THEPOWERGAME
H Τουρκία έχει αφαιρεθεί από τη λεγόμενη «γκρίζα λίστα» του εποπτικού φορέα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, μια κίνηση που ενδέχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.
Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), ένας διακυβερνητικός οργανισμός με έδρα το Παρίσι, που έχει σκοπό την ανάπτυξη πολιτικών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των χωρών που υπόκεινται σε αυξημένη παρακολούθηση. Ο λόγος; Η Τουρκία βελτίωσε τους μηχανισμούς της για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Το Bloomberg News ανέφερε τον Μάιο ότι η FATF , είχε διαπιστώσει σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες της χώρας να περιορίσει τις παράνομες ροές χρήματος μετά από επιτόπια επίσκεψη.
Η Τζαμάικα αφαιρέθηκε επίσης από τον «γκρίζο κατάλογο» χάρη στη «σημαντική πρόοδο» που σημείωσε όσον αφορά τη συμμόρφωσή της. Η χώρα προστέθηκε στον κατάλογο το 2020.
Η FATF δήλωσε ότι η Τουρκία αντιμετώπισε τις ελλείψεις με την «εφαρμογή αποτρεπτικών κυρώσεων» για παραβάσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και «την ανάληψη πιο σύνθετων ερευνών και διώξεων για το ξέπλυμα χρήματος», μεταξύ άλλων μέτρων.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η απόφαση θα έχει θετικό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού της Τουρκίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Cevdet Yilmaz στο Bloomberg. Η επιτάχυνση του ρυθμού εισροής ξένων κεφαλαίων στη χώρα και το επακόλουθο ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία σε τουρκική λίρα θα «επιταχύνει επίσης τη διαδικασία αποπληθωρισμού», είπε.
Από τις γενικές εκλογές του περασμένου έτους, η Τουρκία προσπαθεί να επαναφέρει τις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και να τοποθετηθεί ως ευνοϊκός επενδυτικός προορισμός. Η εξαίρεση από τη γκρίζα λίστα» θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσέλκυση κεφαλαίων στην οικονομία της, ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων. Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του 2021 διαπίστωσε ότι οι χώρες που περιλαμβάνονται στη γκρίζα λίστα παρουσίασαν “μεγάλη και στατιστικά σημαντική μείωση των εισροών κεφαλαίων».
Τον Οκτώβριο του 2021 η Τουρκία προστέθηκε στον κατάλογο της FATF με τις δικαιοδοσίες που τελούν υπό αυξημένη παρακολούθηση, λόγω παραλείψεων στην εποπτεία σε τομείς όπως ο τραπεζικός τομέας, η εμπορία χρυσού και πολύτιμων λίθων και η αγορά ακινήτων.
Η FATF ιδρύθηκε πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες με πρωτοβουλία της G7, με μέλη τις ΗΠΑ και την Κίνα. Πρόκειται για έναν οργανισμό καθορισμού προτύπων που αποσκοπεί στην πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Διαβάστε επίσης:
Τροχοπέδη στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους οι δικαστικές αρρυθμίες
Τσαμάζ: Μαζί διανύσαμε ένα ταξίδι μετασχηματισμού του ΟΤΕ
Στο “ραντάρ” της Κομισιόν η ελληνική ανεμογεννήτρια Thetis της Eunice