THEPOWERGAME
Το ουγγρικό κράτος και ο κατασκευαστικός κολοσσός Vinci αγοράζουν το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης για 4,3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας έτσι την επι μακρόν επιθυμία του Βίκτορ Όρμπαν, να γυρίσει στα χέρια του κράτους το εν λόγω αεροδρόμιο. Ιδιοκτήτες έως τώρα ήταν η γερμανική AviAlliance GmbH, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC Pte και η καναδική Caisse de Depot et Placement du Quebec.
Οι αγοραστές πλήρωσαν 3,1 δισ. ευρώ για το αεροδρόμιο και ανέλαβαν καθαρό χρέος 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Ο Όρμπαν μόχθησε για την εξαγορά ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της τοπικής ιδιοκτησίας σε στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία. Η Ουγγαρία αγόρασε μερίδιο 80% στον κόμβο, ενώ η Vinci πήρε το υπόλοιπο. Η συμφωνία, η οποία είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκλεισε με την υπογραφή της. «Η ιδιοκτησία του αεροδρομίου είναι ζήτημα κυριαρχίας», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Οικονομίας Marton Nagy. «Δεν αφορά μόνο τις μεταφορές επιβατών και τον τουρισμό, αλλά είναι επίσης στρατηγικής σημασίας ως κόμβος εμπορευματικών μεταφορών».
Το αεροδρόμιο, που κατατάσσεται στην 39η θέση των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων στην Ευρώπη, θεωρείται κόσμημα για τον τουρισμό και τις βιομηχανίες logistics της Ουγγαρίας. Η Βουδαπέστη είχε κατά μέσο όρο 307 καθημερινές πτήσεις από το προηγούμενο έτος μέχρι σήμερα, όσο και η Πράγα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurocontrol.
Η συμφωνία είναι πιθανότατα ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του αεροδρομίου για την Ουγγαρία, η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Qatar Investment Authority για να συμμετάσχει στην κοινοπραξία σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η Ουγγαρία θέλει να κατασκευάσει έναν τρίτο τερματικό σταθμό και να αυξήσει τη χωρητικότητα τόσο για επιβάτες όσο και για φορτία, δήλωσε ο Nagy στο Bloomberg σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο.
Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης εκτιμά ότι θα προσελκύσει σχεδόν 17 εκατομμύρια επιβάτες φέτος, από 14,7 εκατομμύρια πέρυσι. Κατέγραψε κέρδη 74 εκατ. ευρώ το 2023, αφού τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20% ετησίως στα 338 εκατ. ευρώ. Λειτουργεί με σύμβαση παραχώρησης που λήγει το 2080.
Για τη Vinci, η συμμετοχή στη Βουδαπέστη αποτελεί μέρος μιας επιθετικής επέκτασης που ενισχύει την αξίωσή της να είναι ο κορυφαίος ιδιωτικός αερολιμενικός φορέας στον κόσμο. Ο γαλλικός κατασκευαστικός γίγαντας διαθέτει 70 αεροδρόμια παγκοσμίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων στη Γαλλία και την Πορτογαλία και σημαντικών δραστηριοτήτων στη Λατινική Αμερική.
Τον Απρίλιο, η Vinci συμφώνησε να αγοράσει πλειοψηφικό μερίδιο στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου έναντι 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών επεκτείνοντας το αποτύπωμά της στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αγορά πλειοψηφικών μεριδίων στο Gatwick του Λονδίνου και το Belfast International από το 2018.
Ο Όρμπαν επιθυμούσε εδώ και καιρό το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μια προηγούμενη προσπάθεια εξαγοράς το 2021 λόγω οικονομικής στενότητας.
Διαβάστε επίσης:
Παρουσιαστής του BBC αγνοείται στη Σύμη, σε εξέλιξη οι έρευνες
Κάπα Research: Τι φοβούνται περισσότερο Ευρωπαίοι και Έλληνες
Η ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση σε Ελλάδα και Κύπρο