THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επισκέπτεται το Κίεβο, να συμμετάσχει στις προσπάθειες για «κατάπαυση του πυρός» με τη Ρωσία.
«Προσκάλεσα την Ουγγαρία και τον πρωθυπουργό Όρμπαν να συμμετάσχουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται ενόψει της διοργάνωσης μιας νέας συνόδου κορυφής για την ειρήνη από την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι στην καθημερινή του ομιλία.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Ιχορ Ζόβκβα, επιβεβαίωσε στην τηλεόραση ότι ο Ζελένσκι «άκουσε» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Όρμπαν αλλά ότι «του εξέφρασε η δική του θέση ως απάντηση».
Το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει από την αρχή του πολέμου ο Ζελένσκι προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, τη δίκη των Ρώσων αξιωματούχων από διεθνές δικαστήριο και την καταβολή αποζημιώσεων από τη Μόσχα, προτάσεις που απορρίπτει η Ρωσία.
Καθώς το σχέδιο αυτό δεν κατάφερε να λάβει την υποστήριξη των χωρών του Νότου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την ειρήνη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Ελβετία, χωρίς τη Ρωσία, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης προκειμένου αυτό να «υποστηριχθεί από την πλειοψηφία» της διεθνούς κοινότητας.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προτείνει τη δική του λύση: η Ουκρανία να παραχωρήσει πέντε περιφέρειες μέρος των οποίων τελεί υπό ρωσική κατοχή και να εγκαταλείψει το σχέδιο ένταξής της στο ΝΑΤΟ, μια υπόθεση που απορρίφθηκε τόσο από το Κίεβο όσο και από τις χώρες της Δύσης.
Ο Ζελένσκι, ωστόσο, χαρακτήρισε «καλά» τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τον Όρμπαν. «Βλέπουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ουγγαρίας είναι (σήμερα) εντελώς διαφορετικές: είναι συγκεκριμένες και λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες και των δύο χωρών», δήλωσε.
Διαβάστε επίσης
Μάικλ Τζάκσον: Μεταθανάτια χρέη που αγγίζουν τα 500 εκατ.
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Άνδρο από διεθνή ταξιδιωτικά μέσα
Μέχρι τέλος καλοκαιριού το market test για τον αγωγό υδρογόνου Ελλάδας Βουλγαρίας