Η κοινή γνώμη στρέφει την προσοχή της στη Μαρίν Τοντελιέ, επικεφαλής των Πρασίνων, που εξέφρασε επίσης την προθυμία της να γίνει πρωθυπουργός και θεωρείται μια μετριοπαθής επιλογή. Αλλά μερίδα αναλυτών θεωρεί απίθανο να υποστηρίξει την Τοντελιέ ο Μελανσόν ή οι Σοσιαλιστές. Η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον πρόεδρο της χώρας, αλλά το NFP είναι σήμερα η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Εθνοσυνέλευση.
Ούτως ή άλλως, η πληθωρική παρουσία Μελανσόν -ο οποίος δεν έχει κρύψει τον θαυμασμό του για τον δικτάτορα Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας και έχει επικρίνει σκληρά το Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς- στην αριστερή παράταξη του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) αναμένεται να αποτελέσει τροχοπέδη ως προς την εύρεση κοινού εδάφους ανάμεσα στους αριστερούς και τους κεντρώους. Παρά τη συμβολή της Ανυπότακτης Γαλλίας στην πολιτική περιθωριοποίηση της Λεπέν, ο Μελανσόν μοιράζεται μια αμοιβαία άρνηση με τον Μακρόν για κάθε συνεργασία.
Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του 2ου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, οι οποίες έδωσαν 182 έδρες στο NPF, ο Μελανσόν υπεραμύνθηκε του οικονομικού προγράμματος της αριστερής παράταξης, που είναι ισοδύναμο με μια δημοσιονομική βόμβα για τη Γαλλία και κατόπιν την ΕΕ. Με προτεινόμενες δαπάνες που εκτιμάται πως θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Γαλλίας με 350 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο υπόσχεται τη μείωση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη, την επαναφορά φόρων στην καθαρή περιουσία, την ενίσχυση των μισθών στον δημόσιο τομέα και την τόνωση των προνομίων στη στέγαση.
Η ματαίωση μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν επί Μακρόν και η αύξηση των δημόσιων δαπανών δεν είναι μόνον ασύμβατες για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά πρόκειται να φέρουν τη Γαλλία, τη 2η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γαλλία έχει ήδη εισέλθει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας εκτιμάται πως θα κινηθεί στο 4,9% επί του ΑΕΠ το 2024 και το 2025, ενώ δεν θα μειωθεί κάτω από το 4% πριν από το 2029, έναντι του πλαφόν της ΕΕ, που ορίζεται στο 3%. Το δημόσιο έλλειμμα της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη αναμένεται πως θα σκαρφαλώσει στο 115% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα χρόνια, έναντι του 60%, που είναι το ανώτατο όριο των Βρυξελλών. Το χειρότερο σενάριο για τη Γαλλία θα ήταν, πάντως, να διοριστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών μέχρι να κηρυχθούν εκ νέου εκλογές έναν χρόνο μετά. Μια τέτοια πιθανότητα θα επέφερε χάος στην πολιτική σκηνή ενός από τα μεγαλύτερη κράτη στην ΕΕ, σε μια κρίσιμη περίοδο για όλη την Ευρώπη και όσο η Ουγγαρία διατηρεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης:
Σε τι φάση βρίσκεται η 5άστερη επένδυση στο Castello Bibelli στην Κέρκυρα
H&M: Η μάχη εντυπώσεων και οι προκλήσεις
Εγκαίνια για τον νέο σταθμό LNG στο Άσπρο Σκύδρας