THEPOWERGAME
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είναι πιστωτικά αρνητική για τη γαλλική οικονομία και αυξάνει τους ανοδικούς κινδύνους για το αυξανόμενο χρέος της χώρας.
Ο Μακρόν ζήτησε την Κυριακή το βράδυ αιφνιδιαστικές πρόωρες εκλογές ως απάντηση στο κόμμα του που υπέστη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές που είχαν ως αποτέλεσμα την επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν.
Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι απίθανο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση. Η πολιτική αδράνεια αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο, δεδομένων των δημοσιονομικών προκλήσεων που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση, ανέφερε η Moody’s σε έκθεσή της.
Ο λόγος χρέους της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας προς το ΑΕΠ είναι ήδη ο τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει αναφέρει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από το 2001.
Η Moody’s θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις προοπτικές της Γαλλίας
Η Moody’s έχει επί του παρόντος αξιολόγηση Αa2 με σταθερές προοπτικές, αν και αυτή θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε αρνητική εάν η κατάσταση του χρέους επιδεινωθεί.
Τα σχόλιά της ακολούθησαν την υποβάθμιση της Γαλλίας από τον ομόλογό της οίκο S&P Global πριν από δύο εβδομάδες, από ΑΑ σε ΑΑ-.
Το δημόσιο χρέος στη Γαλλία ανέρχεται σήμερα στο 109% του ΑΕΠ, το οποίο παραμένει αυξημένο σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, και οι προβλέψεις είναι ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα τρία χρόνια.
Εν τω μεταξύ, η πραγματική οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο μόλις 1,2% την περίοδο 2024-2027, οριακά υψηλότερη από την επέκταση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2023.
Στην περικοπή των αξιολογήσεών της στις 31 Μαΐου, η S&P Global δήλωσε ότι αναμένει το χρέος να αυξηθεί στο 112,1% του ΑΕΠ έως το 2027 λόγω των υψηλότερων από το προγραμματισμένο δημοσιονομικών αποκλίσεων, οι οποίες, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα των χαμηλότερων από το αναμενόμενο φορολογικών εσόδων και των υψηλών επιπέδων δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ – τα υψηλότερα στην ΕΕ και μεταξύ των υψηλότερων σε όλα τα κράτη που αξιολογούμε.
Διαβάστε επίσης:
Το success story της ελληνικής ναυτιλίας
Κρίσιμα φάρμακα: Οι ελλείψεις και οι παράλληλες εξαγωγές
Η ενεργειακή ατζέντα και η Συνδιάσκεψη για την Ουκρανία στο Βερολίνο