THEPOWERGAME
Κρίσιμη ημέρα για τη Γαλλία, με τους πολίτες να καλούνται στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Τρία είναι τα βασικά σενάρια για την «επόμενη ημέρα», με το ενδεχόμενο η Μαρίν Λεπέν να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση να συγκεντρώνει (πλέον) μικρές πιθανότητες μετά την «άτυπη» συνεργασία του Μακρόν με την Αριστερά. Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερµός της Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 34,4%, ποσοστό-ρεκόρ για το κόµµα, τριπλασιάζοντας τις ψήφους που έλαβε από το 2022, ενώ το Νέο Λαϊκό Μέτωπο µε τη σύµπραξη των κοµµάτων της Αριστεράς έλαβε 27,99%. Την ίδια στιγμή ο Μακρόν σημείωσε «ελεύθερη πτώση», συγκεντρώνοντας 20,76%.
Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν η Λεπέν θα επιβεβαιώσει τον ρόλο του φαβορί που διατηρούσε µετά τη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, την ώρα που ο Μακρόν έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για σύµπραξη των κοµµάτων της Αριστεράς µε εκατέρωθεν απόσυρση υποψηφίων, προκειμένου ο Εθνικός Συναγερμός να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ευρισκόµενο σε ισχυρή θέση, δύναται να κερδίσει 255- 295 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, µε το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία να ορίζεται στους 289 βουλευτές, σηµειώνοντας την τεράστια αυτή άνοδο από τις δύο έδρες του 2012, τις οκτώ του 2017 και τις 89 του 2022. Χαρακτηριστική είναι η επικράτησή του στις κοινωνικές οµάδες, όπου κέρδισε το 57% των ψήφων µεταξύ των εργατοϋπαλλήλων και το 32% των εύπορων ψηφοφόρων.
Την ίδια στιγµή, η Αριστερά έδειξε πως δεν θα «πέσει αµαχητί», ενώ υπολογίζεται να λάβει 120-140 έδρες σε ταυτόχρονο ρυθµό µε τις από κοινού υποχωρήσεις µε τον Μακρόν, µε τον τελευταίο να χάνει πάνω από 200 έδρες, καθώς από τις 300 και άνω που έλαβε το 2022 πλέον υπολογίζεται να λάβει 90-125. Εδώ και αρκετό καιρό, από την εποχή των «Κίτρινων Γιλέκων» ήδη, πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούσαν ότι η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τέλος του «µακρονισµού».
Η μάχη των εδρών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση
Οι δύο πλευρές, πλέον, διερευνούν τις πιθανότητες δηµιουργίας ενός «Ρεπουµπλικανικού Μετώπου», µε σκοπό να κόψουν τον δρόµο προς την εξουσία στην Ακροδεξιά. Με 76 περιφέρειες να έχουν κριθεί από τον πρώτο γύρο και τις 71 να καταλαµβάνονται από τον Εθνικό Συναγερµό και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (µε µόλις δύο από τον Μακρόν), αναζητούνται τα σενάρια συνεργασίας για τις υπόλοιπες 501 µονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπου διεξάγεται ο δεύτερος γύρος.
Συνολικά, στις 577 µονοεδρικές η Ακροδεξιά έρχεται πρώτη στις 297, η Αριστερά στις 159, ο Μακρόν στις 70 και οι Ρεπουµπλικανοί σε 20, µε 31 να λαµβάνονται από άλλα κόµµατα, κυρίως αριστερής κατεύθυνσης.
Τροχοπέδη για τη Λεπέν οι τριγωνικές ψήφοι
Το σενάριο των «τριγωνικών ψήφων» για τον σημερινό β’ γύρο θα αποτελέσει «πονοκέφαλο» για τον Εθνικό Συναγερµό και αφορά τις περιφέρειες εκείνες όπου δεν θα αναµετρηθούν δύο υποψήφιοι, αλλά τρεις και συνήθως αποτελούνται από την Ακροδεξιά, την Αριστερά και το Κέντρο.
Ο μεγάλος αριθμός των «τριγωνικών» οφείλεται στην αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο (συμμετοχή 65,5%). Ετσι, τόσο στην παράταξη Μακρόν όσο και την Αριστερά υπήρξε απόσυρση από τον δεύτερο γύρο των υποψηφίων εκείνων που δεν έχουν πιθανότητες πρωτιάς, με σκοπό την ενδυνάμωση απέναντι στους υποψηφίους της Λεπέν.
Πράγματι, μέχρι τη λήξη της συνταγματικής προθεσμίας έγιναν μαζικές αποσύρσεις υποψηφίων των δύο κομμάτων σε εκατοντάδες περιφέρειες, όπου υπήρξαν τρεις ή και επιπλέον υποψήφιοι για τον β’ γύρο υπέρ της πριμοδότησης υποψηφίων του άλλου κόμματος που κατά κανόνα προηγείται και έχει ισχυρότερες πιθανότητες να νικήσει τον αντίπαλό του. Συνολικά 218 υποψήφιοι για την Εθνοσυνέλευση (131 από το Αριστερό Μέτωπο, 83 από την πλευρά Μακρόν και 4 από μικρότερα κόμματα) έκαναν πίσω για να ενδυναμώσουν υποψήφιους του Κέντρου ή της Αριστεράς απέναντι στους ακροδεξιούς.
Παρόλο που από την πλευρά της Αριστεράς η στάση ήταν καθολική, δεν συνέβη το ίδιο με τους υποψηφίους του κόμματος του Μακρόν, με αξιοσημείωτες απώλειες. Συγκεκριμένα, πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομικών Λεμέρ ή ο πρώην πρωθυπουργός Εντ. Φιλίπ, που ως «εραστές» του πολιτικού Κέντρου θεωρούν επικίνδυνη τόσο τη Λεπέν όσο και το κόμμα του Μελανσόν, αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνεργασία, υπό το πρίσμα ότι όσο καταστροφική θα μπορούσε να είναι μια συνεργασία με την Ακροδεξιά, άλλο τόσο θα αποτελέσει η συσπείρωση με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, την ώρα που οι αριθμοί δείχνουν ότι η Αριστερά είναι τρίτη σε 129 περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν σε 90.
Ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον Μελανσόν, παρά την υποχώρηση που έκανε με σκοπό τη μη κατάκτηση της πλειοψηφίας από τη Λεπέν. Ταυτόχρονα, αυτό που έκανε περαιτέρω περίπλοκη τη συναίνεση είναι η fast track προεκλογική διαδικασία, που κατέστησε αδύνατο για τα μικρά κόμματα να συνεννοηθούν, ενώ, σύμφωνα με το BBC, σε πολλές περιοχές θα υπάρχουν κεντρώοι ή αριστεροί υποψήφιοι που θα παραμεριστούν. Γεγονός αποτελεί πως, εάν υπάρχουν τρία κόμματα που ανταγωνίζονται σε μια εκλογική περιφέρεια, είναι δυσκολότερο να συγχωνευτεί η ψήφος κατά του ακροδεξιού RN.
Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Η τελευταία δημοσκόπηση του Harris Interactive για λογαριασμό των Challenges, M6 TV και RTL έδειξε ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν πρόκειται να εξασφαλίσει πλειοψηφία εδρών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση μετά τον δεύτερο γύρο.
Η πρόβλεψη αναφέρει ότι θα συγκεντρώσει 190-220 έδρες, αριθμό μακρινό από τις 289 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εμφανίζεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 159-183 έδρες, ενώ ο Μακρόν την τρίτη με 110-135 έδρες.
Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Le Monde», ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοι του θα μπορούσαν μετά τον δεύτερο γύρο να έχουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 145 ως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν «Μαζί» η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες. Τέλος, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες.
Διαβάστε επίσης
Καλοκαιρινές βουτιές σε λίμνες και ποτάμια στην Ελλάδα
Χρηματιστήριο: Εντατικά μαθήματα στις εισηγμένες για τον νέο κανονισμό
Πώς η Ελλάδα μπαίνει στον ευρωπαϊκό διάλογο για την πυρηνική ενέργεια