THEPOWERGAME
Η οικονομία και ειδικότερα τα φορολογικά μέτρα που θα ληφθούν μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου στη Μεγάλη Βρετανία ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην πρώτη τηλεοπτική διαμάχη ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, και τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Ανεξάρτητα, όμως, από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στη Βρετανία, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει τα απαραίτητα έσοδα για να αναπληρώσει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 33 δισ. στερλινών ή να εφαρμόσει ένα νέο πακέτο λιτότητας μέσα στην επόμενη πενταετία.
Σύμφωνα με το Resolution Foundation, ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο που επικεντρώνεται στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα, οι επιλογές είναι δυο, είτε υπερισχύσουν οι Εργατικοί, είτε οι Συντηρητικοί. Να αυξηθούν οι φόροι ή να μειωθούν οι δαπάνες, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος στη Βρετανία. Έπειτα από μια 14ετία με τους Συντηρητικούς να κυβερνούν τη Βρετανία -ένα κόμμα που έφερε και την ευθύνη του Brexit, αφού ο Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2016-, οι πολίτες δεν αντίκεινται σε μια στοχευμένη αύξηση των φόρων για την ανόρθωση του κράτους πρόνοιας. Και εάν είναι να το κάνει κάποιος, ας το κάνουν οι Εργατικοί. Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρουν οι ψηφοφόροι μέχρι σήμερα.
Μολονότι ο Σούνακ κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρώτο τηλεοπτικό debate με ποσοστό 51% έναντι του 49% που απέσπασε ο Στάρμερ, οι δημοσκοπήσεις προδικάζουν θεαματική νίκη των Εργατικών. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση του κράτους δεν είναι ενθαρρυντική για τους πολίτες της χώρας. Μετά την κατακόρυφη αύξηση των δαπανών με την πανδημία, τις δεσμεύσεις για την τόνωση του αμυντικού εξοπλισμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και την κρίση εμπιστοσύνης από τον μίνι προϋπολογισμό της Λιζ Τρας, το δημόσιο χρέος της Βρετανίας βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του ’60. Το κρατικό σύστημα υγείας, γνωστό ως NHS, πάσχει από μακρές λίστες αναμονής, ένα φαινόμενο που έχει θορυβήσει τους Βρετανούς. Οι επενδυτικές δαπάνες έχουν μειωθεί δραματικά, με τους στόχους για την πράσινη μετάβαση να μετατίθενται στο απώτερο μέλλον. Σε γενικές γραμμές, οι Βρετανοί παρακολουθούν τη φθορά του κράτους πρόνοιας.
Μόνον η επισκευή του οδικού δικτύου εκτιμάται πως θα φθάσει το ιστορικό υψηλό των 10,3 δισ. στερλινών, με τις λακκούβες να είναι το βασικό παράπονο των τοπικών κυβερνήσεων, χωρίς να λαμβάνουν ικανοποιητικές απαντήσεις από τους αρμοδίους του Λονδίνου.
Είναι βέβαιο πως οι οικονομικές προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας είναι πολύπλευρες, με το δημόσιο χρέος να φθάνει τα 2,6 τρισ. στερλίνες το δημοσιονομικό έτος του 2023/24, που έληξε τέλη Μαρτίου. Πρόκειται για το 98% του ΑΕΠ και αντιστοιχεί περίπου σε 37.900 στερλίνες για κάθε πολίτη της χώρας.
Οι Συντηρητικοί κατηγορούν τους Εργατικούς πως υπάρχει ένα κενό χρηματοδότησης της τάξεως των 38,5 δισ. στερλινών για την επόμενη πενταετία και για να καλυφθεί θα πρέπει να «αυξηθούν οι φόροι κατά 2.094 στερλίνες» για κάθε πολίτη. Οι Εργατικοί κατηγορούν τους Συντηρητικούς για σπατάλη, υπολογίζοντας πως οι δεσμεύσεις τους για αύξηση των δαπανών αναλογεί σε 72 δισ. στερλίνες ή σε ένα πρόσθετο 2% του ΑΕΠ. Όπως γράφει ο Λάρι Έλιοτ, αρθρογράφος της Guardian, η αποκατάσταση των δημοσιονομικών στη Βρετανία θα είναι «δαπανηρή και χρονοβόρα», ενώ το Resolution Foundation τονίζει πως οι προτάσεις των κομμάτων είναι «αποκομμένες από την πραγματικότητα».
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Λάβαμε το αίτημα της Ελλάδας για την τέταρτη δόση του ΤΑΑ
Focus Bari: 1 στους 3 Έλληνες στοιχηματίζει σε εν εξελίξει αγώνα
Ερντογάν: Το Τουρκμενιστάν θα ξεκινήσει εξαγωγές φυσικού αερίου προς Τουρκία και Ευρώπη