THEPOWERGAME
Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι η άνοδος της ακροδεξιάς στις δυο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Στα τόσα ζητήματα που χωρίζουν τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, αυτή η απειλή στη συνοχή της Ευρώπης ίσως να αποτελέσει κίνητρο για να γεφυρώσουν το χάσμα που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ τους. Στην πρώτη επίσημη προεδρική περιοδεία της Γαλλίας στη Γερμανία μετά από μια 24ετία, ο Μακρόν επιχείρησε να τονώσει το κλίμα συνεργασίας με το Βερολίνο, απορρίπτοντας την εκδοχή πως οι σχέσεις με τον Σολτς είναι ψυχρές.
Η τριήμερη περιοδεία του Μακρόν στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε λιγότερο από ένα δεκαήμερο πριν τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, ως εκ τούτου, περιλάμβανε πλούσια μηνύματα για τη θωράκιση των δημοκρατικών αξιών, της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, του δίκαιου ανταγωνισμού στο διεθνές εμπόριο, των επενδύσεων αλλά και του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Διότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες για μια ισχυρότερη και ευημερούσα Γηραιά Ήπειρο μπορούν να εφαρμοστούν μόνον μέσα από συντονισμένες ενέργειες με επάρκεια δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, όπως έχει επιβεβαιωθεί από το παρελθόν.
Με αφετηρία το Βερολίνο, όπου κατέφθασε την Κυριακή, ο Μακρόν μετέβη την επομένη ημέρα στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας. Εκεί έδωσε ομιλία όπου τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να μεριμνήσει μόνη της για την ασφάλεια και την άμυνα της. Την προηγουμένη υπογράμμισε μαζί με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ πως εάν οι εθνικιστές κρατούσαν τα ηνία της εξουσίας δεν θα είχαν ληφθεί αποφάσεις για την κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας ή την κοινή καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγούνται στις δημοσκοπήσεις των ευρωεκλογών από τα μετριοπαθή κόμματα των Μακρόν και Σολτς, αντίστοιχα. Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη, με τον Μακρόν να δηλώνει πως η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί μια κρίση στη δημοκρατία της, με εχθρούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Επειδή η πολιτική με την οικονομία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε επίσης έκκληση για τη χάραξη μιας στρατηγικής υπέρ των βιομηχανιών στην Ευρώπη σε στρατηγικούς κλάδους, όπως είναι η άμυνα, αλλά και για τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού της Ε.Ε προκειμένου να ξεπεραστούν τα τεράστια εμπόδια για τη χρηματοδότηση της ασφάλειας, της πράσινης μετάβασης, της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων προκλήσεων. Η περιοδεία του Γάλλου προέδρου ολοκληρώνεται την Τρίτη με μια επίσκεψη στο Μίνστερ, μια πόλη της δυτικής Γερμανίας που θεωρείται πολιτιστικό κέντρο της περιφέρειας της Βεστφαλίας. Εκεί ο Γάλλος πρόεδρος παρέλαβε το Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας που αποδεικνύει έμπρακτα τη «γαλλογερμανική αγάπη» όπως δήλωσε ο Σταϊνμάιερ.
Αν και οι Γερμανοί τάσσονται υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το ζήτημα της ασθενούς ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη προβληματίζει όλες τις κυβερνήσεις, με τη Γαλλία να προωθεί επίσης την ενοποίηση των αγορών κεφαλαίων ώστε να δημιουργηθούν νέοι δίοδοι χρηματοδότησης. «Ας διπλασιάσουμε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είτε μέσω του μεγέθους του, είτε μέσω κοινών στρατηγικών χρηματοδότησης ,είτε μέσω υφιστάμενων μηχανισμών» είπε χθες ο Μακρόν. Μετά την έκθεση του Ενρίκο Λέττα για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, αναμένεται η δημοσιοποίηση ανάλογης μελέτης από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανέλαβε τη διάσωση της Ευρωζώνης εν μέσω της κρίσης δημοσίου χρέους όσο η πολιτική διχογνωμία δίχαζε την Ε.Ε. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί έως πιο βαθμό επιβεβαιώθηκαν οι δημοσκοπήσεις για την άνοδο της ακροδεξιάς -και άρα του ευρωσκεπτικισμού- στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Διαβάστε επίσης:
Bulgari: Η πολυτελέστερη συλλογή στην επέτειο των 140 χρόνων
Τι συμβαίνει με την Boeing; Τα ατυχήματα και οι παχυλοί μισθοί
Φωτοβολταϊκά: Πληθαίνουν οι αντιδράσεις γύρω από το net billing