THEPOWERGAME
Ο νεποτισμός σε πολλές χώρες εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά. Στην απομονωμένη Ρωσία, από τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, τα σημάδια του είναι ακόμη πιο εμφανή. Αυτό δείχνει η φετινή διοργάνωση του SPIEF, του ετήσιου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενός αποκλειστικού event της ελίτ, όπου μεταξύ των ομιλητών είναι οι δύο κόρες του Πούτιν, Μαρία Βορόντσοβα και Κατερίνα Τιχόνοβα, καθώς και άλλα παιδιά ανθρώπων του στενού κύκλου του Κρεμλίνου.
Όπως το θέτει η Μαρία Σνεγκόβαγια, ερευνήτρια στο πρόγραμμα Ευρώπης, Ρωσίας και Ευρασίας του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον, λαμβάνει χώρα μία «σταδιακή μεταβίβαση της εξουσίας στους διαδόχους… Πρόκειται για μία προσπάθεια ανανέωσης και αναζωογόνησης της ελίτ».
Κι αυτό γιατί ο 71χρονος Πούτιν και ο κύκλος εξουσίας γύρω από αυτόν αρχίζουν να γερνούν, καθώς ο επί 25ετία πρόεδρος της Ρωσίας έχει παρατείνει τη θητεία του για ακόμη μία εξαετία έως το 2030, μετά την πέμπτη θητεία που κέρδισε στις εκλογές του Μαρτίου. Θα μπορούσε μάλιστα να παραμείνει πρόεδρος έως το 2036 -τότε θα είναι πλέον 83 ετών.
Η Αγία Πετρούπολη είναι η γενέτειρα του Πούτιν. Ταυτόχρονα, είναι η καρδιά της διοργάνωσης που έλαβε χώρα αυτήν την εβδομάδα, όπως κάθε χρόνο, και με δεδομένη τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας, ενισχύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια της ελίτ του Κρεμλίνου να προβάλλει τα παιδιά της.
Έτσι, οι κόρες του προέδρου, Μαρία Βορόντσοβα και Κατερίνα Τιχάνοβα, ήταν μεταξύ των ομιλητών στο SPIEF, που ξεκίνησε την Τετάρτη. Μέρος στα πάνελ έλαβε και η κόρη του πρώην υπουργού Άμυνας και νυν γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού, Ξένια Σοϊγκού -η οποία χρειάστηκε να πάρει διαζύγιο από τον άνδρα της, επειδή αντίκειτο στον πόλεμο στην Ουκρανία-, καθώς και ο Αλεξάντερ Βάινο, γιος του επιτελάρχη του Κρεμλίνου, Άντον Βάινο. Αλλά και η Άννα Τσιβίλεβα, μέλος της οικογένειας του Πούτιν και σύζυγος του υπουργού Ενέργειας, Σεργκέι Τσιβίλεφ, η οποία εμφανίζεται στη διοργάνωση ως επικεφαλής ενός κρατικού ταμείου που συστάθηκε πέρυσι για να βοηθήσει τις οικογένειες των στρατιωτών που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία.
«Η άνοδος των πριγκιπων-παιδιών των εκπροσώπων της πολιτικής ελίτ έχει ξεκινήσει», σχολιάζει ο Γεβγκένι Μιντσένκο, πολιτικός επιστήμονας ο οποίος έχει εργασθεί στο Κρεμλίνο, σε μελέτη για τη δομή της πολιτικής εξουσίας της Ρωσίας με τον εύγλωττο τίτλο «Politburo 2.0». Η συγγένεια είναι «απαραίτητος» παράγοντας στη Ρωσία του Πούιν, επισημαίνει. Ακόμη και αν πρόκειται για τον Ρομάν Ρότενμπεργκ, γιο του συμπαίκτη του τζούντο του Πούτιν, του Μπόρις Ρότενμπεργκ, ο οποίος επίσης συμμετέχει στη διοργάνωση.
Στο παρελθόν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης -που είχε ξεκινήσει ως «παράθυρό της Ρωσίας προς Αμερικανούς και Ευρωπαίους επενδυτές»- συμμετείχαν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, η τότε καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο αποδημήσας πλέον πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα, Μόντι και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπινγκ. Φέτος οι δυτικές συμμετοχές είναι περιορισμένες, ενώ η διοργάνωση έχει στραφεί στους συμμάχους της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η ομιλία του ίδιου του Πούτιν, την Παρασκευή, ήταν ένα κλειστό event, το εισιτήριο για το οποίο κόστιζε 1,35 εκατ. ρούβλια ή 15.200 δολάρια.
Φέτος η ατζέντα είναι πλέον αντιδυτική, με θεματολογία όπως: «Το Ρέκβιεμ της Ευρώπης: Μία νέα εποχή Διεθνούς Συνεργασίας» και «Η Αυτοκρατορία του Κακού: Έχει επιτύχει η Δύση να δαιμονοποιήσει τη Ρωσία;».
Οι κόρες του Πούτιν
Ο Πούτιν δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια τις δύο κόρες του, την 39χρονη Βορόντσοβα και την 37χρονη Τιχόνοβα, τις οποίες κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τότε που άρχισε να ανέρχεται στην ιεραρχία, επί Γέλτσιν.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η μικρότερη κόρη του Πούτιν, Τιχόνοβα, επικεφαλής του αναπτυξιακού έργου Innopraktika (με μπάτζετ ύψους 1,7 δισ.δολαρίων για τη δημιουργία ενός επιστημονικού κέντρου το οποίο θα υπάγεται στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας) και η οποία μίλησε για τα ρωσικά στρατιωτικό-βιομηχανικά συμπλέγματα, εργάζεται σε τομέα που υποστηρίζει την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, πως «είναι στέλεχος του τομέα της τεχνολογίας της οποίας το έργο υποστηρίζει την (Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και την αμυντική βιομηχανία».
Σύμφωνα επίσης με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η μεγαλύτερη κόρη του, ενδοκρινολόγος Βορόντσοβα, «ηγείται κρατικά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που έχουν λάβει δισεκατομμύρια δολάρια από το Κρεμλίνο και επιβλέπονται προσωπικά από τον Πούτιν». Η ομιλία της, ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, αφορούσε τη βιοοικονομία.
Ο Αλεξάντερ Βάινο, υπεύθυνος για τη νεολαία στην Υπηρεσία Στρατηγικών Πρωτοβουλιών του Κρεμλίνου, συμμετείχε σε πάνελ μαζί με τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντέβις Μαντούροβ, και τον δισεκατομμυριούχο τον ιδιοκτήτη της Severstal, Αλεξέι Μορντάσοβ. Ο συνιδρυτής της EuroChem, Αντρέι Μελνιτσένκο επρόκειτο επίσης να συμμετάσχει στο πάνελ, αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους διεγράφη τελικά από τη λίστα των ομιλητών.
Η 33χρονη Ξένια Σοϊγκού συντονίζει μια συνεδρίαση για τον ρωσικό αθλητισμό. Ο Ρότενμπεργκ, 43 ετών, ο οποίος είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί Πάγου, αναφέρεται ως ομιλητής σε ένα πάνελ για τα πρωταθλήματα μέσων ενημέρωσης στον αθλητισμό.
Και άλλοι γόνοι της ελίτ του Κρεμλίνου
Ο Ντμίτρι Πατρούσεφ, ο οποίος παρευρέθηκε στο SPIEF, προήχθη σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ακολούθησε την ορκωμοσία του Πούτιν τον περασμένο μήνα. Είναι ο γιος του 72χρονου Νικολάι Πατρούσεφ, του μακροχρόνιου γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον οποίο ο Πούτιν αντικατέστησε με τον Σόιγκου, σε ηλικία 69 ετών, τον περασμένο μήνα.
Τέλος, ο 46χρονος Μπόρις Κοβάλτσουκ διορίστηκε τον περασμένο μήνα επικεφαλής του Επιμελητηρίου Ελέγχου που παρακολουθεί τις κρατικές δαπάνες. Ο πατέρας του, 72χρονος Γιούρι, περιγράφεται ως ο «προσωπικός τραπεζίτης» του Πούτιν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και βρίσκεται επίσης στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων.
Διαβάστε επίσης:
Μπιλ Γκέιτς: Ποιο είναι το “must read” βιβλίο του καλοκαιριού
Enterprise: Τα ελληνικά προϊόντα κερδίζουν τη γερμανική αγορά
Γιατί δεν προκαλεί ανησυχία η μείωση των φορτίων LNG