THEPOWERGAME
Οι δεσμοί ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο, θα «διαρκέσουν γενιές» είπε o πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν, και δεσμεύτηκε πως θα εντατικοποιήσει τη συνεργασία των δυο χωρών απέναντι στις προσπάθειες των ΗΠΑ να τις περιορίσει. Κατά τη διήμερη επίσκεψη του 71χρόνου Πούτιν στο Πεκίνο, οι δυο ηγέτες κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον πως σχεδιάζει να εγκαταστήσει πυραυλικά συστήματα ανά τον κόσμο ώστε να «θέσουν σε απευθείας απειλή την ασφάλεια της Ρωσίας και της Κίνας».
Ήταν ξεκάθαρη η συνοχή των θέσεων Ρωσίας και Κίνας απέναντι στην «καταστροφική και επιθετική» πίεση των ΗΠΑ. Η ανοικτή δέσμευση για την επέκταση της κλίμακας των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.
Ο κόσμος επανέρχεται σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα. Φαίνεται πως τα καθεστώτα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και του Κρεμλίνου απλά προσαρμόστηκαν σιωπηλά στα νέα δεδομένα μιας διεθνούς τάξης πραγμάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Το «Τέλος της Ιστορίας», έτσι όπως το ανέλυσε ο Φράνσις Φουκουγιάμα στο βιβλίο του The End of History and the Last Man, δεν ήρθε ποτέ. Απεναντίας, η σύγκρουση των πολιτισμών συνεχίζεται ακάθεκτη, επιβεβαιώνοντας όχι μόνον τον Σάμιουελ Χάντιγκτον, αλλά και τις υποψίες όσων προβληματίζονταν βαθιά από την έλλειψη σύμπνοιας μεταξύ Δύσης και Ανατολής σε αξίες και ατομικά δικαιώματα.
Η αμοιβαιότητα απόψεων ανάμεσα στον Πούτιν και Σι για την Ταϊβάν, την Ουκρανία ή ακόμη και τη Βόρεια Κορέα προδίδουν το χάσμα με τη Δύση. Ως εκ τούτου, η ανησυχία που είχε εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για την έμμεση στήριξη της Κίνας στον στρατό της Ρωσίας προ εβδομάδων στο πλαίσιο επίσκεψης στο Πεκίνο, μάλλον, δεν επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ειδήμονες στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας παρατηρούν, ωστόσο, πως πέραν των στενών συσχετισμών ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία σε συνδυασμό με την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών εδώ και μια διετία, το Πεκίνο δεν προτίθεται να γυρίσει ολοσχερώς την πλάτη στη Δύση. Από τη μια πλευρά, ο 70χρόνος Κινέζος πρόεδρος υποδέχτηκε με τιμές τον Πούτιν, κηρύσσοντας από το κοινού την έναρξη μιας νέας εποχής.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η προειδοποίηση των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψουν κυρώσεις εκτιμάται πως βρήκε αντίκτυπο. Εκεί αποδίδουν αναλυτές των Financial Times την πτώση των εξαγωγών από την Κίνα στη Ρωσία μέσα στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Συν τοις άλλοις, η βρετανική εφημερίδα παρατηρεί πως ο Αλέξεϊ Μίλερ, έμπιστο πρόσωπο του Πούτιν και επικεφαλής της Gazprom, δεν συμμετείχε στο ταξίδι, ενισχύοντας σενάρια που θέλουν να μην έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2 ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία. Αν και ο αγωγός αυτός αποτελεί προτεραιότητα της Μόσχας εδώ και μια δεκαετία, η έναρξη των εργασιών έχει καθυστερήσει, αναβάλλοντας τα σχέδια του Κρεμλίνου να αντικαταστήσει την Ευρώπη με την Κίνα.
Διαβάστε επίσης:
Ο Μπιλ Γκέιτς κινεί ακόμα τα νήματα στη Microsoft
Γουόρεν Μπάφετ: Αυτό είναι το νέο στοίχημα του “μάντη της Ομάχα”
E.on: Το δίλλημα του ενεργειακού ομίλου της Γερμανίας