THEPOWERGAME
Στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης Standart & Poor’s, ο οποίος χθες Παρασκευή αξιολόγησε την ποιότητα του γαλλικού δημοσίου χρέους στο ΑΑ- έναντι του ΑΑ που ήταν η προηγούμενη αξιολόγηση, ο υπουργός οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ, έσπευσε σήμερα να καθησυχάσει τους Γάλλους διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν φορολογικές αυξήσεις το 2025 στη Γαλλία.
Ο Γάλλος υπουργός απέδωσε την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια στην υγειονομική και ενεργειακή κρίση, δηλώνοντας ότι η μείωση τους θα επιτευχθεί μέσω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και όχι μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων του γαλλικού κράτους. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα συρρικνωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2027.
Ο Λεμέρ ανέφερε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας εξακολουθεί να είναι πολύ καλή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από το 18 έπεσε στο 17 στα 20. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για έλλειψη αξιοπιστίας, ενώ την Δευτέρα θα συζητηθεί στην γαλλική Εθνοσυνέλευση μία ακόμη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ατάλ.
Υπενθυμίζεται ότι, ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε για πρώτη φορά φέτος -αντικατοπτρίζοντας τις τάσεις και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης-, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο, αφού παρέμειναν σταθερές στο 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee.
Η μέτρηση ξεπέρασε ελαφρώς τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 2,6% σε έρευνα του Bloomberg.
Η επιτάχυνση οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 5,8%, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών που παρακολουθείται στενά επιβραδύνθηκε στο 2,7% από 3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Insee.
Διαβάστε επίσης:
Το καλοκαίρι των sequel στα θερινά σινεμά
Σμύρνη: Μονοπάτι πολιτιστικής ιστορίας στη λίστα κάθε πεζοπόρου
Πώς μοιράστηκε η πίτα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας