THEPOWERGAME
Μια από τις προσδοκίες του Τζόσεφ Γουάνσμπεργκ, φανατικού οπαδού του συγγραφέα κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων Τζον Λε Καρρέ, ήταν να διαδραματίσει ρόλο στην καταπολέμηση της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτός ήταν ο λόγος που οδηγήθηκε στην κεντρική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, τη γνωστή ως CIA, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Όμως στερήθηκε την πρόκληση της περιπετειώδους ζωής ενός κατασκόπου εν μέσω Ψυχρού Πολέμου διότι το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 1991. Μετά από λίγα χρόνια εγκατέλειψε την υπηρεσία για να αφοσιωθεί στη συγγραφή, ακολουθώντας ένα μονοπάτι που τον οδήγησε σε απροσδόκητες επιτυχίες.
Με τις τηλεοπτικές σειρές «The Americans» (Οι Αμερικάνοι) και την πιο πρόσφατη «The Patient» (Ο Ασθενής) -η οποία μεταδόθηκε προ διετίας πρώτη φορά στο τηλεοπτικό δίκτυο FX on Hulu- ο 58χρόνος Τζο Γουάνσμπεργκ θεωρείται ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σεναριογράφους, τηλεοπτικούς παραγωγούς και μυθιστοριογράφους των τελευταίων ετών. Η σταδιοδρομία του στη CIA αποτέλεσε πηγή έμπνευσης. Στη σειρά «The Americans», εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα «An Ordinary Spy» (Ένας Συνηθισμένος Κατάσκοπος) κεντρικοί ήρωες είναι ένα ζευγάρι Ρώσων κατασκόπων που ζουν με ψεύτικες ταυτότητες σε προάστιο της Βιρτζίνια τη δεκαετία του ’80, δηλαδή την εποχή του Ψυχρού Πολέμου επί προεδρίας Ρήγκαν. Εκεί καταδεικνύεται μια ακόμη φορά πως η τέχνη της εξαπάτησης -ένας ψεύτικος γάμος μαζί με ένα τεχνητό παρελθόν- αποτελούν την καρδία του επαγγέλματος ενός κατασκόπου.
Σε συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στους New York Times περίπου προ δεκαετίας, ο Γουάνσμπεργκ δήλωσε πως το ψέμα ήταν μέρος της καθημερινότητας του καθώς έλεγε ψέματα «σε όλους τους φίλους, τον περισσότερο κόσμο και την οικογένεια» του. «Έλεγα ψέματα είκοσι φορές την ημέρα και το συνήθισα», είχε αποκαλύψει για τη ζωή του κατασκόπου, προσθέτοντας πως ήταν δύσκολο τις πρώτες δυο εβδομάδες.
Αλλά ο Γουάνσμπεργκ δεν είναι η μοναδική περίπτωση ενός ανθρώπου της δράσης που καλείται να μεταφέρει τις εμπειρίες του στη μυθοπλασία. Ο Άλεξ Κάρι είχε υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας (Scots Guards) κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου πριν ασχοληθεί με τη δημιουργία τηλεοπτικών σειρών. Υπήρξε ένας από τους συγγραφείς και παραγωγούς της σειράς κατασκοπευτικού θρίλερ «Homeland».
Σε μια συγκυρία που ο κόσμος επιστρέφει σε ένα ψυχροπολεμικό περιβάλλον -με το χάσμα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή να διευρύνεται και να έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα πόλωσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας- η οπτική ανθρώπων σαν τον Γουάνσμπεργκ βοηθούν στην κατανόηση των γεγονότων που έχουν προηγηθεί εδώ και δεκαετίες. Απόφοιτος του πανεπιστημίου Γέιλ, τονίζει σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο περιοδικό Wired πως στα νιάτα του ήταν ξεκάθαρος ο εχθρός. Ήταν οι Σοβιετικοί. Μετά από μια μακρά ανασκόπηση για τις πολιτικές πεποιθήσεις που είχε στα νιάτα του, ο ίδιος τονίζει πως τότε ήταν η εποχή του μίσους και του πάθους. Σήμερα, η συγκυρία είναι πιο περίπλοκη, με τη Δύση να ασκεί σκληρή αυτοκριτική και τους νέους να οδηγούνται στα πολιτικά άκρα και κυρίως στην ακροδεξιά εντός των συνόρων τους.
Διαβάστε επίσης:
Το καλοκαίρι των sequel στα θερινά σινεμά
Σμύρνη: Μονοπάτι πολιτιστικής ιστορίας στη λίστα κάθε πεζοπόρου
Το πράσινο τσιμέντο και ο χάλυβας θα είναι φθηνότερα από το 2045