THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να καθοδηγήσει τους επενδυτές ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα έρθουν εύκολα να σώσουν τη Γαλλία σε περίπτωση πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο Πίτερ Πρατ.
Οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν «μια δοκιμασία δημοσιονομικής κυριαρχίας» που θα καθορίσει την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη και θα ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί αυτό, δήλωσε ο Βέλγος στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Οι αγορές περιμένουν ίσως λίγο παραπάνω από τους κεντρικούς τραπεζίτες σε αυτό το στάδιο, οπότε νομίζω ότι θα πρέπει να είναι σκληροί», δήλωσε ο Πρατ. «Ο πήχης πρέπει να είναι πολύ ψηλά».
Ο Πρατ, του οποίου η οκταετής θητεία στην ΕΚΤ μέχρι το 2019 κάλυψε μεγάλο μέρος της κρίσης δημόσιου χρέους της περιοχής, μίλησε την εβδομάδα που οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τον επαναληπτικό γύρο για την εκλογή νέας Εθνοσυνέλευσης. Η προκήρυξη αυτών των εκλογών τον περασμένο μήνα προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές ότι το αποτέλεσμα θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών.
Μέχρι τώρα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρατηρούσαν κυρίως ότι η διεύρυνση του spread των γαλλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών είναι ομαλή, ενώ η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παραμείνουν «προσεκτικοί», διότι «η σταθερότητα των τιμών προφανώς βασίζεται στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι «υπερβολικά επιεικείς»
«Νομίζω ότι είναι απολύτως αληθές», δήλωσε ο Πρατ, αναφερόμενος στις παρατηρήσεις της. «Ταυτόχρονα, θα πρέπει επίσης να πούμε ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να περιμένουν παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας τόσο εύκολα. Επομένως, θα πρέπει να διατηρήσουν πολλή ασάφεια, τουλάχιστον προς το παρόν».
Η Πρατ στο ίδιο κλίμα με άλλους παρατηρητές είπε ότι η ανακούφιση που έδειξαν οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα στην προοπτική ενός κοινοβουλίου χωρίς ψήφο στη Γαλλία μπορεί να μην είναι δικαιολογημένη. Είπε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι «υπερβολικά επιεικείς» και αυτό καλλιεργεί εφησυχασμό εντός της Γαλλίας.
«Ο κόσμος θα ήθελε να έχει 70 μονάδες βάσης επιπλέον περιθώριο σε σύγκριση με το bund χωρίς κινδύνους ουράς, με την προσδοκία ότι αν πραγματικά τα πράγματα πάνε στραβά, οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν», είπε. «Αυτού του είδους ο ηθικός κίνδυνος είναι θα έλεγα απαράδεκτος και προσωπικά πιστεύω ότι οι αγορές είναι λίγο υπερβολικά αισιόδοξες για την κατάσταση στη μετάβαση προς τις προεδρικές εκλογές».
Ζητεί παρέμβαση της ΕΚΤ
Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να επιστρέψει στη Γαλλία για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εκεί, πρόσθεσε ο Πρατ. «Η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να τελειώσει τη δουλειά», είπε. «Δεν νομίζω ότι, στο σημερινό περιβάλλον του ισχυρού λαϊκισμού στη Γαλλία, το να βάλουμε κάποιον με τεχνοκρατική εικόνα, έναν κεντρικό τραπεζίτη να έρθει – δεν νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα».
Διαβάστε επίσης
Νέα πρόταση συμβιβασμού από το Δημόσιο προς τον ξενοδόχο Μαντωνανάκη
ΕΣΠΑ: Δεύτερη η Ελλάδα στην ΕΕ στις εκταμιεύσεις κονδυλίων
Στα σκαριά ρυθμιστικό πλαίσιο και μηχανισμός ενίσχυσης για την αγορά CO2