THEPOWERGAME
Η θηλιά σφίγγει στη νομισματική πολιτικής της Τουρκίας, καθώς ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα περιγράφει τον έβδομο συνεχόμενο μήνα αύξησης των τιμών και πιέζει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια – κάτι που, για τον κεντρικό τραπεζίτη που μόλις τοποθέτησε ο Ερντογάν με την ακριβώς αντίθετη εντολή, δεν αποτελεί επιλογή.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Απρίλιο έκανε άλμα από το 16,2% στο 17,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η υποτιμημένη λίρα και οι υψηλότερες διεθνείς τιμές της ενέργειας ενίσχυσαν τις αυξητικές τάσεις των τιμών στην αγορά της Τουρκίας.
Ο ρυθμός αύξησης των τιμών της ενέργειας έκανε άλμα κατά σχεδόν 50% μέσα σε ένα μήνα, από 12,4% το Μάρτιο στο 18,4% τον Απρίλιο. Σε δεύτερο χρόνο οι αυξημένες τιμές της ενέργειας θα μετακυλιστούν σε τελικά προϊόντα τροφοδοτώντας έναν νέο κύμα ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά: Ο δείκτης τιμών εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε έντονα – στο 17,8% τον Μάρτιο από 16,9% τον Απρίλιο – σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.
Ακρίβεια στα καθημερινά
Παρά τη δυναμική εκστρατεία του Ερντογάν για έλεγχο στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων η αυξητική τάση παραμένει ισχυρή, έστω και οριακά επιβραδυνόμενη. Κατά 17% αυξάνονταν οι τιμές των τροφίμων σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, από 17,4% το Μάρτιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα τέταρτο των δαπανών των Τούρκων πολιτών κατευθύνεται σε τρόφιμα. Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για ρυθμό αύξησης τιμών στα τρόφιμα 13% για το τέλος του έτους απομακρύνεται.
Η αύξηση του (επίσημου) ρυθμού πληθωρισμού υποκρύπτει τη μεγαλύτερη αύξηση του πραγματικού ρυθμού αύξησης των τιμών στην Τουρκία – αλλά και τη μεγαλύτερη πίεση στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο ώστε να διατηρήσει το πραγματικό επιτόκιο της λίρας (επιτόκιο μείον πληθωρισμός) σε θετικό έδαφος.
Το αδιέξοδο του δοτού κεντρικού τραπεζίτη
Όμως μια τέτοια κίνηση δεν αναμένεται από τον νέο κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας στην συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη, 6 Μαΐου. Ο Σαχάπ Καβτσίογλου τοποθετήθηκε από τον Ερντογάν στο τιμόνι της ΤτΤ για να μην αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας βρίσκεται στο 19%, εκεί που το είχε ανεβάσει ο προκάτοχος του. Παρότι τεχνικά υψηλότερο από το τρέχον επίπεδο του γενικού πληθωρισμού στο 17,1% θεωρείται ότι πρέπει να ανέβει περισσότερο προκειμένου να ανακόψει την υπερθέρμανση της οικονομίας και να εξασφαλίζει για το νόμισμα θετικές αποδόσεις, με δεδομένες της εκτιμήσεις για ψηλότερα πραγματικά επίπεδα πληθωρισμού.
Παρεμβάσεις και αναμονή για πιέσεις στη λίρα
Η τουρκική λίρα δεν αντέδρασε ιδιαίτερα με την ανακοίνωση του πληθωρισμού μέχρι στιγμής. Το καθεστώς δημιουργεί εμπόδια διεθνούς εμπορευσιμότητας του νομίσματος στους διεθνείς επενδυτές, ενώ σπρώχνει και τους Τούρκους πολίτες σε καταθέσεις στο τουρκικό νόμισμα σε συνδυασμό με την προσπάθεια να τους αποθαρρύνει να αλλάξουν τις λίρες σε δολάρια ή σε κρυπτονομίσματα. Οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος υπερβαίνουν το 10% από την αρχή του έτους.
Η εικόνα στην αγορά της τουρκικής λίρας παραπέμπει σε παρεμβάσεις. Η πίεση αναμένεται να αυξηθεί καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.