THEPOWERGAME
Οι επενδυτές που έφυγαν μαζικά από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια πιθανά θα αρχίσουν να επιστρέφουν, αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Citi αναφορικά με τις εκκολαπτόμενες ενδείξεις της χώρας. Και όλα αυτά, πρά την δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας, την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική και την καύση των συναλλαγματικών διαθέσιμων.
Τα επίσημα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στη γείτονα χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σχεδόν στο 70%, οι Τούρκοι αγωνίζονται για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα βασικά αγαθά και η λίρα έχει χάσει περίπου το 81% της αξίας της έναντι του δολαρίου έως σήμερα από το 2019.
Ασκώντας αυστηρό έλεγχο στην κεντρική τράπεζα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια αρνιόταν να αυξήσει τα επιτόκια, αποκαλώντας τα «μητέρα όλων των κακών» και επιμένοντας, ενάντια στην οικονομική ορθοδοξία, ότι η μείωσή τους ήταν ο τρόπος για να ψυχθεί ο πληθωρισμός – ενώ τελικά, πέτυχε το αντίθετο.
Οι νέοι διορισμοί της οικονομικής και κεντρικής τραπεζικής ομάδας είναι μέρος μιας προσπάθειας να αντιστραφεί η τύχη της Τουρκίας, όσο επώδυνη και αν είναι η διαδικασία. Η κεντρική τράπεζα επέβλεψε μια επιθετική σωρευτική αύξηση των επιτοκίων κατά 3.650 μονάδες βάσης μεταξύ Μαΐου 2023 και Ιανουαρίου 2024. Ανέβασε ξανά τα επιτόκια τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, στο σημερινό 50% της κεντρικής τράπεζας. Είχε δηλώσει τότε ότι «η σφιχτή νομισματική στάση θα διατηρηθεί έως ότου παρατηρηθεί σημαντική και διατηρήσιμη μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού». Και οι επενδυτές το λαμβάνουν υπόψη τους.
«Η στροφή των αρχών προς την ομαλοποίηση της πολιτικής έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία», αναφέρεται στην έκθεση της Citi που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η τράπεζα θεωρεί ότι η απόδοση της τουρκικής λίρας, καθώς και των κρατικών και εταιρικών ομολόγων της χώρας, θα καθοριστεί κυρίως από
- «(i) την επιτυχία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στην επαναφορά των προσδοκιών, η οποία θα είναι ζωτικής σημασίας για τον αποπληθωρισμό και την αποδολλαριοποίηση,
- (ii) μια σαφή στρατηγική για τη σταδιακή κατάργηση των μη συμβατικών ρυθμιστικών μέτρων και
- (iii) μια αξιόπιστη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία θα είναι απαραίτητη για τη διαδικασία αποπληθωρισμού και την προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», έγραψαν οι αναλυτές της Citi.
Η πραγματοποίηση των σωστών κινήσεων πολιτικής σε αυτούς τους τομείς θα είναι ζωτικής σημασίας για τη «μακροοικονομική ορατότητα, την τόνωση του επενδυτικού κλίματος και την προσέλκυση των αναγκαίων εισροών κεφαλαίων υψηλής ποιότητας», ανέφερε η τράπεζα. Όσον αφορά τα επιτόκια, οι αναλυτές της έκθεσης προσθέτουν: «Πιστεύουμε ότι η CBT βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι πολιτικής και η νομισματική πολιτική μπορεί να παραμείνει σχετικά σφιχτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι υπολογίζουν σήμερα οι αγορές».
Ενώ ο πληθωρισμός της Τουρκίας επιταχύνθηκε σε σχεδόν 70% σε ετήσια βάση για τον μήνα Απρίλιο, ορισμένοι οικονομολόγοι σημείωσαν ότι η αύξηση ήταν στην πραγματικότητα ελαφρώς μικρότερη από την αναμενόμενη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να έχουν αμβλυνθεί και πάλι. Πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα μειωθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά δεν αναμένουν μείωση των επιτοκίων μέχρι το 2025.
Οι οίκοι αξιολόγησης αντανακλούν πλέον την «ομαλοποίηση της πολιτικής και τις θεμελιώδεις βελτιώσεις» που πραγματοποιεί η Τουρκία, αναφέρει η έκθεση της Citi, προβλέποντας θετικότερες επερχόμενες αξιολογήσεις. Παρόλα αυτά, δεδομένης της συχνά ταραχώδους ιστορίας της τουρκικής πολιτικής και του συχνού απρόβλεπτου της ηγεσίας της, η τράπεζα πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας περιορίζεται κυρίως από τους θεσμικούς και πολιτικούς κινδύνους της».
Διαβάστε επίσης:
Woodstock: Πίνακας του Μπομπ Ντίλαν πωλήθηκε για 157.000 δολάρια
Οι μεγάλοι οίκοι βάζουν το streetwear στα πολυτελή “σαλόνια”
Ρούσης (SMPnet): Στοχεύει σε νέο γύρο χρηματοδότησης μέσα στο 2024