THEPOWERGAME
Η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα αν οι δυτικές χώρες χρησιμοποιήσουν παράνομα τα ‘παγωμένα’ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.
Ο υπουργός σχολίασε τα σχέδια της Ομάδας των Επτά (G7) να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τα ‘παγωμένα’ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Η Ομάδα των 7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών ‘πάγωσε’ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισεκ. δολαρίων λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
«Σημειώνουμε πρόοδο στις συζητήσεις μας για πιθανούς τρόπους για να προωθήσουμε τα έκτακτα κέρδη που προκύπτουν από τα ‘παγωμένα’ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας», ανέφερε η G7 σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος το οποίο είδε το Reuters.
Γέλεν: Υπάρχει «αρκετή δουλειά» ακόμα
Την ίδια στιγμή η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε σήμερα ότι ένα δάνειο για την Ουκρανία που θα υποστηρίζεται από έσοδα προερχόμενα από τα ‘παγωμένα’ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι η «βασική επιλογή» την οποία θα πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες της G7 τον Ιούνιο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί «να απομακρύνει από το τραπέζι το ενδεχόμενο άλλης μελλοντικής επιλογής».
Όπως είπε η ίδια στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνάντησης ομολόγων της από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) που διεξήχθη στην πόλη Στρέζα της βόρειας Ιταλίας, το σχέδιο έχει ευρεία στήριξη και υπάρχει «αρκετή δουλειά» για να πραγματοποιηθεί προσθέτοντας ότι θα πρέπει να το υποστηρίξουν και οι 27 χώρες της ΕΕ.
«Χρειάζεται να εμπλουτιστεί εντός της ΕΕ ώστε να γίνει μια πρόταση που θα υποστηρίξει η ΕΕ και πρόκειται για πολλές χώρες. Δεν είναι δεδομένο, επομένως δεν λέω ότι η συμφωνία αυτή έχει κλείσει», εξήγησε η Γέλεν.
Διαβάστε επίσης:
Γάζα: Ξεκινούν συνομιλίες Ισραήλ, Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων
Σταϊκούρας: Οι 8 άξονες για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης
Balkan Energy Forum: Ευκαιρίες και εξελίξεις στην αγορά υδρογόνου