THEPOWERGAME
Το Τζέρσεϊ είναι το μεγαλύτερο από τα Βρετανικά νησιά στα νερά της Μάγχης. Επίσημα το Τζέρσεϊ δεν αποτελεί Βρετανικό έδαφος αλλά νησί υπό την βασιλική κυριαρχία, με δική του τοπική βουλή, αλλά και δικό του οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα. Σήμερα στα ανοιχτά του νησιού το οποίο απέχει ελάχιστα από τις Γαλλικές ακτές, συγκεντρώθηκαν δεκάδες γαλλικά αλιευτικά σκάφη τα οποία ουσιαστικά απέκλεισαν την είσοδο και την έξοδο από το λιμάνι – πρωτεύουσα του νησιού, Σεν Ελιέ.
Τα Βρετανικά αλιευτικά σκάφη δεν μπορούν να βγουν από το λιμάνι με τους Γάλλους συναδέλφους τους να σημειώνουν πως οι νέοι κανονισμοί που το νησί τους επιβάλει μετά το Brexit προκειμένου να ψαρεύουν στα συγκεκριμένα νερά καταστρατηγούν την διμερή συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας μετά το «διαζύγιο» του περασμένου Ιανουαρίου.
Η Κυβέρνηση Τζόνσον η οποία είχε τάξει στους βρετανούς αλιείς «μία θάλασσα ευκαιριών» μετά την αποχώρηση από την Ένωση αποφάσισε να ρίξει λάδι στην φωτιά στέλνοντας σήμερα το πρωί δύο σκάφη του βασιλικού λιμενικού με την Ντάουνινγκ Στριτ να σημειώνει πως «πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο». Η Κυβέρνηση Μακρόν απάντησε με δύο πολεμικά πλοία στα 14 ναυτικά μίλια από τις Γαλλικές ακτές και η ένταση θυμίζει πολεμική προετοιμασία ανάμεσα σε δύο ευρωπαϊκές χώρες το 2021.
Επισήμως η Κυβέρνηση Τζόνσον σημειώνει πως το νησί Τζέρσεϊ έχει λάβει όπως δύναται την απόφαση να ζητά νέα στοιχεία από τους Γάλλους αλιείς κάτι στο οποίο η κυβέρνησή του δεν έχει καμία ανάμειξη. Η συμφωνία όπως που φέρει την υπογραφή του για την αποχώρηση από την Ευρώπη των 28, περιγράφει ρητώς πως τα συγκεκριμένα νερά εξακολουθούν να είναι σημείο στο οποίο θα εφαρμόζονται οι κανόνες της συνεκμετάλλευσης.
Με την ένταση στο «κόκκινο» το Γαλλικό λιμενικό αναφέρει πως έχουν υπάρξει περισσότερα από τρία περιστατικά μέσα σε μόλις 6 ώρες με Γαλλικά και Βρετανικά αλιευτικά στα οποία αν και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός υπήρξαν προσκρούσεις και υλικές ζημιές σε σκάφη…
Οι σχέσεις Γαλλίας και Βρετανίας περνούν σίγουρα σε μία νέα διάσταση μετά το «κάζο» του Μακρόν στον Τζόνσον τον περασμένο Ιανουάριο, λίγες ημέρες μετά το διαζύγιο, και με αφορμή την πανδημία στην οποία εκατοντάδες φορτηγά εγκλωβίστηκαν στις Βρετανικές αρχές μέχρι να διεξαχθούν όλα τα απαραίτητα και απαιτητά από την Γαλλία και την Ευρώπη τεστ στους οδηγούς. Τότε η Βρετανική κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για επιθετική κίνηση προς την Βρετανία που στόχο είχε να χαλάσει «τις γιορτές και την διάθεση της χώρας».
Τα βρετανικά μέσα τονίζουν πως η σημερινή κρίση είναι πιθανότατα ένας εύσχημος τρόπος για τον βρετανό πρωθυπουργό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη στην χώρα η οποία ασχολείται όπως είναι λογικό με το σκάνδαλο της χρηματοδότησης με κεφάλαια δωρητών του κόμματος, των προσωπικών αναγκών του Πρωθυπουργού. Σήμερα επίσης είναι σε εξέλιξη τόσο δημοτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και πολύ κρίσιμες εκλογές στην Σκωτία, από τις οποίες είναι πολύ πιθανό να προκύψει κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα των 5,5 εκατομμυρίων εκ νέου στις κάλπες για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας…
Η σημερινή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρετανοί βγάζουν πολεμικά πλοία για να προστατεύσουν τα αλιευτικά τους σκάφη. Από το 1950 μέχρι και το 1970 οι Βρετανοί κινητοποίησαν περισσότερα από 37 σκάφη του πολεμικού τους ναυτικού για προστασία από προκλήσεις της Ισλανδίας, σε μία εικοσαετία που έχει μείνει στην ιστορία ως ο «πόλεμος του μπακαλιάρου».