THEPOWERGAME
Δημοσιεύθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τον ετήσιο πληθωρισμό στη Γερμανία για τον Ιούνιο, οι οποίες δείχνουν μικρή πτώση στο 2,5%, από 2,8% τον Μάιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό το ποσοστό, μάλιστα, ήταν μικρότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, σύμφωνα με το Reuters, υποδηλώνουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ θα δείξουν επίσης ευρεία χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές.
«Μετά την αντιστροφή του αποτελέσματος βάσης από την περσινή εισαγωγή φθηνών δημόσιων μεταφορών τον Μάιο, ο πληθωρισμός έχει κυρίως επιστρέψει στο σημείο όπου βρισκόταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζεσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.
Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υποχώρησε στο 2,3%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.
Ο συνολικός πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιούνιο κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε στο 2,9% από 3,0% τον Μάιο.
«Αυτό οφείλεται στην περαιτέρω μείωση του ρυθμού πληθωρισμού για τα αγαθά, αν και αυτή η πτωτική τάση θα πρέπει σύντομα να τερματιστεί», δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank, Ραλφ Σολβίν.
Ο πληθωρισμός αγαθών μειώθηκε στο 0,8% τον Ιούνιο από 1,0% τον Μάιο.
Παρόλο που ο συνολικός πληθωρισμός στη Γερμανία θα μπορούσε να μειωθεί προσωρινά στο 2% τους επόμενους μήνες, ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί κοντά στο τρέχον επίπεδό του και, συνεπώς, να παραμείνει πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο Σολβίν.
Οι οικονομολόγοι, που επιστρατεύονται από το Reuters, προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 190.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, δηλαδή σημαντικά λιγότερες από τις 272.000 του Μαΐου.
Στη Γερμανία, λιγότερες επιχειρήσεις σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
«Ο πληθωρισμός είναι επομένως πιθανό να συνεχίσει την αργή πτώση του και να πέσει κάτω από το όριο του 2% τον Αύγουστο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021», δήλωσε ο Τίμο Βολμερσχάουζερ, επικεφαλής των προβλέψεων του Ifo.
«Ανοίγει η πόρτα» για μείωση επιτοκίων
Η Pantheon Macroeconomics βλέπει επίσης ότι ο γενικός πληθωρισμός της Γερμανίας θα πέσει κάτω από το 2% μέχρι τον Αύγουστο, «βοηθώντας να περάσει η γραμμή για μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, πριν από την ανάκαμψη σε λίγο κάτω από το 2,5% μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης Κλάους Βίστεσεν.
Οι οικονομολόγοι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δημοσιεύει τα στοιχεία της πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5% τον Ιούνιο, από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Αν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε αρκετές οικονομίες δείχνουν ότι ο γενικός και ο πυρήνας του πληθωρισμού της ευρωζώνης μειώθηκαν τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει υψηλός, δήλωσε η Φρανζίσκα Πάλμας, ανώτερη οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη.
«Αυτό θα κρατήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ επιφυλακτικούς», δήλωσε η Πάλμας.
Ο πληθωρισμός υπηρεσιών της Γερμανίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,9% τον Ιούνιο.
«Προς το παρόν, οι σημερινοί αριθμοί για τον γερμανικό πληθωρισμό αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αν και οι εξελίξεις στους μισθούς θα μπορούσαν ακόμη να παρακινήσουν ορισμένους αξιωματούχους να αναβάλουν την επόμενη μείωση των επιτοκίων για τον χειμώνα», δήλωσε ο Brzeski της ING.
Διαβάστε επίσης
Πώς η Τοσκάνη αναζωογονείται “αγοράζοντας” νέους κατοίκους
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Άνδρο από διεθνή ταξιδιωτικά μέσα
Ο Όμιλος Foresight επενδύει 300 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά